Online fogadás | TippmixPRO

Szombaton az éllovasok csapnak össze a Viharsarokban

Az őszi szezon kétségkívül legnagyobb rangadóját rendezik szombaton Békéscsabán, amikor a két éllovas, a tabella második helyén álló Eger és az első helyezett Békéscsaba csap össze. Bár csapatunkkal ellentétben a vendégek már nem veretlenek, azért az már most kezd kirajzolódni, hogy jó eséllyel ennek a két klubnak a versenyfutásából fog kikerülni az NB1/B Keleti csoportjának győztese. Ezért mondanunk sem kell mekkora jelentőséggel bír a feljutás szempontjából is a hétvégi derbi.

EUbility Group-Békéscsabai ENKSE - Eszterházy SC

Az egriek legutoljára a 2018/19-es kiírásban szerepeltek a legmagasabb osztályban, az azóta eltelt két szezonban pedig vérre menő küzdelmet folytattak a feljutásért, és ugyan a 2019/20-as idény leállításakor nagyon közel álltak ehhez, vezették is a pontvadászatot, de mivel utólag törölték a bajnokság eredményeit, ezért ez mégsem sikerült nekik. Az előző szezonban pedig a Vasas babrált ki az egriekkel, mert végül csak a második helyet tudták megcsípni a fővárosiak mögött. És bizony nyáron sem tűnt úgy, hogy feltétlenül ők lesznek lila-fehér csapatunk elsőszámú kihívói, ugyanis Zsadányi Sándor vezetőedzőnek gyakorlatilag újra kellett építenie a gárdát, miután hat kézilabdázó, köztük több meghatározó játékos is búcsút intett idény végén a klubnak. Ráadásul helyükre leginkább fiatal tehetségeket igazoltak, mint például Balogh Pannát Kisvárdáról, Szeberényi Flórát és Tóth Abigélt Vácról, Györfi Dórát az FTC U20-as csapatától, vagy Lengyel Esztert a Győri AUDI ETO KC U20-as egyletéből. Jól jellemzi a huszonegy év alatti átlagéletkorú csapat fiatalságát, hogy a két legidősebb kézilabdázó, a 27 éves Kecskemétről frissen igazolt kapus Nagy Éva, valamint a 24 éves Szecsődi Laura, aki egyébként 42 találatával együttese házi góllövőlistáját is vezeti. Ennek ellenére villámrajtot vettek a bajnokságban az egriek, amit a Csepel és a Hajdúnánás könnyed legyőzése jelentett, viszont ezt követően Orosházán belefutottak az első pofonjukba, amit a hazaiaktól elszenvedett 30-27-es vereséggel kaptak. Gyorsan rendezték azonban a soraikat, és a negyedik fordulóban már idegenben ütötték ki 40-18-ra a Szegedi NKSE csapatát. És bár az FTC U19-es fiataljaival igencsak meggyűlt a bajuk otthon, azért az utolsó másodpercekben szerzett góllal így is legyűrték a zöld-fehéreket. A Kispestet idegenben verték négy góllal, az előző fordulóban pedig ismét komoly erőt fitogtattak azzal, hogy hazai pályán valósággal átgyalogoltak az Algyő csapatán, akiket tizenhárom találattal 32-19-re győztek le. A legutóbbi összecsapásuk kedden volt a Magyar Kupában a Vác NB2-es akadémiai csapata ellen, és bizony nagyon megszenvedtek Vácon a továbbjutásért, mert csak az utolsó tíz percben tudtak érdemben a hazaiak fölé kerekedni, és beállítani a 38-35-ös végeredményt.     

Ami együttesünket illeti, a hétvégén kényszerpihenőn voltak Papp Bálint tanítványai, mert a COVID-fertőzéssel küzdő hajdúnánásiak nem tudtak kiállni a szombati összecsapásra, így a két héttel ezelőtti Csepel elleni 31-19-es hazai győzelem volt az Előre utolsó fellépése. A lilák tehát ezen a rangadón az eddigi veretlenségük megőrzésén túl, egy nagy lépést is tehetnek az alapszakasz megnyerése felé, nem beszélve arról, hogy az innen továbbjutó első öt csapat ellen szerzett pontokat a rájátszásba is viszi magával együttesünk.

Ami a felek közös múltját illeti, az elmúlt szezonokban öt alkalommal találkoztak egymással a gárdák, először a 2013/14-es első osztályú idényben, akkor mindkét mérkőzést a lila-fehérek nyerték, Egerben 32-19, még Békéscsabán 35-29 arányban. Viszont a legutóbbi három mérkőzésük már korántsem ennyire szépemlékű együttesünk számára, hiszen először 2018 őszén Békéscsabán lepték meg lányainkat az egriek egy 28-29-as vereséggel, majd tavasszal Egerben is megismételték ezt a bravúrt azzal, hogy 28-26-ra ismét nyerni tudtak csapatunkkal szemben. Sőt, 2019 októberében még a Magyar Kupából is kiejtették lányainkat az Egerben elért 27-27-es döntetlennel.

Van miért visszavágni tehát a liláknak, amit szombaton 17 órától a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban kezdődő összecsapáson meg is tehetnek. A találkozó két játékvezetője Rózsahegyi Brigitta és Südi Péter lesz, a mérkőzést viszont ezúttal is a 18 éven felüli szurkolóink csak védettségi igazolvánnyal, vagy az azt helyettesítő EESZT applikációval tekinthetik meg.

Dömény Dezső

line