Online fogadás | TippmixPRO

Balatonbogláron kezdődik a kézilabdaidény

Interjú Jelena Agbabával

Kedden a Győr-Érd (35-17) összecsapással hivatalosan is elrajtolt a K&H Női Kézilabda liga, ami pedig számunkra még ennél is fontosabb, hogy pénteken együttesünk is megkezdi bajnoki szereplését. Sőt, a sorsolás szeszéje folytán már az első fordulóban egy rangadó vár Vida Gergő tanítványaira, ugyanis az újonc Boglári Akadémia-SZISE csapatának otthonában kell helytállniuk lila-fehér lányainknak. Egyébként aktuális ellenfelünk, azaz a NEKA nem éppen szokványos módon szerezte meg első osztályú tagságát, hiszen hiába vezette hat fordulóval a vége előtt az NB/B nyugati csoportját, a vírushelyzet miatt a bajnokságot idő előtt végeredmény nélkül lezárták, így a feljutás lehetőségét is elvesztették a Bogláriak. Ebbe viszont a NEKA – akik egyébként ifjabb Kiss Szilárd vezetésével szinte a teljes ifjúsági válogatottat a soraikban tudhatják – nem nyugodott bele, és egyfajta kooperáció keretén belül egyesült azzal a Szent István gárdájával, akik éppen a pontvadászat lezárásának köszönhetően őrizték meg első osztályú tagságukat.  Ahogyan együttesünk is, amely nem kis túlzással egy teljesen más arculatú csapattal kezdi meg az idei NB1-es szereplést, hiszen összesen nyolc új kézilabdázó vette fel a munkát nyáron a békéscsabai egyletben. Név szerint a horvát balátlövő Tena Petika, régi-új hálóőrünk Mistina Kitty az Egerből érkező jobbátlövő Iván Emese, illetve öt fiatal kézilabdázó Borgyos Panna, Vámosi Panna, Szabó Dóra, Szabó Panna, valamint Andróczki Flóra. De természetesen az Előre utánpótlásából is többen felkerültek a felnőtt csapatba, így Bakonyi Dóra, Török Fanni, Bucsi Lili, Szabó Kamilla, Gyenes Imola és Bencsik Bojana akár már pénteken bemutatkozhat felnőtt első osztályú mérkőzésen. De a komplett szakvezetés is kicserélődött, ugyanis az Előre kispadján, pénteken debütáló Vida Gergő vezetőedző mellett, segítője Fábián Csaba és a kapusedzői posztra hat év után visszatérő Petrovszi György is új arc az idei szakmai stábban. Persze maradtak azért olyanok is, akik már az előző szezonban is lila-fehérben pattogtatták a labdát, ilyen csapatunk Szerb beállósa Jelena Agbaba is, akinek rutinjára és harcosságára rettentően szüksége lesz fiatal együttesünknek. Jelenával próbáltuk összefoglalni egy kicsit a felkészülési időszakot, illetve már előretekintettünk a pénteki összecsapásra is.

20200903_jelena_agbaba

– Több mint egy éve játszol nálunk, és ebben a szezonban is csabai színekben láthatunk…

– Igen, immár a második idényemet kezdem meg az egyesületnél, de nem véletlenül döntöttem nyáron a maradás mellett. Remekül érzem magam Békéscsabán, szeretek itt lenni, és úgy érzem nagyon jól beilleszkedtem a lila-fehér közösségébe, ráadásul a körülmények is maximálisan adottak ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjek, hiszen számomra ez is kiemelten fontos szempont.

– Pénteken kezdődik a bajnokság, most hogy látod, mennyire álltok készen a rajtra?

– A felkészülés nagyon kemény volt, az biztos. Viszont az már az első naptól látszott, hogy az egész csapat céltudatosan vágott bele a munkába, és végig elszántan dolgoztunk annak érdekében, hogy egy a sikeres szezont tudjunk majd produkálni. Sok edzőmérkőzést is játszottunk, amiből számomra az a kép rajzolódik ki, hogy egyre jobban összecsiszolódik a társaság, és meccsről-meccsre stabilabbak vagyunk.

– Ha már itt tartunk, milyen célokat fogalmaztatok meg a szezonra?

– Mindenképpen a helytállás és a biztos benmaradás a legfőbb célunk. Az előző idényben sem voltunk egy matuzsálem korú csapat, de ebben az évben még a tavalyinál is fiatalabb gárdával indulunk neki a szezonnak. De talán pont ezért is nagyon vágyunk a sikerre, és arra törekszünk, hogy a legjobb arcunkat mutassuk lehetőség szerint minden mérkőzésen. Nehéz lesz, ezzel mindannyian tisztában vagyunk, rengeteg összecsapást kell játszanunk rövid idő alatt, ami nagyon komoly terhelés lesz a csapatnak. De én bízom a lányokban, és hiszem, hogy a lehető legtöbbször sikerül majd kihoznunk magunkból a maximumot, és akkor a tabellán is előrébb végezhetünk.

– A múlt héten az Eger ellen volt a főpróbátok, belülről hogy láttad azt a mérkőzést?

– Mivel már a második felkészülési találkozónk volt az Egerrel, így összehasonlítási alapunk is van, és szerintem egyértelműen látható a fejlődés a korábbi békéscsabai találkozóhoz képest. A védekezésünk szinte végig jól működőtt, ezt a kapott gólok száma is tökéletesen mutatja. A védekezést amúgy is rengeteget gyakoroljuk edzéseken, és tényleg örömteli, hogy ez most mérkőzés szituációban is meglátszott. Támadásban ugyan az első félidőben voltak problémáink, de ezeket a második játékrészre kijavítottuk, így jóval eredményesebben is játszottunk,és a végén magabiztosan nyertük az összecsapást. Én azt gondolom jó úton járunk, de nyilván az első tétmérkőzés fogja majd pontosan megmutatni hol is tartunk jelenleg.

– Ha már szóba hoztad, az első fordulóban egyből az egyik fő rivális Balatonboglár otthonába látogattok, akikkel szemben azért friss sikerélményetek is van…

– Dacára annak, hogy még csak az első fordulóról beszélünk, valóban számunkra az idény egyik legfontosabb találkozója lesz a pénteki. Ráadásul több szempontból is kifejezetten nehéz összecsapásra számítok, részben azért mert idegenben játszunk, részben pedig azért, mert hozzánk hasonlóan egy fiatal ambíciózus gárdával kell farkasszemet néznünk. Ugyanakkor megfelelően  felkészültünk belőlük, amit remélem a találkozón is megmutatunk, és akkor győztesként jöhetünk majd le a pályáról, mint ahogy tettük azt a hazai rendezésű tornán is.

– Akkor ezek szerint a két pontért utaztok a Balaton partjára?

– Mindenképpen! Én magam arra számítok, hogy győzelemmel nyitjuk meg a bajnokságot, és így még több pozitív energiával felvértezve kezdhetünk bele az előttünk álló roppant nehéz menetelésbe.

Ahogy már beállósunk is célzott rá, a Magyar Kézilabda Szövetség a vírushelyzetre tekintettel átszervezte az első osztályú bajnokságokat, így az ősz folyamán szinte végig szerda-szombat ritmusban összesen 20 találkozót kell megvívnia az NB1-es női kézilabdacsapatoknak. Úgyhogy lila-fehér együttesünknek a pénteki balatonboglári találkozót követően kedden már Győrben lesz jelenése, hiszen a Városi Sportcsarnok felújítása miatt – ahova előreláthatólag októberben térhetnek vissza a lilák – az első két hazai bajnoki összecsapáson az ETO és Ferencváros ellen felcserélték a pályaválasztói jogot, ami szintén nem könnyíti meg fiatal csapatunk dolgát. Amiben viszont a pénteki mérkőzés előtt mindenképpen kapaszkodhat a csabai hölgykoszorú, hogy az újonc NEKA gárdáját az augusztusi hazai felkészülési tornán már egyszer legyűrte, akkor azon a találkozón 29-23-as lila-fehér győzelem született. A nyár folyamán egyébként még a Kozármislenyt és kétszer az Egert is két vállra fektették a Vida lányok, az Eszterházyt legutóbb éppen a múlt héten 31-17-re. A NEKA ezzel szemben a Kisvárda ellen egy hazai 25-25-ös döntetlennel melegített a bajnoki rajtra. A mindkét fél számára hatalmas jelentőséggel bíró nyitómérkőzés tehát pénteken 18 órától a Balatonboglári NEKA Csarnokban kerül megrendezésre, a találkozó két játékvezetője Hargitai Gábor és Markó Gábor lesz.

Dömény Dezső

line

line