Online fogadás | TippmixPRO

Sorsdöntő összecsapás előtt a lilák

Pénteken végre megint női kézilabdától lesz hangos a békéscsabai Városi Sportcsarnok, hiszen az Alba Fehérvár KC gárdája látogat a Viharsarokba.

EUbility Group-Békéscsabai ENKSE - Alba Fehérvár KC

Ráadásul ez mindkét együttes számára egy roppant fontos találkozó lesz, mert amíg a vendégek szinte bebiztosíthatják a következő szezonra is első osztályú tagságukat, addig lila-fehér csapatunk győzelem esetén életben tarthatja a bennmaradásról szőtt álmait.

A feleket egyébként három hely és kilenc pont választja el egymástól a tabellán, ugyanis a mieink továbbra is a sereghajtó pozícióban szerénykednek, a Fehérváriak pedig tizenkét ponttal a tizenegyedik helyet foglalják el. Köszönhető ez elsősorban annak, hogy a bajnokság első etapjában kifejezetten jól szerepelt a Székesfehérvár, és ez még annak tükrében is elmondható, hogy bizony azért voltak komoly hullámvölgyei a koronázó város csapatának. Az egyik ilyen a Balatonboglár otthonában elszenvedett tízgólos kudarc volt, aminek következményeként az addigi vezetőedző Deli Rita lemondott, és segítője Józsa Krisztián vette át a csapat szakmai irányítását. Vele viszont hozta a gárda a számukra fontos összecsapásokat, így a bajnokság felénél már tíz pontot a zsebükben tudhattak. Ráadásul ebből két idegenbeli bravúr is volt, Kisvárdán, és az igazi meglepetés Debrecenben, ahol 31-27-re tudtak diadalmaskodni a Loki ellen. Emellett három hazai mérkőzést húztak be, a Dunaújváros, a Szombathely, és januárban lila-fehér csapatunk ellen. Az azóta eltelt hét fordulóban viszont már nem termelte ilyen ütemben a pontokat az Alba, de azért a legutóbbi idegenbeli mérkőzésükön így is elkönyvelhettek egy újabb figyelemfelkeltő sikert, méghozzá az éremért küzdő Mosonmagyaróvár elleni 28-25-ös győzelmet. Az előző fordulóban azonban hazai pályán szerepeltek, ráadásul a Győr ellen, akik nem is hagytak kétséget afelől melyik a jobb a csapat, és 40-25-re nyertek Székesfehérváron.

Együttesünk ezzel szemben egy hónappal ezelőtt játszott legutóbb hazai környezetben, amikor is nagy csatában egy góllal 32-31-re alulmaradt az MTK-val szemben. Azóta kétszer is idegenben léptek pályára Vida Gergő tanítványai, és sajnos sok sikerélményben nem lehetett részük ezeken a találkozókon, mert Vácon 41-28-ra, múlt hét pénteken pedig Kisvárdán 31-20-ra kaptak ki a lilák. Igaz, egyik mérkőzésen sem állhattak fel a legerősebb keretükkel a csabaiak, és ahogy Vida mester már a Kisvárda elleni összecsapás előtt is megfogalmazta, a fő értékmérő számunkra a mostani Fehérvár elleni derbi lesz. Abban pedig mindenképpen igaza van a szakvezetőnek, hogy a jelenleg három ponttal csapatunk előtt álló szombathelyi alakulatot, és a minket négy ponttal megelőző Boglárt, csak abban az esetben tudjuk befogni, ha öt fordulóval a bajnokság vége előtt újra nekilát a pontgyűjtögetésnek az Előre. És bár két hét múlva lesz még egy hatalmas rangadó Szombathelyen, ahol ugye a két jelenlegi sereghajtó csap majd össze, azért előtte az Alba és az Érd ellen hazai pályán begyűjthető pontokra is égetően szüksége lenne együttesünknek.

Pénteki ellenfelünkkel érdekes módon pontosan két éve nem mérkőztünk meg hazai pályán, hiszen a felek tavaly tavaszi randevúja a bajnokság leállítása miatt elmaradt. Ebben a két esztendőben viszont Székesfehérváron két ízben is találkoztak az együttesek, és mindkétszer hazai győzelem született, legutóbb januárban, akkor 35-28-re nyert az Alba. Ahogy azon a bizonyos legutolsó békéscsabai összecsapáson is 2019 májusában, amikor a bajnokság utolsó fordulójában tudtak 31-26-ra diadalmaskodni a vendégek. Ez pedig azt jelenti, hogy egészen 2018 áprilisáig kell visszamenni az időben ahhoz, hogy csabai győzelmet találjunk, akkor viszont 28-22-re a lilák fektették két vállra fehérvári ellenfelüket. Abban bízunk, hogy ez most pénteken is így történik, pláne, hogy hosszú idő után szurkolóink is részt vehetnek a találkozón, bár a jogszabályoknak megfelelően csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező drukkerek tekinthetik meg az összecsapást.

A labda 18 órától indul útjára a békéscsabai Városi Sportcsarnokban, a Bócz László, Wiedemann Viktor bírópáros dirigálása mellett.

Dömény Dezső

line