Online fogadás | TippmixPRO

Szombaton kelet-magyarországi derbi a Viharsarokban

Újabb hazai fellépésre készül együttesünk a Békéscsabai ENKSE, méghozzá a szurkolók által már régóta várt Debrecen elleni rangadóra.

EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE - DVSC Schaeffler

Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez az a mérkőzés, amikor a két gárda tabellán elfoglalt helyétől függetlenül minden esetben derbiről beszélhetünk, hiszen a csapatok és a két egyesület szurkolói évtizedek óta tartó rivalizálása, minden találkozójuk során kézzelfogható. Ráadásul két évet kellett várnia erre a lila-fehér szimpatizánsoknak, sőt, igazság szerint több mint négy esztendőt, hiszen a felek legutolsó két viharsarki összecsapása zárt kapuk mögött zajlott. Így egészen pontosan 2019 februárjában láthatta utoljára a csabai publikum kedvenceit összecsapni a Debrecennel. Az pedig nem is akármilyen mérkőzés volt anno, ugyanis lányaink 31-28 arányban akkor legyőzték a piros-fehér vasutasokat. Ahogyan szombaton is nagy győzelmet arattak a lilák, méghozzá az Érd otthonában, ami az azt megelőző Kisvárda elleni mérkőzés fényében, meg persze a 37-24-es eredmény tükrében is hatalmas tett. Ezzel megbízott vezetőedzőnk Farkas József győzelemmel mutatkozott be az Előre kispadján, és immár tizennégyre duzzasztotta csapatunk a pontmennyiségét. És noha a közvetlen üldözőnk, a NEKA is győzött az MTK ellenében, azért két fordulóval a bajnokság vége előtt a három egység továbbra is megmaradt az együttesek között. De pont emiatt garantált lehet ezúttal is a parázs csata a kelet-magyarországi derbin, pláne, hogy nem csak csapatunknak fontos a szombati összecsapás, hanem ellenfelünknek is, akik éppen azzal a Mosonmagyaróvárral vannak harcban a harmadik helyért, aki meg a mi riválisunkat a Balatonboglárt fogadja a hétvégén.

A Loki jelenleg lépéselőnyben van a Óvárral szemben, és egy egység előnnyel, 35 ponttal birtokolja a bronzérmes pozíciót. Ettől függetlenül akadtak azért megingásai is a Debrecennek a bajnoki küzdelmek során, hiszen a Győrrel szemben oda-vissza és a Fradi ellen otthon elszenvedett szinte előre borítékolható vereségek mellett, becsúsztak olyan zakók is, mint a budaörsi vagy a siófoki kétgólos vereség. Utóbbi csapat egyébként Debrecenben is döntetlent tudott elérni Szilágyi Zoltán együttese ellen. Viszont voltak azért rendkívül magabiztos és eredményes találkozói is a Lokinak, ilyen például a Népligetben elért 30-30-as döntetlen, de a Győrt is mind a bajnokságban hazai pályán, mint pedig nemrég a Magyar Kupa elődöntőjében is igen komoly küzdelemre késztették. Végül egyébként bronzéremmel zárták a Kupa négyes döntőjét a hajdúságiak. Akik valóságos mészárlást rendeztek az előző fordulóban Kisvárdán, ahol az első játékrészben hat, a másodikban pedig mindössze csak három találatot engedélyeztek a hazaiaknak, akiket 35-9 arányban ütöttek ki. Legeredményesebb játékosuk ezúttal is a szélsőjük, Töpfner Alexandra volt, aki hétszer zörgette meg a szabolcsiak hálóját, összességében pedig 106 találatnál jár, amivel az egész szezont tekintve is a Loki leggólerősebb játékosa a bajnokságban.

A két gárda első osztályú összecsapásai természetesen nagy múltra tekintenek vissza, számtalan emlékezetes találkozóval. Az elmúlt tizenöt évben is összesen 19 alkalommal vendégeskedtek a debreceniek a Viharsarokban, és ebből csapatunk nyolc mérkőzésen tudott diadalmaskodni, két alkalommal döntetlent játszottak a felek és kilencszer a hajdúságiak örülhettek. Ahogyan a legutolsó békéscsabai fellépésükön 2021 márciusában is, amikor 30-23 arányú győzelemmel távoztak tőlünk. A felek legutolsó összecsapása azonban Debrecenben volt, igaz a januári találkozó is 30-22-es Loki sikerrel zárult.

A visszavágásra tehát szombaton 18:00 órától lesz lehetősége lila-fehér együttesünknek, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő mérkőzés két játékvezetője, Bujdosó Máté és Horváth Viktor lesznek.

Dömény Dezső

line