Online fogadás | TippmixPRO

Elszántan várja a rajtot az Előre fehérorosz átlövője

Beharangozó Natallia Vasileuskayaval

Pénteken rajtol a 2016/2017-es első osztályú női kézilabda bajnokság, így most már tényleg csak az utolsó simításokat végzik a csapatok a kezdősípszóig. Mielőtt még elrajtolna a szezon, mikrofonvégre kaptuk csapatunk negyedik új játékosát, Natallia Vasileuskayát. A fehérorosz válogatott játékos jobbátlövő pozícióba érkezett együttesünkhöz, és a hazai rendezésű Global Safe Kupán 21 találatával máris a lila-fehérek legeredményesebb játékosa volt. Natashát kérdzetem tehát eddigi benyomásiról, és természetesen pályafutása korábbi állomáshelyeiről is mesélt.

20160915_natasha

- Meglehetősen fiatalon kezdtél a kézilabdával foglalkozni…
- Igen, mindössze nyolc éves voltam, mikor odahaza Fehéroroszországban megismerkedtem a sportág alapjaival. 15 évesen egy sportiskolába kerültem, ahol célirányosan a tanulás mellett foglalkozhattam a kézilabdával, és tovább csiszolhattam szakmai tudásomat. Közben leigazolt a HC Gorodnichanka csapata, és itt gyakorlatilag végigjártam az együttes utánpótlás korosztályait. 18 éves koromtól játszottam a felnőttek között, és mind a négy idényben, amíg ennek a klubnak a szolgálatában álltam, lehetőségem volt nemzetközi kupában is szerepelni.

- Ezt követően adtad a fejed a légiós életre…
- Szerettem volna más bajnokságban is kipróbálni magam, és Franciaország erre remek lehetőségnek tűnt. Két szezont játszottam a francia ligában, először a Besançon, majd a Chambray együtteseiben. Jól éreztem magam Franciaországban, de Oroszországból kaptam egy remek lehetőséget a Kuban Krasznodar csapatától, amit el is fogadtam. Nagyszerű idényt tudhattunk magunk mögött tavalyi csapatommal, hiszen begyűjtöttünk egy bajnoki hatodik helyet, az Orosz Kupában pedig bronzérmet szereztünk. Ezt követően jött a Békéscsaba ajánlata, amit örömmel fogadtam el, hiszen pályafutásom eddigi legerősebb bajnokságában szerepelhetek az elkövetkező szezonban.

- Ha jól tudom, Te is nagy kutyabarát vagy?
- Igen, nagyon szeretem a házi kedvenceket, és nekem is van egy „Sabaka” névre hallgató Rottweiler kutyám. Ezen kívül szeretem a focit, játszani és nézni is, mellesleg nagy Manchester United drukker vagyok, szabadidőmben pedig még hímzéssel is szívesen foglalkozom.

- A nemzetközi kupában már találkoztál magyar csapattal ellenfélként, de összességében menyire ismered a magyar bajnokságot?
- Valóban, pár éve pályára léptem még a Gorodnichanka színeiben az Érd ellen, velük most is játszottunk a hazai rendezésű tornán, és több ismerős játékos is volt abból a csapatból. Nyilvánvalóan annyira pontosan még nem ismerem a magyar játékosokat, de a bajnokságban játszó csapatokkal tisztában vagyok, és több együttessel azért már a felkészülés alatt is játszottunk.

- Ahogy említetted, lehetőséged nyílt több kézilabda kultúrába is bepillantanod, miben különböznek ezek a magyarországitól?
- Valamilyen szinten minden országnak megvan a maga sajátossága a sportág terén. Az orosz kézilabda jobban alapoz a fizikai képességekre, kemény erőnléti edzések vannak és a játékosok fizikális felépítése ennek megfelelően erős, valamint nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a csapatjátékra. Franciaországban sokkal felszabadultabban játsszák ezt a sportágat, és ez az edzéseken és a mérkőzéseken is jól megfigyelhető. Nem edzenek annyit, és a foglakozások intenzitása is teljesen más, mint mondjuk Oroszországban. A magyar kézilabdáról még nem tudok annyira érdemben nyilatkozni, hiszen egyelőre csak 9 hete tapasztalom testközelből, de azt már elmondhatom, hogy egyénileg jól képzettek itt a játékosok és kreatívabban játsszák ezt a sportágat, mint a legtöbb országban amerre megfordultam.

- Pénteken Számotokra is elkezdődik a bajnokság, hogy látod az esélyeket az új idény tekintetében?
- Én a magam részéről már nagyon várom a kezdést, és ugyan látszik még, hogy van mit csiszolni a játékunkon, azért bizakodó vagyok az idénnyel kapcsolatban. Azt hiszem, a legfontosabb az lesz, hogy a csapat minden mérkőzésen megpróbálja kihozni magából a maximumot, és ez esetben a sikerek is jönni fognak. Ezt kell tenni, már az első mérkőzésen is Debrecenben, és akkor helytállhatunk. A magam részéről arra törekszem, hogy az egész szezonban minél jobb játékkal tudjam segíteni a csapatot a céljaink elérésében, és remélem ezt már az első bajnoki találkozón is megmutathatom.

A Békéscsabai Előre NKSE csapata tehát pénteken, azaz szeptember 16-án játssza első bajnoki találkozóját a 2016/2017-es idényben. Az ellenfél a DVSC-TVP együttese lesz, és az összecsapás Debrecenben a Hódos Imre Rendezvénycsarnokban kerül megrendezésre 18 órai kezdettel, az összecsapást élőben közvetíti az M4 Televízió. A csabaiak nem számíthatnak a sérült Dajka Bettina játékára, akit sajnos még nem tudtak megműteni, mert a térdén lévő, kockázatot rejtő seb nem gyógyult megfelelő ütemben, így az operációra várhatóan csak egy hónap múlva kerülhet sor. Szintén hiányozni fog a csapatból Terenyi Bianka, aki korrekciós térdműtétje után lábadozik. Minden bizonnyal a keret tagja lesz az 5 hónappal ezelőtt vállműtéten átesett Walfisch Mercédesz, azonban kérdéses, hogy milyen szerep jut neki a mérkőzésen.

Hír még a csapat háza tájáról, hogy a pénteken rajtoló idényben Triffa Ágnes lesz a csapat kapitánya, akit a lányok titkos szavazással választottak meg erre a tisztségre. Ági helyettesei Gávai Szonja és Glusica Leposava lesznek.