Online fogadás | TippmixPRO

Utánpótlásból a felnőtt csapatba

Interjú Bakonyi Dórával

Azt már megszokhattuk az elmúlt évek alatt, hogy csapatunk a Békéscsabai NKSE rendre a mezőny egyik legfiatalabb keretével vág neki az első osztályú szezonoknak, viszont az előttünk álló idényt még az eddiginél is zsengébb korú gárdával kezdik meg a lilák. Ebben a fiatalításban pedig alappillérnek számít az Előre utánpótlása, amiből az elmúlt idényekhez képest most sokkal inkább szeretne táplálkozni a klub. Ennek megfelelően már nyáron a felnőtt keretbe kerül több olyan fiatal kézilabdázó, akik az első osztályú ifi-bajnokságban és az NB2-ben vitézkedő lila-fehér együttesünk gerincét alkotó játékosokból kerül ki. Ez a gárda az imént említett sorozatokban kiemelkedően szerepelt a magunk mögött hagyott szezonban, és bár ezek végeredmény nélkül zárultak, akár még bajnoki címeket is ünnepelhetett volna utánpótlás együttesünk, ha végig mennek a küzdelmek. Ugyanis a bajnoki versengés leállításának pillanatában mindössze csak egy pont hátrányban voltak mind két sorozatban a listavezetőtől. Ennek a garnitúrának az egyik gólvágója az a Bakonyi Dóra, aki az elmúlt NB2-es szezonokban rendre a dobogón végzett a gólkirályi címért folytatott harcban.

20200614_bakonyi_dora

Dórára az Újkígyósi Felföldi István SE-ben figyeltek fel a lilák utánpótlás szakemberei, lévén hogy akkori csapata legeredményesebb játékosaként a Békéscsaba elleni két mérkőzésen összesen 18 góllal vétette észre magát. Így nem is csoda, hogy tavaly nyártól már lila-fehérben pattogtatta a labdát a fiatal átlövő és hintett az ellenfelek hálójába minden sorozatot együttvéve 177 gólt.

– Újkígyóson kezdtem el kézilabdázni 7 éves koromban – emlékezett vissza a fiatal játékos. 11 évet játszottam ott a helyi csapatban, és az alapokat gyakorlatilag az ottani edzőimtől sajátítottam el. Tavaly nyáron viszont megkeresett az Előre, hogy lenne-e kedvem náluk játszani. Természetesen az, hogy az ifjúsági első osztályban pallérozódhatok nagyon jó fejlődési lehetőségnek ígérkezett, így igent mondtam. És egyáltalán nem bántam meg, hiszen annak ellenére, hogy új játékosként kerültem be egy összeszokott társaságba, megkaptam azt a bizalmat és megfelelő lehetőséget edzőmtől, aminek köszönhetően úgy érzem sikerült még tovább fejlődnöm. Ráadásul egy roppant jó és befogadó közegbe csöppentem bele, úgyhogy köszönettel tartozom a lányoknak is, hogy segítettek nagyon gyorsan beilleszkedni.

De a fiatal átlövő története itt még korántsem ér véget, ugyanis a júliusi alapozást már a felnőtt csapattal kezdi. Az előző szezonokban nyújtott kiemelkedő teljesítmények és saját bevallása szerint is a kitartás és a szorgalom az, ami meghozta gyümölcsét és teljesülhet egy álma, azaz lehetősége nyílhat első osztályú kézilabda mérkőzésen is pályára lépni.

– Nagyon örültem, amikor megkeresett a szakmai stáb és felvázolta azt a lehetőséget, hogy a felnőtt gárdával edzhetek, hiszen régi álmom volt, hogy NBI-es felnőtt csapat tagja lehessek. Ennek megfelelően minden tőlem telhetőt el fogok követni annak érdekében, hogy megálljam a helyem és bízom benne, hogy kitartó munkával és szorgalommal előbb-utóbb stabil tagja tudok majd lenni a csabai együttesnek. Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy ehhez még sokat kell fejlődnöm, de azon fogok dolgozni, hogy egyre jobb legyek és élni tudjak a lehetőséggel.

Ebben a korban pedig valóban kulcskérdés a fejlődés és habár átlövések tekintetében szépen fejlődik játékosunk, Dóra azért elmondta, hogy gyorsaságban és védekezésben sokat kell még javulnia. Ehhez viszont a magasabb szintű bajnokságban remek esélye nyílhat.

– A góljaim többségét átlövésből szerzem, véleményem szerint ez a legfőbb erősségem, de nyilvánvalóan ebben is van még hova előrelépnem, főleg ha azt nézem, hogy mennyire erős bajnokságban kell helytállnom. Aránylag nyugodt játékos vagyok, ami szintén előnyt jelent sok estben a pályán, hiszen egy kiélezett mérkőzés esetén különösen fontos, hogy higgadt tudjon maradni a csapat és megfelelő döntést hozzon adott szituációban egy játékos. – fejtette ki véleményét átlövőnk.

Dórát viszont nem csak a szakmai kihívások ösztönzik, de az Előrét körülvevő közeg is lenyűgözte. Így mind a stábról mind pedig a szimpatizánsokról elismerően beszélt.

– Igazából az első pillanatoktól kezdve jól érzem magam a klubnál. Persze az elmúlt időszak leginkább azzal telt, hogy igyekeztem megismerni mindenkit. Viszont azt tapasztalom, hogy nagyon jó munkát végez a szakmai stáb, öröm velük együtt dolgozni és bármilyen kérdéssel-kéréssel fordulhatok hozzájuk, készségesen segítenek. Úgyhogy rendkívül várom azt a közös munkát, amikor már teljesen együtt lesz a csapat és persze az első hazai mérkőzést is, hiszen a szurkolók mindig nagyon jó hangulatot varázsolnak a csarnokba. Ezért is bízom benne, hogy ezt majd a pályán is minél többször át tudom élni és részese lehetek itt számtalan sikernek – zárta mondandóját Bakonyi Dóra.