Tippmix

Szombathelyen indul a szezon

Szeptember első hete az őszi időt ugyan még nem, de a női kézilabda bajnokság kezdetét elhozta számunkra, így a keddi Győr-Mosonmagyaróvár nyitómérkőzéssel el is rajtolt a 2024/25-ös pontvadászat.

Haladás Sportkomplexum

Lila-fehér szurkolóinknak csapatunk idei bemutatkozására is már csak szombatig kell várniuk, hiszen aznap Szombathelyen kezdik meg lányaink az új szezont. Melyre az előző idényekhez képest merészebb tervekkel vág neki viharsarki egyletünk, ugyanis a vezetőség a középház alját szeretné megcélozni az idei kiírásban. Ennek érdekében pedig öt új játékossal erősített csapatunk, igaz a tíz távozó helyére kellett is az utánpótlás. Nézzük is sorra kik lesznek az új arcok az első összecsapáson. A kapuba egy portugál kézilabdázó érkezett Jessica Ferreira személyében, aki a francia Clermont gárdáját hagyta ott a lilák kedvéért. De nem egyedüli luzitánként jön a csapatba, hiszen honfitársa Mariana Ferreira Lopes is vele tartott, csak Ő a balátlövő pozícióba, és a Bayer Leverkusen együtteséből érkezve. Szintén Németországból tette át székhelyét új jobbátlövőnk, az osztrák válogatott Klara Schlegel is, aki a Göppingenből érkezett hozzánk. A horvát Sara Sablic pedig a balátlövő posztot fogja erősíteni lila-fehérben, a francia első osztályú Saint-Amand után, még Takács Eszter a frissen feljutó Esztergomi Vitézekből érkezett szintén balátlövő posztra. Ők csatlakoztak tehát a változatlan alapmaghoz, és persze a szintén változatlan szakmai stábhoz, aminek az élén vezetőedzőként ebben a szezonban is Rác Sándor lesz. Lila-fehér együttesünk két nagybányai találkozóval kezdte meg a felkészülési mérkőzések sorát, mely egy vereséggel és egy egygólos győzelemmel zárult. Ezt követte egy hatgólos debreceni vereség, illetve egy 39-26 arányú hazai siker az Orosháza ellen. Majd az MTK-val szemben szintén hatgólos vereség lett a vége, ugyanakkor a Vácot 31-29 arányban legyőzték lányaink a Békéscsabai Sportcsarnokban. Ráadásul ugyanitt három nappal később a Bundesliga első osztályában szereplő BSV Sachsen Zwickaut is két vállra fektették lányaink 28-27 arányban. A Szabó Károly emléktornát a Crvena Zvezda elleni ötgólos vereséggel és a CSM Slatinával szembeni kétgólos győzelemmel abszolválta csapatunk. A főpróba pedig Érden volt múlt pénteken, ahol 31-29-es győzelmet ünnepelhettek a lilák.         

Így jutottunk el a nyitómérkőzésünkhöz, amelyet az előző szezon másodosztályú bajnokának, a Szombathelyi KKA-nak az otthonában kell megvívnunk. És bizony ők is komoly célokkal indulnak neki az idénynek, amit jól mutat igazolási stratégiájuk is, hiszen hat idegenlégióst sikerült magukhoz csábítaniuk az új szezonra. Jobbszélsőként érkezett hozzájuk Akiyama Natsumi a Kisvárdából, Djurdjina Malovics jobbátlövő posztra a Craiovától, a beálló Ivana Djatevszka szintén a Kisvárdából, Karin Bujnochová balátlövő a Lubinból, illetve két kapus is szerepel még az érkezők listáján, Naira Almeida aki a Michalovce csapatából érkezett, és Petra Marinovic, aki pedig a Brest Bretagne együttesét hagyta ott a Vas megyeiek kedvéért. Valamint a kispadra is új szakember érkezett, méghozzá Dániából, Bo Rudgaard Olsen személyében. A szombathelyiek összesen nyolc edzőmérkőzéssel hangolódtak az idényre, és ebből mindössze kétszer kaptak csak ki, két döntetlen mellett pedig négy alkalommal is győztesen hagyták el a játékteret. Legyőzték többek között a cseh Kynzvart együttesét nyolc találattal, a Hypot négy góllal, a szintén újonc Esztergomot 32-26 arányban, illetve a főpróbán a horvát Bjelovart 37-24-re.

Vendéglátóink a legutóbbi két szezont a másodosztályban töltötték, tehát 2022-ben játszottak utoljára élvonalbeli meccset, csapatunkkal azonban 2021 tavaszán mérkőztek meg utoljára Szombathelyen, és nyertek is 26-24 arányban. Ez volt viszont az egyetlen sikerük az Előrével szemben, mivel előtte a felek békéscsabai összecsapását együttesünk nyerte 23-20-ra, mint ahogy a csapatok első élvonalbeli találkozóját is lányaink nyerték még 2019 októberében, szintén Szombathelyen 28-24 arányban.

És bár szezonnyitóról beszélünk, ettől függetlenül könnyen lehet, hogy a két gárda személyében leendő riválisok csapnak össze már az első fordulóban, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkét együttesnek kiemelt fontosságú lesz a szombati derbi. Ami 18 órától a Szombathelyi Haladás Sportkomplexumban kerül megrendezésre, a Felhő Ferenc, Öcsi Tamás bírópáros ténykedése mellett.

Dömény Dezső