Tippmix

Rangadóval kezdik az idényt lányaink

Interjú Rác Sándor vezetőedzővel

Szombaton lila-fehér csapatunk számára is elrajtol a női kézilabda bajnokság új idénye, ráadásul egyből egy kemény derbivel kezdenek lányaink, még ha az ellenfél az egyik újonc is lesz. Együttesünk azonban szinte teljes kerettel, felkészülten várja a kezdést, pedig feladat volt bőven a nyáron, hiszen több érkezőt is be kellett építenie Rác Sándor vezetőedzőnknek, akit a nyitány előtt a felkészülésről és persze a szombati összecsapásról kérdeztem.

Szombathelyi KKA - Tappe-Békéscsabai Előre NKSE

– Már csak néhány nap van hátra a nyitómeccsig, hogy látod mennyire sikerült optimálisra a felkészülési időszak?

– Nem azt mondom, hogy teljesen zökkenőmentes volt ez a nyári etap, hiszen több játékosom is csak később tudott csatlakozni a közös munkához, de összességében mindenképpen elégedett vagyok a felkészüléssel. Amit elterveztem teljes mértékben meg tudtuk csinálni, és úgy érzem, hogy az újonnan érkező játékosoknak is sikerült beépülnie a csapatba.

– Említetted már az alapozás kezdetén is, hogy reméled az érkezőkkel sokkal komplexebb lesz a csapat, ezt már most is megvalósulni látod?

– Mindenképp. Ha Marija Lanistanin is visszatér és úgy néz ki ez rövid időn belül megtörténik, minden posztra lesz két bevethető játékosom, ami egyértelműen növeli a variációs lehetőségeket. Ráadásul a portugál Lopes-el együtt komoly támadóerőt fognak majd képviselni. Sara Sablic személyében pedig a védelmünk erősödött, ez már a felkészülési találkozókon is látszódott. Mint ahogy az is, hogy fontos láncszeme lesz az együttesünknek Klara Schlegel is, akinek a variábilis játéka reményeim szerint sokat érhet majd egy-egy szoros találkozón. Szóval a nyári tesztmeccseken sok figurát és felállást kipróbáltam, talán ezért is sikerültek viszonylag vegyesre ezek a mérkőzések, mert azért valljuk meg, bőven jöttek ki hibák is. De ennek pont ez is a lényege, viszont igyekszünk ezeken javítani, és a megfelelő formát a nyitányra igazítani.

– Már csak azért is, mert első forduló ide vagy oda, komoly rangadóval kezdtek, aminek az eredménye akár még a végelszámolásnál is számíthat…

– Igen, és így látom, hogy hiába egy újonccal kezdünk, abszolút ki-ki mérkőzés vár ránk, ahol könnyen lehet, hogy csak nüanszok fogják eldönteni a két pont sorsát. Ennek megfelelően ki is elemeztük ellenfelünket, akik kerete egyértelműen élvonal szintű, tehát nem lehet félvárról venni őket. Több minőségi játékossal is erősítettek a nyáron, és a kispadon a dán kollégám fegyelmezett játékstílusát is fel lehet már fedezni a csapaton. Kapusaik kifejezetten jók, tehát okosan kell lőni nekik, előttük pedig egy robusztus, erős védőfal húzódik, így intenzív, erőteljes védekezésre kell felkészülnünk.

– De gondolom az nem kérdés, hogy a két pontért mentek Szombathelyre?

– Természetesen a győzelem szellemében készülünk, ez valóban nem is lehet kérdés. Bízom a csapatban, felkészülten, komplex együttessel érkezünk, és remélem már ezen a mérkőzésen is megmutatjuk, hogy mind támadásban, mind védekezésben tudtunk előre lépni az előző szezonhoz képest. De ehhez mindenképpen a maximumot kell nyújtanunk, mert egy ilyen rangadót, pláne idegenben, csak akkor tudunk sikerrel venni ha a legjobb játékunkat visszük fel a pályára.

Dömény Dezső