Szerencsejáték Zrt.

Sorsolás, naptár, kapcsolat

line_purple

TABELLA-MENETREND NAPTÁR  KAPCSOLAT

line_purple

Fontos alsóházi rangadóval zárul az őszi etap

Interjú Balog Judittal

Szombaton este az Eszterházy SC együttesét fogadja a Békéscsabai ENKSE gárdája a Városi Sportcsarnokban, és ezzel lezárul a bajnokság első szakasza, hiszen az Európa Bajnokság miatt közel másfél hónapos szünet következik a hazai pontvadászatban. De még azért a hétvégén nagyon kell a megfelelő koncentráció a csabai hölgyeknek, ugyanis az első forduló óta először mérkőzik meg ismét alsóházi ellenféllel együttesünk. A vendégek jelenleg a sereghajtó pozícióban tanyáznak, ami nem meglepő annak tudatában, hogy eddig még nem sikerült ponttal gazdagodniuk az idei szezonban. Pedig a lilákkal szemben Ők már három közvetlen riválisukkal is megmérkőztek, és bár viszonylag szoros összecsapásokattudtak játszani ellenfeleikkel, mind három találkozón térdre kényszerültek, az MTK ellen 23-19, a Mosonmagyaróvár ellen 28-22, és a Budaörs ellen 33-31 arányban. Újoncról lévén szó természetesen bőven volt mozgás a keretükben nyáron, 5 távozó játékosuk helyett összesen 10 kézilabdázó érkezett Debre Viktor csapatába. Többek között az egykori csabai nevelés Borbély Márta is nyáron tette át székhelyét Balmazújvárosból Egerbe. És ha már békéscsabai kötődésről beszélünk, azért meg kell említenünk, hogy a 2015-ben éppen lila-fehér klubunkból Egerbe igazoló Sári Barbara az, aki zsinórban három idény óta a legeredményesebb játékos tud lenni ellenfelünknél, sőt az egész NB1/b keleti csoportjának második legeredményesebb gólvágója volt az előző szezonban. Így nem is meglepő, hogy 54 góljával jelenleg is vezeti az Eger házi góllövőlistáját. A lila-fehérek az előző fordulóban szintén hazai környezetben játszottak, és egy kiélezett csatát hozó találkozón szenvedtek egygólos vereséget a Kisvárda együttesétől. Viszont rá négy napra jött a szépségtapasz, hiszen a Kecskemét gárdáját legyőzve bejutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé a békéscsabai egylet. Most viszont egy mind két fél számára igen nagy jelentőséggel bíró összecsapás következik, a győzelemért járó két bajnoki pontot pedig mindenképpen otthon akarja tartani a csabai hölgykoszorú. Ezt pedig már a lila-fehérek hálóőre Balog Judit szögezte le, amikor a szombati találkozóval kapcsolatban beszélgettünk.

20181116_balog_judit

– Azt gondolom az elmúlt egy hónap mérkőzései alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy nagyszerű passzban vagytok…

– Igen, én is úgy érzem, hogy valóban jó formában van a csapat, mint fizikálisan, mint mentálisan azon a szinten vagyunk, hogy főleg hazai pályán ne keljen megrettenünk senkitől sem. Igaz edzőnk mindig úgy készít fel minket a soron következő találkozóra, hogy bárkivel is kell szembenéznünk, győzelemmel hagyjuk el a pályát, de legalább tegyünk meg mindent a két pont érdekében. Az Érd valamint a Kisvárda elleni mérkőzés ezért is egy jó visszajelzés arra, hogy jó úton járunk.

– Az elmúlt időszakban a megfelelő helytállást maximálisan megvalósítottátok, ráadásul még az utolsó 10-15 percben sikerült rendre megfordítani a találkozókat…

– Ez egyértelműen a jó edzésmunkának köszönhető, valamint annak, hogy alaposan fel vagyunk készítve csapatként az aktuális mérkőzésekre és ellenfelekre. Nyilván kevesebb variációs lehetősége van a szakmai stábnak a szűkebb keret miatt, de pont ezért is kell, még taktikusabban játszani, és az ellenfélhez mérten beosztani az erőt. Ebből fakadóan is van az, hogy néha tudatosan gyorsítjuk a játékot, de sokszor inkább lassítani kell, hogy a végjátékra is legyen elég energia.

– Nyár óta játszol lila-fehérben, ez alatt mennyire sikerült megfelelő összhangba kerülnöd a védőjátékosokkal, mert azért a Ti esetetekben ez mindig sarkalatos kérdés?

– Természetesen minél több időt gyakorlunk és minél több mérkőzést játszunk le együtt, annál jobban működik a kapus és a védőfal közötti kapcsolat. Ami azért nagyon fontos, mert nagymértékben függünk is egymástól, ugyanis ha mi elkapjuk a fonalat, az egy plusz biztonságot nyújt az előttem védekező játékosoknak, de nyílván Ők is jelentősen megkönnyítik a mi dolgunkat azzal, ha egy pörgős, feszes védekezést tudnak produkálni. Nekünk azért még ezen a téren van mit javulnunk, de mivel edzéseken is kiemelten gyakoroljuk a védekezést, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb igazán össze fog állni. Ami engem illet, most úgy érzem a szezon elején jobban ment a védés, az utóbbi időben többször előfordult, hogy a kelleténél jobban túlgondoltam a lövéseket, és az ebből bekapott góloksokszor bennem maradtak. Így egyelőre még a ziccerekben érzem magam jobbnak, de folyamatosandolgozom azon, hogy a védőfallal is egyrehatékonyabban kiegészítsük egymást.

– Ha ránézünk a tabellára, jelenleg még nem lehetünk túlságosan nyugodtak, de amit látunk az olyan szempontból csalóka, hogy csak ezután következnek az alsóházi csapatok elleni derbik…

– Valóban olyan szakasz következik a szombati mérkőzéssel egybevéve a téli szünet után, ahol egymást követően több hozzánk hasonló ellenféllel kell megmérkőznünk. Illetve mondjuk ki, ezeken a találkozókon kell megszerezni a bennmaradáshoz szükséges pontok nagy részét. Ez nyilvánvalóan nagyobb terhet ró a vállunkra, mint amikor különösebb elvárás nélkül játszhatunk, ezt azért jól mutatta a Kecskemét elleni találkozó is. De a biztos bennmaradás érdekében az olyan hazai mérkőzéseket amilyen a mostani Eger elleni is lesz, feltétlenülnyernünk kell, és a legutóbbi találkozókból kiindulva bízom benne, hogy ezt meg is fogjuk tenni.

– Akkor nem lehet kérdés, győzelemmel szeretnétek téli szünetre vonulni?

– Mindenféleképpen. Nyerni akarunk és ennek szellemében is készültünk egész héten. Arra azért számítani kell, hogy nem lesz könnyű dolgunk, annak ellenére, hogy még pont nélkül áll az Eger a bajnokságban, lebecsülni sémiképp sem szabad őket. Számukra is roppant fontos lesz ez az összecsapás, és biztos vagyok benne, hogy mindent meg is fognak tenni a győzelem érdekében. Nekünk viszont nincs más dolgunk, mint azt a tüzet és elszántságottovábbvinni, mely eddig is jellemezte a játékunkat hazai pályán. Ami eldöntheti a csatát, az éppen a mi teljesítményünk lehet, tehát ha a kapuból extra teljesítménnyel tudunk előrukkolni. És persze ezzel párhuzamosan, ha a védekezés is megfelelően összeáll, aszerzett labdákkal pedig többször gyors lerohanásokat vezetve könnyű gólokat tudunk lőni, akkor már az elejétől a magunk javára fordíthatjuk a találkozót. Bár nehéz összecsapásra számítok, bízom benne, hogy a végén mi fogunk örülni és elindulunk felfelé azon a bizonyos tabellán. Természetesen most is számítunk szurkolóink segítségére, és reméljük ezúttal is az utóbbi találkozókhoz hasonló miliőt teremtenek a csarnokban. 

Horvát Roland továbbra sem számíthat csapatunk irányítójára, Szögi Tímeára, aki a Kisvárda ellenimérkőzésen összeszedett sérülését követően kényszerpihenőjét tölti. Rajta kívül viszont mindenki bevetésre készen várja az összecsapást. 

A felek legutóbb a 2013/14-es idényben találkoztakegymással, akkor mindkét mérkőzést a lila-fehérek nyerték, Egerben 32-19, míg Békéscsabán 35-29 arányban. Az együttesek tehát a szezonban először a Viharsarokban feszülnek egymásnak szombaton 18 órától a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban. A találkozó játékvezetői Marton Zsófia és Szabó Eszter lesznek.

Dömény Dezső

Fotó: Antal János

Békéscsabai ENKSE – Eszterházy SC

benkse_150spacereger_sc_150

NB I női felnőtt 2018/2019. 10. forduló

Békéscsabai ENKSE – Eszterházy SC

?-? (?-?)

Időpont: 2018. november 17. (szombat) 18:00 óra

Helyszín: Békéscsaba, Városi Sportcsarnok

Cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 1389. hrsz.

Játékvezetők: Marton Zsófia, Szabó Eszter

Versenybírók: Fekete József István, Nádasdi Tamás

line

plakat_elore_eszterhazy_20181117_web

line

Jegyzőkönyv

Tabella

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix

MTK Budapest – Békéscsabai ENKSE

mtk_budapest_150spacerbenkse_150

NB I női felnőtt 2018/2019. 11. forduló

MTK Budapest – Békéscsabai ENKSE

?-? (?-?)

Időpont: 2019. január 5. (szombat) 18:00 óra

Helyszín: Budapest, Elektromos Csarnok

Cím: 1013 Budapest, Népfürdő út 18-20.

Játékvezetők: ?????

Versenybírók: ?????

line

Jegyzőkönyv Tabella

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix

Kecskeméti NKSE – Békéscsabai ENKSE

kecskemeti_nkse_150spacerbenkse_150

Magyar Kupa női felnőtt 2018/2019. 4. forduló​

Kecskeméti NKSE – Békéscsabai ENKSE

27-31 (15-12)

Időpont: 2018. november 6.(kedd) 18:30 óra

Helyszín: Kecskemét, Messzi István Sportcsarnok

Cím: 6000 Kecskemét, Olimpia utca 1/A.

Játékvezetők: Héjjas Tímea, Kránitz Andrea

Versenybírók: Sápi Zsombor, Járdi Ádám

Békéscsaba: Horvát D. – Kovács A. 3, Vukajlovics 1, WALFISCH 12 (2), Giricz, Djokovics 1, BOTTÓ 6.
Csere: Binó (kapus), Zöldi-Tóth 3, AGBABA 4, Kukely 1.
Vezetőedző: Horváth Roland.

A Kecskemét legjobb góldobói: Pénzes 7, Kemény 5.

Kiállítások: 10, ill. 2 perc.

Hétméteresek: 6/3, ill. 2/2.

line

Remek hajrával továbbjutott az ENKSE a Magyar Kupában

Elsőként a Békéscsaba jutott a női kézilabda Magyar Kupa negyedik fordulójába. Horváth Roland együttese a kedd esti kecskeméti találkozó utolsó tíz percében lépett a „gázpedálra”, amellyel célt is ért, így várhatja a következő kör sorsolását.

20181106_kecskemet_elore_mk

A kedd esti találkozón az NB I B-s hazaiak kezdtek jobban, a 10. percben 6–5-re vezettek. A folytatásban is a házigazdák akarata érvényesült és mivel a vendégek többször hibáztak védekezésben, így a 13. percben már négy gólos kecskeméti előnyt mutatott az eredményjelző (9–5). A lila-fehérek támadásaiba is gyakran vegyült pontatlanság, így a 20. percben 12–9 volt az állás. A félidő hajrájában tartani tudta előnyét a Kecskemét, melyben a volt békéscsabai kölcsönjátékos, a fiatal Pénzes Laura járt élen a gólszerzésben.

Szünet után felváltva estek a gólok, majd a házigazdák erősítettek, így a 43. percben már négy góllal jártak előrébb (21–17). Horváth Roland időkérése sem tudta megváltoztatni a játék medrét. Az 50. percben még három gólos hazai előnyt mutatott az eredményjelző (24–21), azonban mintha ekkorra felemésztette volna erőtartalékjait a Kecskemét. Egy 7–0-ás békéscsabai gólszéria következett, így az 55. percben 28–24-re már az Előre NKSE-nél volt az előny. A hajrában „ráült” az eredményre a csabai együttes, amely a második félidőben mutatott jobb teljesítménye alapján megérdemelten nyert és jutott tovább a kupa következő fordulójába.

Forrás: Békés Megyei Sport Extra

Fotó: Antal János

line

line

Fotók  Jegyzőkönyv Tabella

line

Fotók: Kecskeméti NKSE – Békéscsabai ENKSE

A Magyar Kupa 4. fordulójában Kecskemétre látogat az Előre

Interjú Horvát Dorinával

Újabb fordulót rendeznek a Női kézilabda Magyar kupában, aminek keretén belül csapatunk a Békéscsabai ENKSE kedden egy előrehozott mérkőzésen a Kecskeméti NKSE gárdájával néz farkasszemet. A lilák tehát egy jó ismerőssel találkoznak a negyedik fordulóban, hiszen az előző szezonban még vérre menő harcot vívott egymással a két csapat az NB1-es tagság megőrzéséért. Ez végül ugye a lila-fehéreknek sikerült, így a Kecskemét élvonalbeli vitézkedése tiszavirág életűre sikeredett, ugyanis mindösszesen egy esztendőt tölthettek a legmagasabb osztályban. Ahogy pedig ez ilyenkor lenni szokott, rendesen kicserélődött a Bács-Kiskun megyei egylet kerete az új szezonra, valamint a szakmai irányítás is Marosán György helyett Varga József kezébe került a nyáron. Ellenfelünk jelenleg az NB1/B keleti csoportjában szerepel, és az eddig lejátszott hét mérkőzést követően a hatodik pozíciót foglalja el. A legutóbbi találkozójukat vasárnap, a bajnokságot veretlenül vezető Göd otthonában játszották, és szenvedtek 28-25 arányú vereséget. Érdekésség továbbá, hogy a házi góllövőlistájukat, két korábban az Előrében is megfordult játékos vezeti, Pénzes Laura 37, még Dajka Bettina 26 találatot jegyzett eddig a pontvadászatban. A kecskemétiek a másodosztályú tagságuknál fogva már az első fordulótól érdekeltek a sorozatban, akkor az NB2-es Gyomaendrődi NKSE csapatát búcsúztatták 44-16 arányban. Ezt követte az Orosháza elleni a 29-26-os, majd a Göd elleni 31-28-as sikerük. Lila-fehér együttesünk ezzel szemben csak az előző fordulóban csatlakozott a Magyar Kupa küzdelmeihez, és a papírformának megfelelően az NB1/B-s Nyíradony gárdája nem okozott megoldhatatlan feladatott Horváth Roland tanítványainak a 39-25-ös végeredménnyel zárult találkozón. A sorsolás kegyessége folytán pedig ismételten egy másodosztályban szereplő gárdán keresztül lehet eljutni immáron a legjobb nyolc csapat közé. Viszont azért ami az idegenbeli szereplésen kívül nehézséget jelenthet a csabai hölgykoszorúnak, hogy pénteken egy roppant fárasztó kiélezett csatát vívtak a Kisvárda együttesével, és ugyan az újabb bravúr nem sikerül, hiszen egy utolsó másodpercekben szerzett találattal a vendégek 30-29-ra megnyerték az összecsapást, a remekül küzdő lilákból azért egészen biztosan sokat kivett a rangadó. Többek között erről is kérdeztem az esélylatolgatásra felkért csabai hálóőrt, Horvát Dorinát, aki fiatal kora ellenére a legutóbbi találkozókon nyújtott teljesítményével már megvillantotta oroszlánkörmeit.

20181106_horvath_dorina

– Az előző idényben ugyan lehetőséged nyílt bemutatkozni az Előre felnőtt csapatában, de jobban még csak az utóbbi mérkőzéseken ismerkedhetett meg veled a csabai publikum. Kérlek, mondj magadról pár szót!

– Jelenleg ez a harmadik szezonom Békéscsabán, 2016-ban kerültem az egyesülethez. A kézilabdával amúgy Hódmezővásárhelyen ismerkedtem meg, ott sajátítottam el a sportág alapjait. Utána kerültem Szegedre a KSZSE csapatához, majd onnan a Nekához, míg végül kikötöttem a Viharsarokban.

– Most viszont egyre több találkozón kapsz bizalmat a mestertől, az Érd ellen pedig főszereplővé is váltál a teljesítményeddel…

– Igen szerencsére azon a találkozón jól sikerült beszállnom a meccsbe, és hozzá tudtam tenni a csapat játékához. Természetesen nagyon örülök annak, hogy akkor, és az óta is több összecsapáson szavazott már bizalmat nekem a szakmai vezetés, hiszen nagy élmény ilyen szintű együttesek ellen védeni. Viszont azért még úgy érzem, nagyon sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy az Érdi mérkőzéshez hasonló játékkal tudjam rendszeresen segíteni a csapatot. De nyilván az ilyen találkozók is elősegítik a fejlődésemet, illetve az is hogy alsóbb osztályokban is játszom az NB1 mellett. Az Előre U21-es csapatával az NB2-ben, míg kettős igazolással a Szeged KKSE csapatával az NB1/B-ben is. Ezekben az együttesekben pedig van lehetőségem végigjátszani akár teljes mérkőzéseket is, ami az előrelépés szempontjából kulcsfontosságú.

– A legutóbbi bajnoki fordulóban is pályára léptél, és bizony nagyon közel álltatok egy újabb bravúrhoz. Milyen érzésekkel jöttetek le a pályáról?

– Természetesen nagyon csalódottak voltunk, hiszen tényleg csak nüánsznyi dolgon múlt, hogy az Érd után egy újabb élcsapattól is pontot raboljunk. Nehéz ilyenkor értékelni, hiszen kikaptunk, de másfelől azért biztató, hogy ekkora tartása van a csapatnak, és már nem először tudunk a végjátékban fordítani. Viszont az, hogy ennyire közel voltunk akár még a két ponthoz is, és nem sikerült, az nagyon bosszantó. De tanulnunk kell a hibáinkból, dolgozni tovább, hogy a védekezésünk – ami most sem működött úgy, ahogy igazán szerettük volna -, jobb legyen, és persze Mi kapusok is még többet hozzá tudjunk tenni a találkozókhoz. Mert azt gondolom a játéknak ebben a két szegmensében nem tudtuk azt nyújtani, ami kellett volna a pontszerzéshez.

– Amúgy mennyi energiát vett ki belőletek a találkozó, és hogy lehet optimálisan frissíteni ennyire rövid idő alatt az együttest?

– Kétségtelenül sokat kivesz belőlünk egy ilyen összecsapás, de azt hiszem, fizikálisan rendben van a csapat, amit azért jól jellemeznek az utóbbi mérkőzések is. Mert hiába vagyunk nagyon kevesen, bírjuk a végjátékokat erővel. Nyilván a kulcsjátékosoknak, akik akár hatvan percet is a pályán töltenek azért nehezebb regenerálódni, de edzőink figyelnek arra, hogy a kellő pihenés is be legyen iktatva az edzések és a sorozatterhelések közben. Illetve ha szükséges lazább edzésekkel, és a gyúróink hathatós segítségével is próbálnak minket minél frissebben tartani. Viszont leginkább szerintem fejben fárad el egy ilyen találkozót követően a csapat, szóval a mentális regeneráció és a pihenés is nagyon fontos ekkor.

– Ahogy már említetted, kettős játékengedéllyel az NB1/B-ben is pallérozódsz, így szinte testközelből ismerheted akár a Kecskemétet is…

– Valóban, sőt még játszottam is ellenük egy hónappal ezelőtt Szegeden. Azt kell, hogy mondjam az NB1/B szintjén erős csapat leendő ellenfelünk, gyors játékot játszanak és különösen betörésekből nagyon veszélyesek. Két egykori csapattársunk Dajka Betti és Pénzes Laura viszik nálunk leginkább a prímet, és javarészt a gólfelelőseik, meg természetesen a szellemi atyjuk is Ők a gárdának. De még Kemény Dórát is kiemelhetjük az együttesből, aki azért komoly átlövő potenciállal rendelkezik.

– Összességében milyen találkozóra számítasz?

– Azt mindenképpen kijelenthetem, hogy célunk a győzelem és a továbbjutás, ez nem lehet kérdés. Azon belül azért szeretném, ha akár már első félidőben olyan játékot tudnánk produkálni, amivel a második játékrészben nyugodtabban kézilabdázhatnánk. És nem nehezítenénk meg saját magunknak a mérkőzést azzal, hogy olyan hibákat csinálunk, amikkel felhozzuk ellenfelünket. A védekezés természetesen most is fontos lesz, hogy a középső embereiket és a gyors lerohanásaikat hatékonyan megállítsuk. És persze tőlünk, kapusoktól is sokkal jobb teljesítmény kell, valamint remélem a játék több elemében is sikerül majd előrelépnünk, és javítanunk a korábbi hibáinkat.

A felek az elmúlt időszakban mindössze kétszer találkoztak egymással, a már korábban említett előző szezon két bajnoki összecsapásán, ahol a csapatok egyaránt hozták az otthoni mérkőzéseiket. Így tavaly ősszel Kecskeméten 31-27-es, míg tavasszal Békéscsabán 30-25-ös hazai siker született. Együttesünk találkozóján kívül még öt mérkőzést rendeznek a negyedik fordulóban, szerdán a Kozármisleny-Vác, csütörtökön a Mosonmagyaróvár-Fehérvár, jövő hét kedden az Érd-Debrecen, míg 14.-én szerdán a Dunaújváros-Siófok és az MTK-Kisvárda összecsapásokkal lesz teljes a forduló menetrendje. A lila-fehérek kecskeméti mérkőzése tehát kedden 18:30-tól a Messzi István Sportcsarnokban kerül megrendezésre, a találkozót a Héjjas Tímea, Kránitz Andrea bírópáros vezeti majd.

Dömény Dezső

Fotó: Antal János

line

Készítette: Békéscsabai Médiacentrum Kft.

line

Békéscsabai ENKSE – Kisvárda Master Good SE

benkse_150spacerkisvarda_150

NB I női felnőtt 2018/2019. 8. forduló

Békéscsabai ENKSE – Kisvárda Master Good SE

29-30 (13-16)

Időpont: 2018. november 2. (péntek) 18:00 óra

Helyszín: Békéscsaba, Városi Sportcsarnok

Cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 1389. hrsz.

Játékvezetők: Horváth Péter, Marton Balázs

Versenybírók: Kocsis-Sajti Anikó, Szabó Imre

Békéscsaba: Balog Judit (0), Hős Kata (0), Anastazija Djokovic (1), Bottó Rózsa (1), Vukajlovic Aleksandra (11), Giricz Laura Gerda (0), Szögi Tímea (0), Dombi Katalin (0), Zöldi-Tóth Katalin (4), Walfisch Mercédesz (7), Horvát Dorina Szilvia (0), Ekker Gitta (0), Kovács Anett (4), Kukely Anna (0), Binó Boglárka (0), Agbaba Marija (1).
Vezetőedző: Horváth Roland

Kisvárda: Aneta Benko (1), De Araujo Tamires (2), Rebicova Marianna (0), Milosevic Tímea (0), Pásztor Bettina (0), Tomkovic Ana (0), Klikovac Andrea (0), Kordowiecka Weronika (0), Orbán Adrienn (1), Radojevic Tamara (9), Guialo Isabel Wangimba (7), Milanovic Litre Vesna (3), Hakunova Marija (0), Dragut Ana-Maria (7), Katona Flóra (0).
Vezetőedző: Donovic Vlatko

sargalap Sárgalapok: Anastazija Djokovic (1), Bottó Rózsa (1), Walfisch Mercédesz (1), Klikovac Andrea (1), Guialo Isabel Wangimba (1), Milanovic Litre Vesna (1).

http://elorenkse.hu/site/wp-content/uploads/2016/09/ora.png Kiállítások: Vukajlovic Aleksandra (2. perc), De Araujo Tamires (2. perc), Klikovac  Andrea (2. perc), Milanovic Litre Vesna (2. perc).

http://elorenkse.hu/site/wp-content/uploads/2016/09/gol.png Hétméteresek: Vukajlovic Aleksandra (1/1), Walfisch Mercédesz (2/4), Radojevic Tamara (5/6).

line

Szoros végjátékban nyert a Kisvárda

Remekül küzdött, végül mégis pont nélkül maradt az NB I-es békéscsabai női kézilabdacsapat, amely a bajnokság 8. fordulója péntek esti összecsapásán a Kisvárdával szemben. A szabolcsiak szerencséjét jelzi, hogy az utolsó másodpercben szerezték meg a két pontot érő találatot.

20181103_elore_kisvarda

Tizenkettő–három. Ez nem egy vízilabda-mérkőzés eredménye, hanem a külföldi és a magyar játékosok száma a péntek esti békéscsabai vendég, Kisvárda tizenhatos keretében. Az Érd elleni döntetlennel egyszer már vaskos meglepetést okozó lila-fehérek a szabolcsi nemzetközi alakulat ellen próbáltak meg újabb meglepetést okozni.

Felváltva estek a gólok a mérkőzés elején, meglepő módon a szabolcsiak tűntek idegesebbnek, vagy kiesett a kezükből a labda, vagy a csabai védelem hozta zavarba a piros mezben játszókat. Az azonban már ekkor kitűnt, hogy az égimeszelő Dragutra érdemesebb nagyobb figyelmet fordítani, aki gond nélkül átlőtte a falat. A hazaiaknál Walfisch és Vukajlovic vitte előre a csapatot, amely szívósan tapadt a rendre egy góllal vezető vendégekre. A félidő közepén mintha megtorpant volna a Békéscsaba, sorra maradtak ki a helyzetek, mire a 13. percben időkérésre szánta el magát Horváth Roland. Majdnem ötperces gólcsendet tört meg Walfisch Mercédesz, majd egy kivédekezett támadás után a nagyon harcos Vukajlovic hozta csapatát még közelebb az ellenfélhez, majd rögtön ezután Walfisch egyenlített büntetőből. A Csabától az utóbbi hetekben megszokott megalkuvást nem tűrő játékot láthattuk, feladva ezzel a leckét a vendégek trénerének, aki kénytelen volt csere-berélni embereit. A magassági fölényben lévő várdaiak azonban emberhátrányban is el tudtak lépni két góllal. A hajrában próbáltak szűkíteni hátrányukon a lilák, de nagyon meggyűlt a bajuk a szigorú várdai védelemmel és csak átlövésgóllal tudtak eredményesek lenni.

A 34. percben a mérkőzés során először vezetett 4 góllal a Kisvárda. A lila-fehérek próbáltak vendégeik nyomába szegődni, és egy gólra meg is közelítették a szabolcsiakat. Ebben az időszakban Vukajlovic tartotta meccsben a Csabát. Futott az eredmény után az egyébként szenzációsan védekező ENKSE, ami azonban minden erejét felemésztette a játékosoknak. Mégis újra és újra sikerült felzárkózni, sőt, Kovács Anett duplájával az 50. percben egyenlíteni! Időt kért a várdaiak trénere. Vukajlovic következő megmozdulása azonban már csabai előnyt jelentett! Az idegek csatájában Horvát hetest védett és az 59. percben, az Előre az egyenlítésért támadhatott, Vukajlovicnak ez sikerült is de vendég időkérés után az angolai Guialo az utolsó másodpercben belőtte a győztes gólt.

Forrás: Békés Megyei Sport Extra

line

line

YouTube 

Fotók 

Jegyzőkönyv

Tabella

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix

Fotók: Békéscsabai ENKSE – Kisvárda Master Good SE

Pénteken a Kisvárda csapata érkezik Békéscsabára

Interjú Szögi Tímeával

A K&H női kézilabda liga 8. fordulóját rendezik a hétvégén, így csapatunk a Békéscsabai ENKSE is parkettra lép, méghozzá ismételten hazai környezetben. Az ellenfél a Kisvárda Master Good SE gárdája lesz, akik immáron harmadik idényüket töltik a legmagasabb osztályban. Az egyesület fejlődése mindemellett évről évre töretetlen, hiszen amíg az első szezonjukban a biztos bennmaradás volt a céljuk, amit egy 12. hellyel abszolváltak, addig az elmúlt idényben már egyértelműen középcsapattá avanzsálódtak, ezt pedig a bajnokságban elért hetedik pozíciójuk is bizonyította. Nyáron azonban még ennél is komolyabb célokkal indultak neki a 2018/19-es szezonnak, így nem is csoda, hogy idény végén igencsak nagy jövés-menés volt az együttes háza táján. Összesen 12 kézilabdázó távozott, és cserébe 13 új játékos kezdte meg a felkészülést Kisvárdán. A montenegrói Vlatko Djonovic kezei alatt formálódó együttes leginkább külföldi játékosokra épít, így különösképpen meg sem lepődünk azon, hogy Horváth-Pásztor Bettina és Horváth Dóra kivételével kizárólag külföldi játékost találunk az érkezők listáján. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy ízig-vérig multikulturális csapat jött össze, hiszen a keretben öt magyar játékoson kívül található még orosz, román, szerb, lengyel, horvát, montenegrói, szlovák, sőt még brazil és angolai játékos is. Az erősítéseknek megfelelően jól is kezdte az idei szezont a szabolcsi gárda, ugyanis az első öt mérkőzésükön veretlenek tudtak maradni, csak a Debrecen és a Fehérvár együtteseinek sikerült otthon tartani ellenük 1-1 pontot. A legutóbbi két összecsapásuk alkalmával azonban már pont nélkül maradtak, mert Vácon 25-24 arányban, míg hazai környezetben a Siófoktól 27-22-re kaptak ki a Várdaiak. Viszont még ezzel együtt is az ötödik helyen tanyázik az együttes a bajnokságban. Ha már a tabellát böngésszük, azért jóval lentebb kell keresnünk a békéscsabai hölgykoszorút, akik jelenleg a 13. helyen állnak, ennek ellenére az eddig megszerzett mindhárom pontjuk roppant értékesnek mondható. Főleg a legutóbbi pont, amelyet az Érd ellen sikerült nem kis bravúrral megszereznie Horváth Roland tanítványainak. Ha tehát a legutóbbi forduló eredményéből indulunk ki, akár még merészebbet is álmodhatunk a pénteki találkozó kapcsán, de arra, hogy ezt az érintettek miként gondolják, már az Előre rutinos irányítója Szögi Tímea adja meg a választ.

20181101_szogi_timea

– A legutóbbi két feladatotokat sikerrel teljesítettétek, így gondolom a hangulattal és az önbizalommal sincs probléma az együttes háza táján?

– Igen, természetesen jót tettek a csapaton belüli hangulatnak az utóbbi mérkőzések, megvan az egészséges önbizalmunk és így azért könnyebb is készülnünk az előttünk álló feladatokra. Úgy érzem, egyre jobban összeáll most már az együttes, és ugyan továbbra sem vagyunk sokan, de miután az új játékosok is mindinkább megtalálják helyüket a csapatban, a variációs lehetőségeink is azért valamelyest bővülnek.

– Az Érd elleni sikeretekből mennyire lehet kiindulni a pénteki összecsapásra?

– Egy komoly löketett adott az a siker, ez tény. Magunknak is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk egy ennyire erős, minőségi ellenféllel szemben helytállni, és pontot szerezni. Mivel pedig most ismételten hazai pályán játszunk, szeretnénk ennek újfent minden előnyét kihasználni, azt hogy a saját közegünk és szurkolóink miatt jobban és bátrabban tudunk kézilabdázni, mint idegenben. Valamint ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy, ha legutóbb is sikerült, akkor most miért ne tudnánk újból meglepetést elérni.

– Viszont azért a Kisvárda sem gyengébb csapat, sőt Ők kapták eddig a bajnokságban a legkevesebb gólt, ami jól mutatja, hogy a mezőny egyik legjobb védelmével kell farkasszemet néznetek…

– Azzal azért mi is tisztában vagyunk, hogy ellenfelünk fő erőssége a védekezés. Nagyon masszív védelemmel rendelkeznek és valóban rendkívül kemények hátul. Ráadásul a védelemmel összhangban egy jó formában lévő kapus Pásztor Bettina is nehezíti az ellenfelek dolgát. Viszont mi kihasználhatjuk velük szemben azt, hogy több alacsony súlypontú, gyors játékosunk van a középső posztokon, és így megtalálhatjuk a védőfalukban azokat a réseket, amikkel azért eredményes támadójátékot lehet produkálni.  Az most is kiemelten fontos lesz, hogy türelmesek legyünk elöl, ne kapkodjunk, és higgadt, nyugodt támadásokat vezessünk. És természetesen védekezésben is hozzuk azt az extra szenvedélyes játékot, amivel meg tudjuk állítani ellenfelünket. Itt kiemelt figyelmet kell szánnunk az irányítójukra, aki nagyon jól szervezi a játékukat, viszont az átlövők semlegesítése is kulcsfontosságú lesz, hiszen a Kisvárda fő fegyvere elöl a nehéztüzérség.

– Mi lehet akkor a fő receptje egy Érdihez hasonló sikernek?

– A megfelelő csapatjáték. Egységesen csapatként kell magas szinten funkcionálnunk, nekünk ez a fő fegyverünk. Most már úgy érzem mentálisan és fizikálisan is elég erősek vagyunk, hogy az ilyen szintű ellenfelekkel szemben is sikeresen felvegyük harcot. Úgyhogy én hiszem, hogy a két pontot itthon tudjuk tartani, de abban teljesen biztos vagyok, hogy a győzelem szellemében fogunk kifutni a pályára. Bárhogy alakul is a mérkőzés feladnunk semmiképpen sem szabad, hiszen ahogy az Érd ellen is bebizonyítottuk, akár több gólos hátrányból is vissza lehet kapaszkodni egy mérkőzésbe. Szóval higgadtnak kell lennünk végig, ez lehet a sikeres recept, illetve ahogy korábban is említettem, a magas hőfokú, kemény védekezés.

– A hét folyamán lezajlott a Magyar kupa negyedik fordulójának sorsolása is, és azt gondolom, Fortunára ezúttal sem panaszkodhatunk…

– Szerencsére nem. Természetesen örülünk neki, hogy a nagyágyúkat elkerültük, viszont azért a Kecskemétet sem szabad lebecsülni. Nagyon sok esetben kifejezetten nehéz tud lenni egy alsóbb osztályból érkező együttesel szemben játszani, és sokkal jobban oda kell figyelni a megfelelő koncentrációra. De mindenképpen szeretnénk kihasználni és érvényre juttatni, hogy NB1-es csapatként szerepelünk a sorozatban, tehát egyértelműen a továbbjutás a célunk.

A Kisvárda 2016-os feljutása óta a felek összesen négy mérkőzést játszottak. A tavalyelőtti idényben kétszer is döntetlen eredményt hoztak az összecsapások, míg az előző szezonban mindkét találkozót a Szabolcsiak nyerték, Békéscsabán 32-24-re, míg Kisvárdán 24-18 arányban. Pénteken tehát itt az újabb lehetőség, hogy csapatunk javítson ezen a mérlegen, a találkozó 18 órától a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban kerül megrendezésre, a sípmesterek Horváth Péter és Marton Balázs lesznek.

Dömény Dezső

Fotó: Antal János