Online fogadás | TippmixPRO

A Siófokot látják vendégül a lilák

Interjú Gávai Szonjával

03_gavai_szonja_web

Nagyszerű győzelmet aratott az elmúlt hét végén az EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE, miután hazai környezetben, 30:23 arányban magabiztosan győzte le az Alba Fehérvár együttesét. A siker értékét még tovább növeli, hogy ezzel egyértelműen a bennmaradás kapujába ért a lila-fehér hölgykoszorú, hiszen a jelenleg 13. helyen tanyázó, és az előző fordulóban a Budaörs ellen ismételten botló Mosonmagyaróvárral szemben már négy pontos előnye van a csabai lányoknak, emellett még az egymás elleni mérleg is a viharsarkiaknak kedvez. A Fehérvár elleni diadal egyébként zsinórban a harmadik sikere volt hazai pályán együttesünknek, és minden esély megvan arra, hogy folytatódjon a remek sorozat. A lehetőség pedig adott erre, ugyanis szombaton a Siófok KC látogat Békéscsabára. A Balaton partiak egyébként az idén meglepetésre csak az alsóházban vitézkednek, így mindkét klub szemszögéből elmondható, hogy a biztos bennmaradás érdekében egyáltalán nem mindegy a szombati pontok eloszlása. A cápalányok amúgy a legutóbbi két összecsapásuk alkalmával nem találtak legyőzőre, mivel a Debrecenből elhozott egy pontot követően szerdán, hazai pályán fektetették két vállra az MTK együttesét a 35:29-es végeredménnyel zárult találkozón. Alsóházi rangadó tehát a javából a szombati derbi, amit alátámaszt az a tény is, hogy a két csapatot mindössze 1 pont választja el egymástól a tabellán. A találkozó apropóján csapatunk balszélsőjével, a legutóbbi összecsapás legeredményesebb játékosával, Gávai Szonjával beszélgettem.

– A Fehérvár ellen remek teljesítményt nyújtott a csapat, és Neked is igazán jól ment a játék…

–  Valóban, most tényleg kijött nekünk a lépés, és már az első pillanatoktól kezdve sokkal koncentráltabban játszottunk, mint korábban és végig kézben tudtuk tartani a mérkőzést. Azt hiszem, a kulcs az volt, hogy elhittük, legyőzhetjük a Fehérvárt. Nyilván a Kispest és a Mosonmagyaróvár felett aratott sikereink azért nyugodtabbá is tettek minket, hiszen már nem volt akkora győzelmi kényszer a csapaton. Nagyon fontos, hogy ismét végig kimagasló volt a kapusteljesítmény, ennek hatására pedig a védekezésünk is fokozatosan összeállt és felkeményedett. Mivel végig uraltuk az összecsapást, a Fehérvár az igazi erényeit nem tudta velünk szemben kamatoztatni. A jó védekezésünk eredményeképp a támadójátékunk is gördülékenyebb volt, így nekünk, szélsőknek is sokkal több lehetőség nyílott, és örülök, hogy ezekkel megfelelően tudtam élni, és ez által segíteni a csapatot.

– A múlt héten ráadásul még a válogatott keretbe is meghívót kaptál…

Igen, bár megmondom őszintén, kissé váratlanul ért, de természetesen nagyon örültem neki. A bajnoki tabella második felében szereplő csapatokból – akik ugye nem szerepelnek nemzetközi kupában -, sokkal nehezebb bekerülni a válogatottba, így az én dolgom sem könnyű, de ez egy jó lehetőség volt a bemutatkozásra. Egyébként egy nagyon jó közegbe csöppentem bele, más szemlélettel ismerkedhettem meg és a szövetségi kapitány is roppant szimpatikus volt a számomra. Mivel ez csak egy idény közbeni összetartás volt, tehát közvetlenül nem készültünk semmilyen megmérettetésre, így elsősorban taktikai dolgokkal foglakoztunk. Remélem, a jövőben is lesz még lehetőségem a válogatottal együtt dolgozni.

– Beszéljünk egy kicsit a szombati mérkőzésről. Azt hiszem nem sokan gondolták volna a szezon előtt, hogy a 23. fordulóban majd alsóház derbit vív egymással ez a két csapat…

Bevallom, ezt én sem gondoltam volna, még a bajnokság felénél sem, hiszen a Siófok meglehetősen erős játékoskerettel rendelkezik, ráadásul több különböző válogatott játékost is a soraikban tudhatnak. Pontosan ezért is vagyok benne biztos, hogy ők is bizonyítani szeretnének és elvinni a két pontot Békéscsabáról. Nem számítok tehát könnyű összecsapásra, de ha úgy játszunk, mint legutóbb a Fehérvár ellen, akkor le tudjuk győzni a vendégeket. Sok mindenben van azért hasonlóság az előző ellenfelünk és a Siófok között, például ők is meglehetősen gyors játékot játszanak, ezért a lendületes szélsőikre nagyon oda kell figyelnünk, és meg kell oldanunk a megfelelő visszarendeződést velük szemben. A cápalányok motorja egyértelműen Triscsuk Krisztina, így az ő semlegesítése igazán kulcsfontosságú lesz.

– Mi kell akkor ahhoz, hogy zsinórban a negyedik hazai mérkőzéseteket is megnyerjétek?

Mint mindig, most is a jó védekezéssel és kapusteljesítménnyel nyerhetjük meg a találkozót. Ahogy az elmúlt mérkőzések is bizonyították, ha hátul stabilak tudunk lenni, elöl is megnyugszunk, és sokkal kevesebb hibával játszunk. Amúgy is fontos lesz, hogy nyugodtan kezdjük az összecsapást, és ne kapkodjunk, mert azt gondolom, a technikai hibák zöme, ebből adódik. Az elmúlt három hazai siker jót tett az önbizalmunknak is, így nagyon szeretnénk tovább folytatni ezt a jó szériát és a negyedik mérkőzésünket is megnyerni. Ahhoz, hogy teljesen biztossá váljon a bennmaradásunk, kell még két pont, és akkor már tényleg nem kell tovább számolgatni. Remélem, ezt már szombaton el tudjuk érni. Természetesen most is várjuk minél nagyobb számban a szurkolóinkat, hiszen az elmúlt találkozókon varázslatos hangulatot teremtettek a csarnokban. Sokat jelent számunkra a biztatásuk, így bízom benne, most is hasonló hangulatban játszhatunk.

A bajnokságban a két együttes legutóbbi tíz békéscsabai randevújából hatot a házigazdák, hármat pedig a Balaton partiak tudtak megnyerni, míg egy alkalommal döntetlent játszottak a felek. Legutóbb Siófokon mérték össze tudásukat a csapatok, azon a januári összecsapáson 31:23-as hazai győzelem született. Itt a visszavágás lehetősége tehát a lila-fehérek előtt, a labda szombaton 18 órától indul útjára a békéscsabai Városi Sportcsarnokban, a találkozón a Felhő Ferenc, Öcsi Tamás játékvezetői páros tevékenykedik majd.