Online fogadás | TippmixPRO

Az első pillanattól kezdve nagyon jól érzem magam Békéscsabán

Interjú Vámosi Pannával

20200822_vamosi_panna

A hajrájába fordult kézilabda csapatunk felkészülése, hiszen mindösszesen csak két hete maradt a lila-fehér hölgykoszorúnak a szeptember 4-i rajtig. Így nem is csoda, ha most már az edzőmérkőzések is sűrűbben követik egymást, ugyanis múlt héten, Békéscsabán vett részt egy mini tornán az Előre, a héten pedig Rácalmáson szerepelnek egy négycsapatos megmérettetésen. Itt előbb a szervező Dunaújvárossal csapnak össze Vida Gergő tanítványai, majd a torna másnapján az eredménytől függően az MTK-Kisvárda párharc valamelyik tagjával mérkőznek meg. Az viszont már biztos, hogy erre a tornára kifejezetten jó szájízzel érkezhetnek a lilák, hiszen a csabai felkészülési találkozókat sikerrel vették, az Egert 10 góllal 38-28-ra, a Boglári Akadémia SZISE csapatát hat találattal 29-23 arányban múlták felül. Az utóbbi azért is bíztató, mert várhatóan az egyik közvetlen rivális lesz a NEKA, akikkel már az első fordulóban, idegenben meg is mérkőzünk. Az viszont egyértelműen látszik ezekből az összecsapásokból, hogy a góllövéssel egyáltalán nem volt problémája együttesünknek, amiből az átlövők, így Vámosi Panna is bőségesen kivették a részüket. Pannával a hazai rendezésű tornát követően beszélgettem.

– Először is mesélj magadról egy kicsit!

– A hajdúsági megyeszékhelyen születtem és már kifejezetten fiatalon megismerkedtem a kézilabdával, egészen pontosan a városi sportiskolában, amelynek színeiben kezdtem először versenyezni. 14 éves koromban kerültem a helyi NB I-es klubhoz, ahol egészen nyárig pattogtattam a labdát, miközben az elmúlt két szezonban kettős játékengedéllyel a Hajdúnánás gárdáját is erősítettem.

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy 2020 a változások éve Vámosi Panna életében!

– Ez így van, rengeteg minden történt velem! Mostanáig az egyhetes edzőtáborok kivételével nem voltam távol a családomtól, most pedig belevágok úgymond az ismeretlenbe. De úgy látszik ez egy ilyen év, nagyjából úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy az első igazán komoly vízválasztó az életemben, hiszen idén tavasszal érettségiztem, így a Debreceni Egyetem gazdasági informatikus szakán kezdem majd meg a felsőfokú tanulmányaimat, ráadásul még csapatot is váltok, szóval egyértelműen lezártam egy fontos szakaszt.

– Viszont itt Békéscsabán kezdődik egy új…

– Igen, szó szerint. De kétségtelenül azért vágtam bele, mert sokkal jobbnak tartottam ezt a lehetőséget annál, mint hogy még egy évet "kettőssel" játsszam. Nagyon nagy fejlődési potenciált látok benne, már csak a több játékidő miatt is, meg persze azért is, mert az első osztályban pallérozódhatom. És nem mellesleg egy roppant nehéz, de mégis nemes célért is küzdhetek, azaz a klub első osztályú tagságának megőrzéséért.

– Ahogy hallgatom a lelkesedésedet kijelenthetem, hogy jó döntést hoztál?

– Egyértelműen. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek és szó szerint az első pillanattól kezdve nagyon jól érzem magam Békéscsabán. A város is egyből a szívemhez nőtt és bár vannak még bőven olyan részei, amit nem sikerült feltérképeznem, azért már egészen jól állok a felfedezésében. Ami viszont szintén nagyon fontos még, hogy a csapaton belül is remek a hangulat, és tényleg kézzel foghatóan más így, hogy ennyire hasonló korúak vagyunk, könnyen megértjük egymást a pályán belül és kívül is egyaránt. Rengeteg közös programot szervezünk, egyszóval jó itt lenni. Arról meg ne is beszéljünk, hogy szakmailag már ilyen rövid idő alatt is látom magamon a fejlődést.

– Sikeres időszak van mögötted, az előző szezonban szinte ipari mennyiségben termelted a gólokat, minden sorozatot figyelembe véve 226 találatot jegyeztél. Mindezt főleg átlövőként, de elmondhatjuk, hogy a belső posztok mindegyikén feltűntél már.

– Nem vagyok úgymond egy klasszikus átlövő, aki a távoli zónákból is eredményes, inkább a cselezés és a betörés az erősségem, ezt a nehéztüzér szerepet leginkább Tena Petika csapattársam tölti be az együttesben. És bár a szívemhez a balátlövő poszt áll a legközelebb, már gyermekkorom óta rendszeresen játszom jobbátlövőt, így nem okoz nagy meglepetést, hogy most is gyakran kell a jobb oldalon boldogulnom. Tehát ahogy mondtad is szinte mindenhol, még irányítóban is számtalan feladatot kapok, de egyébként ez az univerzális jelző azért a többi belső poszton játszó csapattársamra is ráaggatható.

– A múlt héten már hazai pályán is bemutatkoztatok, ráadásul kifejezetten sikeresen…

– Bizony, és örülünk is annak, hogy mind két találkozót győzelemmel zártuk, ez mindenképpen sokat jelent számunkra, hogy önbizalom növelő sikerekkel hangolhatunk a bajnokságra. Ráadásul a NEKA ellen kifejezetten jól játszottunk, és amit szerintem különösen kiemelhetünk, hogy maximális küzdőszellem jellemzett minket az összecsapáson, ami feltétlenül lényeges lesz majd az egész szezonban. Az Eger ellen sajnos már nem ment nekünk annyira, itt már sokkal több hiba csúszott a játékunkba, mint az első találkozón, viszont gyorsabbak voltunk, és remekül mentek a leindulásaink, meg persze biztosan nyertünk, szóval azért itt is voltak pozitívumok.

– Hogy látod most a csapatot, miben kell még javulnotok a rajtig?

– Az látszik, hogy folyamatosan fejlődünk-gyorsulunk és hétről-hétre egyre jobban kezdünk összeállni. Viszont tagadhatatlanul hiányosságaink is vannak még, gondolok itt elsősorban a védekezésre, amit az eddiginél is keményebbé és határozottabbá kell tennünk, és szerintem még tovább kell gyorsulnunk is a rajtig, ugyanis a visszafutások és a gyors lerohanások igencsak kulcsfontosságúak lesznek a bajnokságban. De azt gondolom, Gergő majd ezt is "belénk veri", hiszen vele amúgy is a játék minden elemét aprólékosan gyakoroljuk.

– Így, hogy testközelből is megtapasztaltátok a NEKA játékát, szerinted mire kell a legjobban figyelnetek majd a nyitófordulóban?

– A legfőbb erényük egyértelműen a lendületesség. Gyorslábúak, sokat futnak, úgyhogy erre kell nekünk is majd megfelelően felkészülni. Nyilván korosztályos szinten kiemelkedő játékosok alkotják a csapatukat, hiszen csaknem a komplett ifjúsági válogatott náluk játszik, úgyszólván a mi Kukely Annánkat kivéve. És persze a hazai pálya is komoly előny lesz a számukra. De mivel várhatóan az egyik közvetlen riválisunkról van szó és ugye első fordulóról beszélünk, mindenképpen a győzelemért utazunk Balatonboglárra. Egy siker megfelelő lökést adhatna nekünk akár a teljes szezonra, szóval fontos találkozó lesz. Mindenesetre én pozitívan tekintek előre, bízom az együttesben, hogy mind a bemutatkozás mind pedig az egész idény sikeres lesz és ha ezt a jó csapatszellemet, ami most uralkodik a gárdán belül, az egész szezonra át tudjuk menteni, akkor szerintem nem lesznek gondjaink.