Online fogadás | TippmixPRO

80 éves lenne Szabó Károly

80 éve született Szabó Károly, a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület Örökös Tiszteletbeli Elnöke.

Szabó Károly

A Tanár Úr több mint hat évtizeden keresztül volt a békéscsabai kézilabdaélet meghatározó személyisége, 2020. januárjában hunyt el súlyos betegség következtében.

Játékosként a Békéscsabai MÁV csapatához, majd az Előre csapatában szerepelt, és 1968-ban kezdett edzősködni a Városi Sportiskolánál.

Nevéhez fűződik a békéscsabai kézilabdaélet legnagyobb sikere, amikor 1982-ben bajnoki ezüstérmet nyert a női csapattal, majd az IHF Kupa legjobb négy együttese közé is bejutott az Előre.

Elnöki időszakához fűződik két bajnoki negyedik hely, egy Magyar Kupa ezüst és bronzérem, valamint négy évad a nemzetközi kupamezőnyben.

Szívügye volt a tehetséggondozás és az utánpótlásnevelés, utánpótlás csapataival országos bajnoki címeket és kupagyőzelmeket szerzett és számos válogatott sportolót indított el a pályáján.

Évtizedeken keresztül volt megbecsült pedagógusa a békéscsabai „Közgének”, nagyon figyelt sportolói tanulmányi előmenetelére is. Nem véletlenül nevezték a sportág berkein belül „Tanár Úrnak”.

Nagy munkabírással rendelkezett, amíg betegsége engedte, dolgozott a békéscsabai utánpótlásban.

2008-ban Békéscsaba Sportjáért kitüntetésben részesült, 2019. áprilisában pedig megkapta a Magyar Kézilabda Szövetség Kézilabdázásért Érdemérmét.

A Tanár Úr emlékét immáron két éve őrzi az évente megrendezésre kerülő Szabó Károly Emléktorna, amelynek keretében felnőtt, ifjúsági és utánpótlás korosztályú csapatok mérik össze erejüket.

Nyugodj békében, Tanár Úr!