Online fogadás | TippmixPRO

Zajlik az alapozás

Interjú Tóth Kristóffal

Július 11-én együttesünk az EUbility Group – Békéscsabai ENKSE is megkezdte felkészülését a 2022/23-as kézilabda szezonra. Az egy év kihagyást követően ismét a legmagasabb osztályban szereplő lila-fehérek, jelenleg az első három hétben intenzív erőnléti edzésekkel alapozzák meg a tökéletes kondit, melynek monotonitását július utolsó hetében egy hajdúnánási edzőtáborral igyekszik majd megtörni a szakmai stáb. Melyben ilyenkor még inkább felértékelődik az erőnléttel és annak  monitorozásával foglalkozó szakemberek tevékenysége, akik közül ezúttal az erőnléti edző Tóth Kristóffal ismerkedhetünk meg közelebbről, és az ő szemüvegén keresztül pillanthatunk bele az alapozás jelenlegi szakaszába.

Tóth Kristóf

– Mikor a csütörtök délutáni edzés második felében a lányok legnagyobb örömére már a labda is előkerült, na akkor tudtunk csak leülni Tóth Kristóf erőnléti edzővel beszélgetni, hiszen ez azt jelentette, hogy a tréning erőnléti része befejeződött. Viszont amíg néztem a munkáját, azon gondolkodtam, hogy miért éppen az edzősködés ezen válfaját választja valaki, ráadásul úgy, hogy édesapja az a Dr. Tóth János ortopéd főorvos, aki együttesünk csapatorvosi feladatait is ellátja, tehát adódhatna a kérdés, miért nem az orvosi pálya… Szóval amint megérkezett, kisvártatva neki is szegeztem a kérdést…

– Az orvosi pálya igazából soha nem vonzott, mivel világéletemben sportoltam, így mindig is ezen a területen képzeltem el a jövőmet. Igaz elsősorban mint sportoló, csak sajnos egy gerincsérv jóval hamarabb véget vetett az atlétikai karrieremnek mint ahogy arra előzetesen számítottam. Ugyanakkor megnyitott egy másik ajtót a számomra, hiszen valahol a sérülésemnek is köszönhetően fordultam a sportnak kezdetben a rehabilitációs, majd később az erőnléti területei felé. Elvégeztem Szegeden a rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakot, miközben a gyakorlatban elkezdtem felépíteni magam és gyarapítani a tudásom. Először masszőrként kezdtem el dolgozni, ennek köszönhetően kerültem kapcsolatba a kézilabdával is, majd miután a rehabilitáció útján is elindultam, a Békéscsabai Labdarúgó Akadémiára már mint rehabilitációs szakember kerültem. Ezt a mai napig is csinálom, de tavaly óta itt a kézilabdacsapatnál már az erőnléti területen is lehetőségem van kamatoztatni a tudásom, ami az atlétikai múltam miatt is különösen közel áll a szívemhez.

– Mi alapján állítod össze a munka erőnléti részét, és ez mennyire személyre szabott?

– Ez egyértelműen csapatmunka is, hiszen az erőnléti edzésmunkának tökéletesen bele kell illeszkednie a szakmai és a rehabilitációs részbe, így lesz teljes az egész. Nyilván a játékosok mutatói, és a különböző posztok alapján is más-más edzésmunkát végeznek a lányok. Folyamatosan teszteket készítünk, mind funkcionális, mind pedig mobilitási jellegű felméréseket, amik számomra is támpontot nyújtanak az edzésterv összeállításában. Sérülések után pedig hatványozottabban felértékelődik a személyes edzésmunka, hiszen ilyenkor általában külön is foglalkozom az adott játékossal. Persze ez is valahol teammunka, ugyanis az orvossal és a gyógytornásszal történő egyeztetés ez esetben is rettentően fontos.     

– Folyik az alapozás, miben más most a munkád mint mondjuk szezon közben?

– Oly mértekben mindenképpen, hogy kétszer annyi munkám van. Főleg az első három hétben meglehetősen intenzív erőnléti feladatokat végeznek a lányok, hiszen ez az időszak az, amikor az egész szezonra meg kell alapozni a megfelelő kondíciót. Persze ez is fokozatosan van felépítve, ugyanis először inkább az izomtömeget növeljük, majd csak utána következik a dinamika fejlesztése. Ahogy pedig közeledik az idénynyitó úgy csökkennek az ilyen jellegű foglalkozások, és egyre inkább a szakmai, taktikai edzések dominálnak. Szezon közben meg már csak a hét elején végzünk szisztematikus erőnléti munkát, illetve a tréningek előtti gyorsító bemelegítések és a szintén rendkívül fontos edzések utáni nyújtásokban van szerepem.

– Túl két munkahéten, hogy áll most a csapat erőnlét tekintetében, és mi vár még a lányokra?

– Nem meglepő módon nyomott hagyott a játékosokon a nyaralás, szóval igencsak meglátszott rajtuk a hosszú kihagyás, de ez természetes. Viszont most már így a második hét végére azért egyre inkább visszatér a megfelelő dinamika és erőnlét is a csapatba. Bár ha őszinte akarok lenni, még csak most következik a neheze, hiszen egy edzőtábor áll a lányok előtt, ahol még kapnak egy komolyabb terhelést, de azt követően augusztustól már valóban csökkentett mennyiségben és sokkal posztspecifikusabban lesznek elosztva az ilyen jellegű munkák.

Dömény Dezső