Szerencsejáték Zrt.

Sorsolás, naptár, kapcsolat

line_purple

TABELLA-MENETREND NAPTÁR  KAPCSOLAT

line_purple

 

Elhunyt Szabó Károly

76. éves korában elhunyt Szabó Károly, a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület Örökös Tiszteletbeli Elnöke.

szabo_karoly_gyasz_web

Szabó Károly több mint hat évtizeden keresztül volt a békéscsabai kézilabdaélet meghatározó személyisége.

Játékosként 1957 őszén igazolt az országos nagypályás bajnokságban szereplő Békéscsabai MÁV csapatához, majd az Előréhez került, ahol a megyei bajnokságból az NB I B-be jutottak. Még aktív játékos volt, amikor 1968-ban a Városi Sportiskolánál edzősködni kezdtett. Hosszú és eredményes pályafutása alatt volt vezetőedzője a felnőtt férfi és a női csapatnak, majd ügyvezetőként és elnökként is szolgálta a klubot.

Nevéhez fűződik a békéscsabai kézilabdaélet legnagyobb sikere, amikor 1982-ben bajnoki ezüstérmet nyert a női csapattal, majd az IHF Kupa legjobb négy együttese közé is bejutott az Előre.

Elnöki időszakához fűződik két bajnoki negyedik hely, egy Magyar Kupa ezüst és bronzérem, valamint négy évad a nemzetközi kupamezőnyben.

Szívügye volt a tehetséggondozás és az utánpótlásnevelés, utánpótlás csapataival országos bajnoki címeket és kupagyőzelmeket szerzett. Kivételes szeme volt a tehetségek felfedezéséhez, a jelenlegi mezőnyben is számos olyan válogatott játékos szerepel, akiket Szabó Károly indított el sikeres pályájukon.

Évtizedeken keresztül volt megbecsült pedagógusa a békéscsabai „Közgének”, nagyon figyelt sportolói tanulmányi előmenetelére is. Nem véletlenül nevezték a sportág berkein belül „Tanár Úrnak”, korosztályaival több Diákolimpiát is nyert, remek pedagógus, igazi sportember volt.

Nagy munkabírással rendelkezett, amíg betegsége engedte, dolgozott a békéscsabai utánpótlásban.

2008-ban Békéscsaba Sportjáért kitüntetésben részesült, 2019. áprilisában pedig megkapta a Magyar Kézilabda Szövetség Kézilabdázásért Érdemérmét.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Békéscsabai ENKSE – MTK Budapest

benkse_150spacermtk_kezi_150

NB I női felnőtt 2019/2020. 15. forduló

Békéscsabai ENKSE – MTK Budapest

?-? (?-?)

Időpont: 2020. február 8. (szombat) 18:00 óra

Helyszín: Békéscsaba, Városi Sportcsarnok

Cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 1389. hrsz.

Játékvezetők: Horváth Péter, Marton Balázs

Versenybírók: ?????

line

plakat_elore_mtk_20200208_web

line

Jegyzőkönyv

Tabella

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix

Tájékoztató

Tájékoztató az utánpótláskorú sportolók képzési díjáról (tagdíjáról).

Letöltés (PDF, 162KB)

DKKA – Békéscsabai ENKSE

dkka_150spacerbenkse_150

NB I női felnőtt 2019/2020. 14. forduló

DKKA – Békéscsabai ENKSE

32-27 (14-13)

Időpont: 2020. január 24. (péntek) 18:00 óra

Helyszín: Szekszárd, Városi Sport és Szabadidőközpont

Cím: 7100 Szekszárd, Keselyűsi út 3.

Játékvezetők: Felhő Ferenc, Öcsi Tamás

Versenybírók: Tóth Károly, Szabó Balázs

DKKA: Stojak Zeljana, Jovovity Jovana, Triscsuk Krisztina (4), Mihály Petra (1), Cavlovic Itana, Ferenczy Fruzsina (2), Szalai Babett (4), Csapó Kyra Vivien, Grosch Vivien, Szekerczés Luca (9), Sirián Alexa Szederke (2), Bouti Fruzsina (4), Kazai Anita (3), Molnár Beatrix (1), Braun Laura Csenge, Nick Viktória (2).
Vezetőedző: György László

Békéscsaba: Balog Judit, Mézes Laura (1), Bottó Rózsa (1), Vukajlovic Aleksandra (10), Barján Bianka (2), Dombi Katalin (1), Horvát Dorina Szilvia, Kovács Anett (2), Csizmadia Fanni Klára, Marincsák Nikolett (5), Mitrovic Ivana (1), Kukely Anna, Kukely Klára, Agbaba Jelena (3), Kopecz Barbara (1).
Vezetőedző: Horváth Roland

line

A hajrában az Újváros akarata érvényesült

Ötgólos vereséggel zárta a Dunaújváros elleni bajnoki mérkőzését a Békéscsabai Előre NKSE NB I-es női kézilabdacsapata, amely 25 percig tudta tartani a lépést vendéglátójával. A találkozót az újvárosi sportcsarnok felújítása miatt Szekszárdon játszották le.

20200124_dkka_elore

A csabaiak kezdtek jobban, és a 4. percben 3–2-re vezettek. A hazaiak erősítettek, és a 7. percben egyenlítettek (4–4). A vendégek a 9. percben a negyedik gólját szerző Vukajlovics találatával kétgólos előnyre tettek szert. A lila-fehérek irányították a játékot, és a 12. percben már hárommal vezettek. Az újvárosiak nagyobb sebességre kapcsoltak, és a 17. percben egyenlítettek (9–9). Ekkor Horváth Roland időt kért, és próbálta felrázni csapatát. Az időkérés használt, hiszen ismét a lila-fehérek jutottak előnyhöz (9–12). A 21. percben György László időt kért. A Dunaújváros fokozatosan jött fel, és a félidő végén egy góllal vezetett.

Fordulás után a hazaiak három góllal elhúztak (17–14), és a 35. percben Horváth Roland időt kért. Az újvárosiak a csereként beállt Triscsuk góljaival a 37. percben már 19–15-re vezettek. A lila-fehérek sokat hibáztak, amit kihasznált a házigazda, és ötgólos előnyre tett szert (39. p.: 22–17). A félidő közepén emberelőnyben a lila-fehérek három gólra felzárkóztak. A 47. percben Csizmadia kapus kivédte Triscsuk hetesét. Két perccel később ismét öt góllal vezetett a hazai együttes, amikor Horváth Roland időt kért. A hajrában tartotta előnyét az újvárosi csapat, amely második félidei jobb teljesítményével megérdemelten nyerte a végig küzdelmes találkozót.

line

line

line

Jegyzőkönyv Tabella

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix

Dunaújvárosi túrával kezdődik a tavaszi szezon

Interjú Dombi Katalinnal

Az elmúlt héten lezárult a bajnokság őszi idénye a K&H Női kézilabda ligában, így hiába még csak januárt írunk, ezen a héten már a tavasz első fordulóját rendezik meg a honi pontvadászban.  Együttesünk a Békéscsabai ENKSE pedig péntek délután Dunaújvárosban kezdi meg a bajnokság második etapját. Azt hiszem elég csak rápillantani a tabellára ahhoz, hogy megállapítsuk a bennmaradásért folytatott harcban nem vár könnyű menet a csabai lányokra az elkövetkező négy hónapban, hiszen az idény felénél mindössze egy győzelmet és egy döntetlent tudnak csak felmutatni a lilák, míg a két legnagyobb riválisunk a Szombathely és a Mosonmagyaróvár gárdája már egyaránt hét pontnál jár. Ráadásul a Móváriak szeptemberben nyerni is tudtak Békéscsabán, így mindenképpen kiemelt fontossággal bír majd a két gárda februári mosonmagyaróvári összecsapása. De előtte még a bajnokság meglepetéscsapata az MTK is tiszteletét teszi a Viharsarokban, ami látva a kék-fehérek formáját nem ígérkezik könnyű találkozónak, mégis a lilák számára szinte létkérdés lenne a két bajnoki pont begyűjtése. De talán még ezeknél a mérkőzéseknél is sorsdöntőbb csata vár majd a lila-fehérekre hazai pályán a Szombathely ellen, illetve áprilisban a Szent István otthonában. Izgalomban tehát garantáltan nem lesz hiány az elkövetkező hetekben, mint ahogy reméljük pénteken a Kohász otthonában sem, mert az azt jelentené, hogy Horváth Roland tanítványai végig harcban tudnak maradni a bajnoki pontokért. A legutóbbi négy összecsapásuk alkalmával ez azonban nem sikerült, és bár még novemberben, a Fehérvár otthonában és év végén a Vác ellen közel állt a gárda a pontszerzéshez, a januári két mérkőzésükön a Ferencváros és az Érd ellen azért ezt már nem mondhattuk el. A Fradi 39-24-re az Érd pedig 36-29-re győzte le a csabai lányokat. Ezzel szemben ellenfelünk egyáltalán nem kezdte rosszul a téli szünetet követő időszakot, hiszen az esztendő utolsó bajnoki mérkőzésén 11 gólos sikerrel két vállra fektették a Szent István együttesét, majd egy 11 gólos vereséggel végződő győri kiruccanást követően egy góllal 23-22-re nyerni tudtak az Alba otthonában is. Az előző fordulóban pedig mindössze csak egy góllal maradtak alul a Vác ellen a 35-36-os végeredménnyel zárult összecsapáson. A lila-fehér hölgykoszorú tehát lázasan készül a tavaszi menetelésre, és persze a pénteki találkozóra is, melynek esélyeit az Előre fiatal beállósával, Dombi Katával próbáltuk latolgatni.

20200124_kezi

– Két nagyon erős ellenféllel játszottatok az elmúlt mérkőzéseken, ezekből azért tudtattok valamit profitálni, voltak biztató jelek?

– Profitálni mindenképpen tudtunk, hiszen minden találkozó, minden tétmeccs nagyon jó tanulási lehetőség fiatal csapatunknak, pláne ilyen szintű ellenfelekkel szemben. És bár kikaptunk ezeken a találkozókon, szerintem azért voltak olyan momentumok, amikre kétségkívül építkezhetünk a jövőben. Gondolok itt például az első félidőkre, ami mind a két összecsapáson kifejezetten jól sikerült, sőt Érden védekezés és kapusteljesítmény terén is fel tudtuk venni a versenyt a hazaiakkal, amit az első játékrész szoros eredménye is mutat. Nyilván azon kell dolgoznunk, hogy ilyen szintű játékot és védekezést ne csak egy félidőn keresztül tudjuk játszani, hanem az egész találkozó során. 

– Említetted a védekezést, a legtöbb szakembernek ez a vesszőparipája, viszont nálatok valahogy ebben a szezonban nem akar összeállni…

– Nem véletlenül emeli ki mindenki a kézilabdának ezt a szegmensét, hiszen a legfontosabb eleme lett a modern kézinek a kapusteljesítmény és előtte a védőfal munkája. És bár sokkal több kreativitás kell a támadójátékhoz, szemmel láthatóan nekünk azzal kevésbé van problémánk, ezzel szemben viszont hátul nem vagyunk kellően hatékonyak. Sokkal több agresszivitást és keménységet kellene belevinni a védekezésünkbe, valamint a kapusokkal való összhangban is javulnunk kell. Illetve az utóbbi időben a második játékrészben rendre alábbhagyott a koncentrációnk is, ami olyan hibákhoz vezetett, amik aztán végzetesek voltak számunkra.   

– Következő ellenfeletek a Dunaújváros mennyit változott a szeptemberi találkozótok óta?

– Függetlenül attól, hogy akkor elvitték tőlünk a két pontot, szerintem nem játszottak igazán jól azon a mérkőzésen. Azóta mindenképpen kiforrottabb lett a játékuk, ennek köszönhetően néhány komolyabb skalpot is sikerült már a bajnokságban begyűjteniük, sőt az utóbbi időszakban kifejezetten jó formában vannak. Amúgy rendkívül gyors játékot játszanak, főként a szélsőik állnak mindig lesben egy-egy gyors indításra várva, de igazán a belső posztokon nagyon veszélyesek. Irányító és átlövő poszton egyaránt gyorslábú, jól cselező kézilabdázóik vannak, akik az egy-egy elleni játékban roppantul eredményesek. Úgyhogy rájuk mindenképpen nagyon kell figyelni és persze arra, hogy támadásban ne szórjuk el a labdákat, mert azt kíméletlenül megbüntetik.

– Milyen összecsapásra számítasz pénteken?

– Mindenképpen szeretnénk a lehető legszorosabb találkozót játszani, ez a minimum elvárásunk. De mivel nekünk most már minden pontra iszonyúan szükségünk van, ezért akkor lennénk igazán elégedettek, ha nem üres kézzel kellene távoznunk Dunaújvárosból.  Jó csapat ellenfelünk, főként hazai pályán esélyesebbek is, de ha hátul, mind kapusteljesítményben mind pedig előtte a védőmunkában tudunk extrát hozni, akkor egyáltalán nem reménytelen akár még a pontszerzés sem. 

Ha a két csapat múltját böngésszük, akkor meglehetősen messzire kell visszautaznunk az időben ahhoz, hogy a Dunaújváros otthonában békéscsabai sikert találjunk. Egészen pontosan 2012 szeptemberéig, amikor is a lilák egy hét góllal megnyert első félidőt követően a végén két góllal 32-30-ra legyőzték vendéglátóikat. Azóta viszont sajnos csak hazai győzelmek születtek, szám szerint hét. Ebből kettőt az előző szezonban jegyzett a két gárda, hiszen a 30-28-as Kohász sikerrel véget ért bajnoki mellett a Magyar Kupa ötödik fordulójában is összecsaptak a felek, igaz az a találkozó már jóval simább 35-25-ös hazai győzelemmel ért véget. Mint ahogy sajnos az idei szezon első találkozója is, a 29-27-es végeredménnyel zárult találkozót ellenben már Békéscsabán rendezték. És ahogy mondani szokták minden rossz sorozat megszakad egyszer, ha pedig ez most történne, az a lilák számára egy nagyon nagy lökést jelentene a bennmaradásért folytatott harcban. Az összecsapás tehát pénteken 18 órától a Dunaújvárosi Városi Sportcsarnokban kerül megrendezésre, a két sípmester Felhő Ferenc és Öcsi Tamás lesz.

Dömény Dezső

line

line

Érd – Békéscsabai ENKSE

erd_150spacerbenkse_150

NB I női felnőtt 2019/2020. 13. forduló

Érd – Békéscsabai ENKSE

36-29 (17-15)

Időpont: 2020. január 15. (szerda) 18:00 óra

Helyszín: Érd Aréna

Cím: 2030 Érd, Velencei út 39-41.

Játékvezetők: Sándor László, Szikszay Csaba

Versenybírók: Kékes Pál, Kékes Csaba

Érd: Nascimento Martinez Alexandra (9), Simon Armilla (1), Szabó Laura (5), Lavko Jelena (0), Janurik Kinga (0), Kisfaludy Anett (1), Kiss Nikoletta (3), Kovacevic Jovana (3), Király Réka (2), Landi Gabriella (0), Jerabkova Marketa (6), Schatzl Natalie (2), Bízik Réka (1), Gávai Szonja (0), Tóth Gabriella (3), Foggea Julie Line (0).
Vezetőedző: Szabó Edina

Békéscsaba: Balog Judit (0), Mézes Laura (1), Bottó Rózsa (1), Vukajlovic Aleksandra (4), Barján Bianka (0), Dombi Katalin (0), Horvát Dorina Szilvia (0), Kovács Anett (3), Csizmadia Fanni Klára (0), Marincsák Nikolett (4), Mitrovic Ivana (7), Kukely Anna (0), Kukely Klára (0), Agbaba Jelena (0), Kopecz Barbara (9).
Vezetőedző: Horváth Roland

sargalap Sárga lapok: Kiss Nikoletta (1), Kovacevic Jovana (1), Bottó Rózsa (1), Barján Bianka (1), Agbaba Jelena (1).

http://elorenkse.hu/site/wp-content/uploads/2016/09/ora.png Kiállítások: Szabó Laura (2. perc), Kisfaludy Anett (2. perc), Tóth Gabriella (2. perc), Bottó Rózsa (4. perc), Vukajlovic Aleksandra (4. perc), Marincsák Nikolett (2. perc), Agbaba Jelena (2. perc).

http://elorenkse.hu/site/wp-content/uploads/2016/09/gol.png Hétméteresek: Nascimento Martinez Alexandra (1/1), Kopecz Barbara (4/4).

line

A csabai együttes jól kezdte a mérkőzést: Kopecz Barbara góljával 7-5-ös előnyben volt a 15. percben. Horváth Roland együttese ezt követően is tartotta a lépést a 4. helyen álló Pest megyei riválissal szemben, a 27. percben Kovács Anett még egyenlített (13-13). Az utolsó bő három perc azonban a hazaiaké volt, akik 5-2-re nyerték ezt az időszakot, így három góllal vezettek a szünetben (18-15).

20200115_erd_elore_kezi

A második játékrészt úgy kezdte az Érd, ahogy abbahagyta az elsőt: a 39. percre megduplázta előnyét (25-19). A csabai együttes a folytatásban ennél közelebb már nem tudott zárkózni, a hazaiak pedig magabiztosan őrizték a vezetésüket. Az Érd végül hét góllal, 36-29-re győzött, a 9 gólt szerző Alexandra Nascimento és a 6 találatot szerző Marketa Jerabkova vezetésével.

A csabai együttesben hiába volt Kopecz kilencszer, míg Ivana Mitrovic hétszer eredményes, a pontszerzésre nem volt esély.

line

line

Jegyzőkönyv Tabella

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix

Érden vizitál az Előre

Interjú Ivana Mitroviccsal

Mozgalmas időszakkal kezdődik az esztendő női kézilabda csapatunknak, hiszen szombaton még a Ferencváros vendégeskedett a Viharsarokban, szerdán pedig már egy újabb megmérettetés vár az együttesre, ugyanis Érden lesz jelenésük a bajnokság őszi idényének záró fordulójában. És noha a lilák a hétvégi zöld-fehérek elleni összecsapásra is előzetesen egy szoros eredmény elérését tűzték ki célul, a vendégek már az első játékrészben jelezték ezúttal nem szándékoznak pontokat ajándékozni a csabai egyletnek. A találkozó elején ugyan még együtt haladtak a felek, sőt a lilák még vezettek is 5-4-re, ekkor azonban nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak a zöld-fehérek, aminek köszönhetően hétgólos előnnyel vonulhattak pihenőre. A második játékrészben is javarészt a Ferencváros akarata érvényesült így 11 gólnál közelebb nem is engedték a hazaiakat, sőt a végére alakult ki a két csapat közötti legnagyobb különbség, ami szám szerint 39-24 arányú fővárosi győzelem jelentett. Ha pedig előzetesen is a „nehéz” jelzőt használtuk a zöld-fehérek békéscsabai vizitálására, akkor bizony a szerdai összecsapást is nyugodt szívvel illethetjük eme kifejezéssel. Ugyanis az ellenfél az az érdi gárda lesz, akik három egységgel a Fradi, egy ponttal pedig a Siófok gárdája mögött a negyedik pozíciót foglalják el a tabellán. Így nyilvánvaló, hogy menyire fontos lehet a Pest megyeieknek ez a két pont az érmekért folyó csatában. Egyébként összesen már három alkalommal is kapitulált ebben a szezonban Szabó Edina együttese, és érdekes módon ebből kétszer is hazai környezetben. Még az első fordulóban a Ferencváros tudott nyerni az Érd Arénában 31-28 arányban, illetve nem kis meglepetésre a Debrecennek is sikerült ez a bravúr, ők októberben 33-29-re diadalmaskodtak itt. Ezen kívül viszont csak a Győr tudta hazai pályán két vállra fektetni a piros-feketéket, a többi összecsapáson az Érdiek örülhettek. Mint ahogy az előző fordulóban is, hiszen egy roppant fontos találkozón sikerült Vácról elhozniuk a két bajnoki pontot, köszönhetően annak, hogy szinte végig magabiztosan kézben tartva az összecsapást, az első játékrészben megszerzett háromgólos előnyüket megőrizve 34-31-re diadalmaskodni tudtak.  A hétvégén amúgy EHF-kupa mérkőzésen Romániában lépett pályára az Érd, és játszott 25-25-ös döntetlent a Gloria Bistrita együttesével. Szerdán tehát ismét egy élcsapat otthonában kell helytállnia a csabai lányoknak, és hasonlóan a szombati Ferencváros elleni ütközethez, itt is a tisztes helytállás, és persze a kieséséi rangadókra való felkészülés lehet a fő cél. Ilyen tekintettben viszont kifejezetten hasznosak lehetnek ezek a mérkőzések csapatunk új szerzeményének Ivana Mitrovicnak is, aki mivel csak a téli szünetben csatlakozott együttesünkhöz, így eddig mindössze csak két alkalommal ölthette magára a lila-fehér mezt. Őt kérdeztem az eddigi benyomásiról.

20200114_ivana_mitrovic_web

– Mesélj magadról egy picit, miként ismerkedtél meg a sportággal?

– Nyolcévesen a szerbiai Bor városának utánpótlás csapatában kezdtem kézilabdázni, és bizony tíz éven keresztül ebben az együttesben is pallérozódtam. Gyakorlatilag a klub összes utánpótlás csapatában játszottam, mielőtt 15 évesen a felnőtt gárdában is bemutatkozhattam. 18 esztendős voltam, amikor elkerültem Kikindára, ahol szintén nagyon sokat tanultam a sportágról, és persze sok barátot is gyűjtettem, akik közül érdekes módon kettővel itt Békéscsabán ismét összehozott a sors, természetesen Aleksandra Vukajlovicsról és Jelena Agbabáról van szó. Hét Kikindán töltött esztendő után a ZORK Jagodina csapatához szerződtem, ahol is az ott töltött másfél szezon alatt két bajnoki címet is ünnepelhettünk illetve lehetőségem nyílt az EHF kupában is szerepelni. Ezt követően döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam külföldön is, ekkor érkezett a Szombathely ajánlata, amit rövid gondolkodást követően el is fogadtam. Sajnos azonban nem úgy sikerült ez az elmúlt fél év a szombathelyi klubnál, ahogy arra előzetesen számítottam, ezért novemberben elváltak útjaink, és ekkor kezdődött pályafutásom békéscsabai szakasza.

– Sok időd viszont nem volt a beilleszkedésre…

– Valóban nagyon rövid ideje vagyok még csak a csapat része, de úgy érzem azért egyre jobban sikerül a beilleszkedés mind a játékrendszerbe mind pedig a békéscsabai életbe. Természetesen roppant sokat segítenek a lányok mindenben, és persze edzőnktől-Rolandtól is minden lehetséges segítséget megkapok annak érdekében, hogy minél gyorsabb legyen ez a folyamat.

– Gondolom az, hogy szinte három hónapig nem játszottál mérkőzést nem könnyíti meg a dolgod?

– Nyilván ilyen hosszú kihagyást nem könnyű pótolni, bár leginkább mentálisan tett próbára az elmúlt időszak. A bizonytalanság, hogy mi lesz velem és mikor léphetek ismételten pályára nagyon megviselt. De szerencsére most már úgy érzem minden szempontból megfelelő helyen vagyok, és elszántan dolgozom azon, hogy megháláljam a belém fektetett bizalmat. Illetve a többiekkel együtt én is azon vagyok, hogy bebizonyítsam, valójában sokkal több van ebben a csapatban, mint amit eddig mutatott, és amit pontszámban begyűjtött.

– Ha éppen nem a kézlabda pályán tevékenykedsz, akkor mivel foglakozol leginkább?

– Legszívesebben a barátaim körében szeretem eltölteni azt a kis időt, amit a kézilabda mellett eltölthetek. Rendszeresen szoktunk kirándulni és billiárdozni is, őszintén szólva a kézin kívül ezt a sport űzöm a legszívesebben. De sokat olvasok is, ami megfelelően kikapcsol a dolgos hétköznapokban.

– Ha előre tekintünk a következő ellenfeletekre, abban azért megegyezhetünk, hogy ők sem lesznek könnyű falat…

– Nem bizony, egy újabb élcsapat, akikhez ráadásul még idegenbe is megyünk. A játékuk egyébként sokban hasonlít a Ferencvároséhoz, szóval mindenképpen tanulnunk kell az ott elkövetett hibáinkból, illetve erőt merítenünk az első negyedórából, amikor kifejezetten jól kézilabdáztunk. Viszont szerintem az Érd védekezése talán még masszívabb és keményebb is, mint szombati ellenfelünké volt. Ami nem is csoda annak tudatában, hogy középen rendkívül magas és erős védőkkel rendelkeznek és Janurik Kinga személyében pedig egy remek kapussal. Plusz még ehhez nagyon gyorsan is kézilabdáznak, és főként egy-egy jó védekezés vagy kapusbravúr után villámgyors lerohanással fejezik be a támadásaikat.

– Milyen célokkal készültök akkor az Érd ellen?

– Mindenképpen szeretnénk helytállni és a lehető legszorosabb mérkőzést játszani. Fontos lenne, hogy a szombati találkozót követően a játék minden elemében, de legfőképpen védekezésben tovább tudjunk javulni. Mivel ellenfelünk rendkívül erős középső sorral rendelkezik, így a robosztus beállósaikkal egészen biztosan nagy csatát kell majd vívnunk, szóval várhatóan fizikálisan is megterhelő összecsapás lesz. De megpróbáljuk a legjobb játékunkat nyújtani, és harcolni hatvan percig, aztán meglátjuk a végén ez mire lesz elég. Személy szerint nekem is, és azt gondolom a csapatnak is az ilyen találkozókon a legfontosabb, hogy folyamatosan tanuljunk, fejlődjünk, és ez által még hatékonyabban felkészüljünk azokra az összecsapásokra, amiket a bennmaradás érdekében majd győztesen kell megvívnunk.

A két csapat mérkőzéseire jellemző, hogy a szorosabb csatákat mindig Békéscsabán játsszák egymással, ennek ékes bizonyítéka a felek előző szezonbeli 30-30-as Viharsarki találkozója. Érden azért általában simább hazai győzelmek születtek az elmúlt időszakban, ahogy tavaly márciusban is, amikor is a vendéglátók 45-30-as sikernek örülhettek. A gárdák tehát szerdán 18 órától az Érd Arénában csapnak össze, a találkozó két játékvezetője Sándor László és Szikszay Csaba lesz.

Dömény Dezső

line

line

Békéscsabai ENKSE – Ferencvárosi TC

benkse_150spacerftc_150

NB I női felnőtt 2019/2020. 12. forduló

Békéscsabai ENKSE – Ferencvárosi TC

24-39 (11-18)

Időpont: 2020. január 11. (szombat) 18:00 óra

Helyszín: Békéscsaba, Városi Sportcsarnok

Cím: 5600 Békéscsaba, Gyulai út 1389. hrsz.

Játékvezetők: Paska Dániel, Vastag Sámuel

Versenybírók: Szabó Imre, Szegedi Zsolt

Békéscsaba: Balog Judit (0), Mézes Laura (2), Bottó Rózsa (2), Vukajlovic Aleksandra (2), Barján Bianka (3), Dombi Katalin (0), Horvát Dorina Szilvia (0), Kovács Anett (1), Csizmadia Fanni Klára (0), Marincsák Nikolett (5), Mitrovic Ivana (2), Kukely Anna (0), Kukely Klára (1), Agbaba Jelena (1), Kopecz Barbara (5).
Vezetőedző: Horváth Roland

FTC: Pásztor Noémi (5), Schatzl Nadine (0), Szucsánszki Zita (3), Csiszár-Szekeres Klára (0), Klivinyi Kinga (2), Bíró Blanka (0), Christensen Emilie (1), Márton Gréta (6), Lukács Viktória (5), Snelder Danick Albertine (2), Bánfai Kíra (1), Szemerey Zsófi (0), Klujber Katrin (4), Háfra Noémi (6), Kovacsics Anikó (4), Hornyák Dóra (0).
Vezetőedző: Elek Gábor

sargalap Sárga lapok: Agbaba Jelena (1), Horváth Roland (1), Snelder Danick Albertine (1), Háfra Noémi (1).

http://elorenkse.hu/site/wp-content/uploads/2016/09/ora.png Kiállítások: Bottó Rózsa (4. perc), Dombi Katalin (4. perc), Marincsák Nikolett (2. perc),  Agbaba Jelena (2. perc), Pásztor Noémi (2. perc), Csiszár-Szekeres Klára (2. perc), Bánfai Kíra (2. perc).

http://elorenkse.hu/site/wp-content/uploads/2016/09/gol.png Hétméteresek: Marincsák Nikolett (0/1), Klujber Katrin (3/3), Háfra Noémi (1/1).

line

Érvényesült a papírforma

Gyors, kétszeri gólváltás után a csabaiak vették a vezetést. A lila-fehérek felszabadultan játszottak és kifejezetten jól tartották magukat a hétközi MTK elleni pontvesztés után nagyon harapós Fradi ellen. Hibázni persze nem nagyon lehetett, mert a zöld-fehérek indulásból a gyors Márton Gréta révén azonnal büntettek.

20200111_elore_ftc_kezi

Negyedóra játék után először Horváth Roland kért időt. A Ferencváros óriási iramot diktált, a Csaba igyekezett felvenni a versenyt, de szép lassan kezdett kidomborodni a két gárda közötti különbség. A kis előnyből hamar nagy hátrány lett, az FTC 4–0-s rohamát Marincsák pazar góllal törte meg.

Biztos előnye tudatában nyugodtan kézilabdázhatott a vendégegyüttes, amely a szigorú védekezésre alapozva gyakran késztette hibára a hazai játékosokat. A zöldek emberhátrányban is szórták a gólokat, Elek Gábor elkezdhetett cserélni, tehermentesítve alapembereit. A 26. percben ő is kikérte az idejét. A félidő végére nagyon ellépett ellenfelétől a Ferencváros, fellazult a csabaiak védekezése, hiszen ami Fradi-lövés kapura ment abból gól született.

A 2. félidő Fradi-gólokkal kezdődött, a Fradi-tábor már készülhetett, hogy tizet számoljon, a csabaiak mintha már ekkor kezdték volna elengedni a mérkőzést. Nem is tetszett a játék a lilák trénerének, aki a 35. percben kikérve idejét, s keményen leteremtette elbizonytalanodó tanítványait. A zöld-fehérek egy 4–0-s, majd egy 3–0-s sorozattal vette el a hazaiak maradék lelkesedését.

Teljesen egysíkúvá vált a mérkőzés, a fővárosiak szakmányban lőtték a gólokat, hazai oldalon egy-egy szép megmozdulást, váratlan Marincsák, vagy Kopecz-húzást jegyezhettünk csak fel. Most már nem az volt a kérdés, hogy az Előre 10 gól alatt tudja tartani vendégét, hanem hogy megússza-e húsz alatt.

A hajrához közeledve aztán már az állományában szinte teljesen kicserélt Ferencváros is visszafogta magát, már mindkét csapat játékosainak inkább a következő összecsapáson jártak a gondolatai.

Azzal minden békéscsabai érzelmű ember tisztában volt, hogy a mai Ferencvárost a mai Békéscsaba nem verheti meg, ám titokban azért nagyobb ellenállásban, szorosabb eredményben bízott.

Horváth Roland: – Erre számítottunk, hogy az MTK-meccs után így fog játszani a Ferencváros. Jól kezdtük a mérkőzést, hatékonyan védekeztünk, gyors gólokat lőttünk. Azután persze jöttek a hibák, de ne felejtsük el, hogy egy BL-ben játszó csapattal álltunk szemben. Láttam jó dolgokat is és csak ismételni tudom magamat, dolgozunk tovább, hogy életben maradjunk.

Elek Gábor: – Védekezésben agresszívabbak voltunk és a kapusteljesítményünk is megfelelő volt, viszont sokat hibáztunk a csabaiak átlövéseinél. A mentalitás rendben volt, de ez volt a minimális elvárás.

line

line

YouTube 

Jegyzőkönyv

Tabella

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix

Csaba-Fradi összecsapással kezdik az évet kézilabdás lányaink

Interjú Jelena Agbabával

Igazi kézilabda csemegével kezdődik az esztendő a csabai sport szerelmeseinek, ugyanis szombaton lila-fehér együttesünk az év első bajnoki mérkőzésén a Ferencváros gárdáját látja vendégül. Azokat a zöld-fehéreket, akik óriási meglepetésre a hét közben elhullajtottak egy pontot az MTK otthonában, miután 36-36-os döntetlent játszott egymással a két fővárosi egylet. És bizony már nem új keletű, hogy botlik a tavalyi ezüstérmes, hiszen a Siófok mellett a Debrecen is elcsent már egy-egy pontot ebben a bajnokságban a zöld-fehérektől, sőt a nagy rivális Győrt sem sikerült két vállra fektetniük, bár mindössze egy góllal volt csak jobb az ETO a két gárda népligeti találkozóján. Azért ebben a naptári évben már győzelmet is ünnepelhetett a Fradi a Fehérvár ellen aratott 25-17-es sikerének köszönhetően, de az szinte biztos, hogy az ezüstéremért zajló versenyfutás közepette több váratlan pontvesztés már aligha fér bele Elek Gábor csapatának. Annál is inkább, mivel a 19 pontos Fradi sarkában mindössze két ponttal lemaradva ott lohol a tabellán jelenleg harmadik helyen álló Siófok, akiknek eltökélt szándékuk letaszítani a fővárosiakat a Bajnokok ligája indulást erő helyről. Nem lesz tehát egyszerű dolga lila-fehér egyletünknek szombaton, pláne ha azt nézzük, hogy ebben az idényben még nyeretlen hazai környezetben a csabai gárda. Igaz többször is nagyon közel álltak lányaink a győzelemhez, mint ahogy 2019 utolsó bajnoki összecsapásán a Vác ellen is, de ahogy már oly sokszor az ősz folyamán ezen a találkozón is csak megközelíteni tudták ellenfelüket a lilák, legyőzni nem. Nyilván aligha a Ferencváros ellen lehet a legtöbb esélye megtörni ezt a rossz sorozatot együttesünknek, viszont félvállról azért ezt a találkozót sem szabad venni, hiszen építkezni mindenképpen lehet egy ilyen mérkőzésből is. Ezt pedig már az Előre Szerb beállósa Jelena Agbaba mondta, aki lévén, hogy csak nyáron érkezett csapatunkhoz, az esélylatolgatás mellett magáról is mesélt egy picit.

20200110_jelena_agbaba

– Nyáron érkeztél Békéscsabára, így a szurkolók kevésbé ismerhetnek, ezért elöljáróban kérlek, mondj pár szót magadról és az eddig pályafutásodról…

– Mivel sportos családból származom, hiszen szüleim is sportoltak, ezért már nagyon fiatalon 7 éves koromban kapcsolatba kerültem a kézilabdával. Az első csapatom ahol az alapokat elsajátítottam a kikindai Általános Iskolám egyesülete volt. Egyébként testvéremmel, Marijával – akik ugye az előző szezonban szintén Békéscsabán játszott – Kikindán végigjártuk az összes korosztályt, sőt az első felnőtt mérkőzésemet is a város első osztályú csapatában játszottam. Ezt követően 19 évesen légióskodásra adtam a fejem, így 2016-ban Siófokra költöztem ahol egy szezont töltöttem el. Majd ezután a Fehérorosz Gomel csapatát erősítettem, az előző szezonban pedig a Lengyel Pogon Szczecin gárdájában pattogtattam a labdát. Szerencsére válogatott szinten is megadatott az, hogy megmérettessem magam, és miután itt is végigjártam a korosztályos válogatottakat, az elmúlt időszakban már a Szerb felnőtt csapatban is lehetőségem volt bemutatkozni.

– Milyen benyomásokat szereztél eddig a nálunk töltött idő alatt?

– Kifejezetten jók a benyomásaim az elmúlt fél évről. Jól érzem magam, tetszik a város is, az meg különösen, hogy itt nagyon kedvelik és szívükön viselik a kézilabda sorsát az emberek. A beilleszkedés is könnyen és gyorsan megtörtént, ami annak is köszönhető, hogy egy nagyszerű légkörű csapatba érkeztem és a vezetőedző elképzelései sem voltak ismeretlenek számomra, lévén Siófokon már dolgoztunk együtt. Sőt, Horváth Roland személye kifejezetten sokat nyomott a latba, amikor a Békéscsaba ajánlatán gondolkoztam. Amellett, hogy a lányok is nagyon kedvesen fogadtak, könnyebbség volt számomra az is, hogy Aleksandra, aki már hosszú évek óta itt játszik rengeteget segített nekem, ezzel is megkönnyítve a beilleszkedésemet.

– Lassan a feléhez érkezik a szezon és sajnos pontok tekintetében bőven lehetnek hiányérzeteink. Hogy látod, miben kell leginkább fejlődnötök ahhoz, hogy meglegyen a hőn áhított bennmaradás?

– Mi belülről egyáltalán nem érezzük azt, hogy valami nagyon komoly baj lenne azzal a játékkal, amit edzésen is gyakorolunk. De sajnos, ha rápillantunk a tabellára, és megnézzük azt a sok kétgólos vereséget, amit elszenvedtünk már máshogy néz ki a helyzetünk. Nyilván bőven vannak hibák a játékunkban, amiken javítani kell, gondolok itt leginkább a védekezésünkre, de én azt hiszem, elsősorban azokra a nüánsznyi dolgokra kell koncentrálnunk, ami miatt több végjátékot is elbuktunk. Ezen pedig csak együtt csapatként tudunk változtatni, hogy egymást segítve a nehéz szituációkat is pozitívan tudjuk megélni, és győztesen jöjjünk ki belőlük.

– Szombaton a Ferencvárossal kell szembenéznetek, mennyire nehéz felkészülni egy ilyen szintű ellenfélből?

– Nyilván nem könnyű, hiszen a Fradi személyében egy roppant erős gárdáról beszélhetünk, akiknek szinte minden poszton két válogatott játékosuk van. De természetesen, ahogy minden ellenfelünket őket is kielemeztük, és próbáljuk azért megtalálni a gyenge pontjaikat. Valamint ugyan úgy fokszálunk az erősségeikre is, gondolok itt elsősorban a szélsőjátékukra, amit a villámgyors szélsőikkel nagyon magas szinten játszanak. Talán ez a legfőbb erőssége a mostani Ferencvárosnak, de azért a középső posztokon is igen veszélyesek tudnak lenni. És ugye Bíró Blankának köszönhetően ismét egy klasszis kapussal kell szembenéznünk, ezt a helyzetet pedig mindenképpen jobban kell majd megoldanunk, mint azt a legutóbbi találkozónkon tettük.

– Miben kell akkor még javulnotok a Vác mérkőzéshez képest a szorosabb eredmény reményében?

– Sokkal jobban kell koncentrálnunk már a találkozó elejétől, és védekezésben is összeszedettebben és agresszívabban kell kézilabdáznunk. Ellenfelünk messze nem a legjobb arcát mutatta hét közben, így biztos, hogy mindent meg fognak tenni a győzelem érdekében. Ugyanakkor mi sem szándékozunk könnyen megadni magunkat, küzdeni, harcolni fogunk, és a lehető legtöbbet kiadni magunkból. Valamint javulnunk kell a ziccerek értékesítésében is, mert ez sajnos visszatérő hiba a játékunkban. Mégis ami nekünk most a legfontosabb, hogy mindenki próbálja meg a legjobbját nyújtani, és akkor viszont egész biztosan helyt tudunk majd állni szombaton.

Az előző szezonban a liláknak finoman fogalmazva sem sikerült megállítani a zöld-fehéreket, hiszen a csapatok mindkét találkozóján kiütéses Fradi siker született. A Népligetben 36-21-re még Békéscsabán 41-21-re diadalmaskodtak a fővárosiak. Bízzunk benne, hogy ezúttal sokkal nagyobb küzdelemre készteti nívós ellenfelét együttesünk.

És végül egy kis történelem. A két csapat az elmúlt években többször is játszott igen emlékezetes összecsapásokat januárban, ezek közé tartozik a 2011-es Csaba-Fradi is. Azon az ominózus mérkőzésen remekül kezdett a Fradi, olyannyira hogy a második játékrész elején már nyolcgólos előnye is volt, a lilák azonban mégis vissza tudtak kapaszkodni, és a végén egy pontot otthon tartottak a 25-25-ös döntetlennek köszönhetően. Viszont egy évvel később még nagyobb sikert ért el a csabai hölgykoszorú a két gárda szintén januári találkozóján, hiszen akkor 1 góllal 29-28 arányban már győzni is tudtak a lila-fehérek a 2012. január 8-án megrendezett összecsapáson. A pontszerzés és a győzelem értékét pedig még tovább növelte akkor, hogy míg együttesünk a közép és az alsóházban vitézkedett, a zöld-fehérek abban a két szezonban nyerték meg egymás után a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Azóta azért mindkét csapat jócskán kicserélődött, és az elmúlt években meg is fiatalodott annyira, hogy együttesünkből már senki sem maradt hírmondónak abból a gárdából, míg a zöldeknél is csak Szucsánszki Zita és Lukács Viktória azok, akik most is ott lehetnek a parketten. A mérkőzés tehát szombaton 18 órától a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban kerül megrendezésre, a találkozó két játékvezetője pedig Paska Dániel és Vastag Sámuel lesz.

Dömény Dezső

line

line

[sg_popup id=1]