Javában zajlik a munka az Előrénél

Interjú Papp Bálint vezetőedzővel

Több mint egy hónapja már, hogy megkezdte a felkészülést a 2021/22–es szezonra az EUbility Group-Békéscsabai ENKSE együttese, akik azóta túl vannak egy kemény alapozó időszakon, egy edzőtáboron, sőt több edzőmérkőzésen is. A csabai szimpatizánsok pedig jól tudják, hogy jócskán történtek változások a lila-fehérek keretében az előző idényhez képest, hiszen csapatunk megvált légiósaitól, de két debreceni kölcsönjátékos is távozott, Mistina Kittyvel kiegészülve. Viszont az érkezők listája is legalább annyira bő, mint a távozóké és immáron a hat új érkezővel a soraiban küzd az Előre az előttünk álló szezonra kitűzött célokért, ami nem kevesebb, mint megnyerni a másodosztályt és visszakerülni az élvonalba. Viszont ehhez a feladathoz már egy új szakmai stáb kezdett neki, élén Mátéfi Eszter szakmai igazgatóval és Papp Bálinttal a Lilák újdonsült vezetőedzőjével.

Papp Bálint

Fotó: Hegedűs Gábor

Egy rövid bemutatkozás mellett arra kértem a szakembert, ossza meg velünk a felkészülés eddigi tapasztalatait és persze elképzeléseit is a jövővel kapcsolatban.

– Viszonylag fiatal szakembernek számítasz, de egyáltalán nem rutintalannak, kérlek mesélj róla egy kicsit milyen út vezetett az Előre kispadjáig?

– Mivel itt a megyeszékhelyen születtem, így valójában visszatértem abba a városba, ahol a kézilabdával megismerkedtem, hiszen a Békéscsaba utánpótlás csapataiban kezdtem először pattogtatni a labdát. Ezt követően kerültem Mezőtúrra, majd Békésre, ahol már nagyon fiatalon, mindössze 18 évesen lehetőségem nyílt belekóstolni az edzői létbe Kádas Laci bácsi mentorálása mellett. Összesen 12 évet töltöttem Békésen, ezalatt végigjártam a ranglétrát és több utánpótlásban eltöltött szezon után 2016-ban a felnőtt együttes vezetésével is megbíztak. Ezalatt fokozatosan végeztem a szükséges edzői képesítéseket, aminek végén 2018-ban a mesteredzői képzést is elvégeztem. Amúgy korábban már többször is szó esett arról, hogy itt Csabán vállalok munkát, még anno Szabó Karcsi bácsi is megkeresett, akkor még utánpótlásmunkával kapcsolatban, de ahogy akkor, úgy később is vagy engem kötött még szerződés a Békéshez, vagy az Előre részéről nem volt megfelelő az esetleges kontraktus, egészen mostanáig.

– Szerintem most sokakban felvetődik kérdés, hogy könnyebb vagy nehezebb férficsapat után nőit dirigálni, egyáltalán mekkora különbség van a kettő között?

– Azt gondolom az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a női kézilabda is és nincs már akkora különbség a két nem között. Amiben a leginkább tetten érhető az eltérés az a fizikális rész, ebből adódóan pedig a férfi kézilabdának egyértelműen más dinamikája van. Illetve mentálisan kell máshogy kezelni a két nemet, a hölgyeknél az érzelmekre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Nyilván számomra is nagyon új még ez a szituáció, úgyhogy majd térjünk vissza idény végén erre a kérdésre, akkor már nagyobb tapasztalattal tudok erre válaszolni. Mindenesetre a magam részéről elszántan nézek az új kihívás elé és az eddigi tapasztalataim abszolút pozitívak a lányokkal kapcsolatban.

– A kezeid között pallérozódó együttestől milyen stílust, milyen játékot várhatunk az elkövetkező szezonban?

– Ha a stílusomat kellene megfogalmazni, akkor leginkább a gyors kézilabdát emelném ki belőle. Ennek a fajta játéknak a híve vagyok és mostani csapatommal is arra törekszem, hogy egy dinamikus, sok futásos kézit játszunk. Persze, azért idő kell mire tökéletesen összecsiszolódunk a lányokkal, de pont itt jön a másik fontos pillére annak az arculatnak, amit szeretnék látni a gárdán, méghozzá a megfelelő csapategység. Én hiszem, hogy csak akkor lehetünk igazán eredményesek ha minden szinten csapatban gondolkodunk és ezt a kohéziót a pályán belül, valamint kívül is egyaránt meg tudjuk valósítani.

– Az előttünk álló idényben hosszú idő után nem az első, hanem a másodosztály küzdelmeibe kapcsolódik be együttesünk. Azok számára akik kevésbé ismerik az NB1/B mezőnyét, hogy képzeljék el a bajnokságok közötti különbséget és miként alakulhatnak az erőviszonyok a második vonalban?

– Az edzőmérkőzéseken mi is testközelből tapasztaltuk, hogy a két vonal között bőven van különbség. Elsősorban a mezőny fizikális felépítésében és a játék sebességében van nagyon markáns differencia. Viszont ami az előttünk álló szezonban igazán nehézzé teszi majd a másodosztályt is, az a lebonyolítás változása, hiszen azzal, hogy lecsökkentették a keleti és a nyugati csoportban is 10-10 csapatra a mezőnyt, sőt ráadásul még a rájátszást is bevezették, ezáltal roppant kemény csatákra lehet már a bajnokság elejétől számítani. Hiszen egyáltalán nem lesz mindegy, hogy egy gárda be tud kerülni az alapszakasz első öt csapata közé és ezzel majd a felsőházban folytatja tovább a küzdelmeket, vagy a 6-10. helyen végezve az alsóházban küzd a bennmaradásért. És mivel a rájátszásban már a keleti és a nyugati csapatok együttesen küzdenek egymással, így azért több jól igazoló, komoly kerettel rendelkező együttessel is számolhatunk ellenlábasként.

– A felkészülés tekintetében túl vagytok az első bő hónapon, valamint négy edzőmérkőzésen is, milyenek az eddigi benyomásaid a lányokról?

– Fokozatosan lépdelünk előre, először fizikálisan kellett optimális szintre hozni a társaságot és letisztázni az alapokat, illetve azokat az irányelveket amik mentén elképzeljük a közös munkát. Ez azt gondolom sikerült, de nagyon az elején járunk még az utunknak, ráadásul hat új játékost is be kell építenünk a csapatba, ami szintén nem megy egyik percről a másikra. Ennek ellenére az eddig lejátszott mérkőzéseinken kifejezetten sok pozitívumot tapasztaltam, például ami a leginkább tetszett, az a küzdeni tudás, hogy a nehezebb szituációkban is volt tartása a gárdának. Nyilván látjuk a hibákat is, sőt elsősorban ezért is játszunk a felkészülés során inkább első osztályú ellenfelekkel, mert abban a játékminőségben amiben ezek a csapatok kézilabdáznak, sokkal jobban kiütköznek a hiányosságok is. Az biztos, hogy hátul kell leginkább javulnunk, túl sok gólt kapunk, ami jelzi azt, hogy nem vagyunk elég feszesek. Stabilizálni kell a védekezésünket, javítani a kapusteljesítményt, mert csak erre lehet építeni azt a gyors, elsősorban lerohanásokon alapuló játékot amit szeretnék megvalósítani az együttessel.

– A hétvégén ismét hazai környezetben láthatnak benneteket a csabai kézilabdabarátok, milyen részcélokkal veselkedtek neki a békéscsabai tornának?

– Az már mindenképpen öröm számunkra, hogy ilyen csapatokat láthatunk vendégül, és stabil NB1-es gárdák ellen csiszolhatjuk tovább a játékunkat. A fő hangsúly most azon lesz, hogy a korábbi mérkőzéseken tapasztalt hibáinkat kijavítva, a játék több elemében is előre tudjunk lépni, illetve szeretném ha sebességben is tovább tudnánk fejlődni.

Dömény Dezső