Online fogadás | TippmixPRO

A Dunaújváros ellen kezdi meg szereplését az Előre

A hétvégén megkezdődnek a K&H Női kézilabda liga 2019/20-as bajnoki kiírásának küzdelmei, így természetesen csapatunk a Békéscsabai ENKSE is megkezdi szereplését. Méghozzá hazai pályán, hiszen a nyitó találkozón a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia együttese látogat a Viharsarokba.

Interjú Horváth Rolanddal

20190830_horvath_roland

Azt nem mondhatjuk, hogy aktuális ellenfelüknél ne lett volna játékos mozgás a nyáron, és érdekes módon a távozók lajstroma jóval több, mint az érkezőké. Összesen hat kézilabdázó Dombi Luca, Cifra Anita, Katarina Tomasevics, Monori Orsolya, Csapó Kincső és Vártok Ramóna távozott a Kohászból, míg a korábbi többszörös magyar válogatott Triscsuk Krisztina, a montenegrói beállós Itana Csavlovics, és a korábban Mosonmagyaróváron valamint Érden is megfordult horvát kapus Zeljana Stojak érkezett a Duna parti városba. Az Újváros egyébként összesen tizenegy felkészülési mérkőzéssel a háta mögött várja a szombati rajtot, és ebből mindössze négy alkalommal voltak csak kénytelenek vesztesen elhagyni a pályát, ráadásul ebből kétszer az Érd együttese ellen. A bajnoki főpróbájuk azonban nem volt túl sikeres, hiszen az újonc Szombathely csapatától kaptak ki idegenben, 28-27 arányban. Hasonlóan a Kohászhoz, lila-fehér együttesünknél is megvolt a nyári jövés-menés, így négy játékos Walfisch Mercédesz, Zöldi Tóth Katalin, Gidai Eszter valamint Marija Agbaba nevét már nem találjuk az idei keretben. Ott vannak viszont az új szerzemények, jelesül Kopecz Barbara aki Mosonmagyaróvárról, Barján Bianka aki Vácról, Mézes Laura aki Budaörsről, és Jelena Agbaba aki a lengyel Szczecin csapatától tette át a székhelyét Békéscsabára. Természetesen a lilák is játszottak több tesztmérkőzést is a nyolc hetes felkészülési időszakban és a lejátszott hat találkozójukból csak a Debrecen elleni két összecsapás alkalmával kellett kapitulálniuk. Ezzel szemben a Kecskemét ellen 36-24-es, a szerb Zork Jagodina ellen pedig 29-25-ös győzelmet aratatott a lila-fehér hölgykoszorú. Az utóbbi sikert egyébként a hazai rendezésű tornán könyvelhette el a csapat, amelyen nem kis bravúrral még a román bajnok Valceával is sikerült egy 27-27-es döntetlent játszani. Illetve még a felkészülés utolsó mérkőzését is sikerrel vették Horváth Roland tanítványai, az áldozat pedig az Orosháza együttese volt, akiket 40-33 arányban múltak felül. Csapatunk vezetőedzőjét így a felkészülés végén egy rövid összegzésre, valamint a szombati találkozó kapcsán némi esélylatolgatásra kértem.

– Túl vagytok a felkészülésen, hogy érzed mennyire sikerült jól ez a meglehetősen fontos időszak?

– Teljesen elégedett vagyok azzal a munkával, amit elvégzett a csapat, amit előre elterveztem azt gyakorlatilag véghez is tudtuk vinni. Idén is egy roppant lelkes, pozitív gárdát sikerült összerakni, akik becsülettel végigcsinálták az alapozó időszakot és látszik rajtuk, hogy nem adják fel a nehéz helyzetekben sem. Azt gondolom a tesztmérkőzéseink is jól sikerültek és nagyon hasznosak voltak. Nyilván ami már sajnos állandónak nevezhető probléma az a létszám. Kevesen vagyunk és így azért nekivágni a szezonnak nem kevés rizikót rejt magában. Viszont van egy erős sorunk és ha elkerülnek minket évközben a további sérülések és jól kijön a lépés akkor idén is okozhatunk örömöt a szurkolóinknak. Mindenesetre roppant kemény idényre kell felkészülni, hiszen látjuk a közvetlen riválisaink sem tétlenkedtek, sőt kifejezetten megerősödtek.

– Mit vársz a szombati nyitómérkőzéstől?

– Egy szezonnyitó mindig egy más műfaj, mint bármelyik másik találkozó évközben. Itt még sokszor a jó csapatoknál is csikorognak a fogaskerekek, így a papíron gyengébb gárdák is közelebb tudnak kerülni egy erősebbhez. Nyilván nekünk azért hazai pályán mindenképpen a győzelem a cél, ennek szellemében készültünk az elmúlt hetekben és nem is léphetünk más céllal pályára. Viszont az Újváros ellen azért nem lesz sétagalopp, hiszen egy rendkívül erős szakmai háttérrel rendelkező egyesületről beszélhetünk, ahol egy erős kezdősort, egy fiatalos saját utánpótlásbázisból merített második sor támogat. Viszont mi leszünk hazai pályán, és ezt kihasználva az első perctől kezdve bele kell állnunk a találkozóba, és akkor lehet esélyünk itthon tartani a két bajnoki pontot.

A mester munkáját a hiányzók is nehezítik, hiszen Szögi Tímea és Giricz Laura sem lehet ott a kezdésnél, sőt mindkét játékos teljes felépülése még meglehetősen hosszú időt vesz igénybe.

A felek természetesen az előző szezonban is összecsaptak egymással, igaz a lilák számára nem túl sok sikerélmény jutott ezeken az összecsapásokon. A tavaly szeptemberi békéscsabai randevújuk során 30-23-as vendéggyőzelem született, míg a dunaújvárosi visszavágón szintén a hazaiak örülhettek a 30-28-as végeredménnyel zárult találkozót követően. Van tehát miért visszavágni a Kohásznak, a szombati bajnoki nyitányon pedig meg is teheti ezt lila-fehér csapatunk. A labda 18 órától indul útjára a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, az Őri Erika, Pozdena Erika bírópáros sípszavára.

Dömény Dezső