Online fogadás | TippmixPRO

Vácon vendégeskedik az Előre

Interjú Glusica Leposavával 

19_glusica_leposava_web

Finiséhez érkezett a K&H Női Kézilabda Liga, hiszen mindössze három forduló van hátra a honi pontvadászat 2016/2017-es kiírásából. Csapatunk, az EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE számára az elsődleges cél, a bennmaradás – a Mosonmagyaróvár hétközi vereségét követően – már matematikailag is biztossá vált, így a hátralévő három összecsapás során nyugodtabban lehet tovább kozmetikázni a végső szereplésen. Jelenleg a kilencedik pozícióban találhatók a tabellán a lilák, tehát úgy is fogalmazhatunk, hogy a következő három mérkőzésen ennek a helyezésnek a megtartása lehet a cél az együttes számára. Az első lépést ennek érdekében Vácon teheti meg az Előre, mivel szombaton délután a Duna parti városban vendégszerepel a csabai hölgykoszorú. Nem lesz azonban könnyű dolga lányainknak, ha sikerrel akarják venni a Pest megyei kirándulást, mert a hazai csapat a bajnoki negyedik helyért, és az ezzel járó nemzetközi kupaindulás jogáért van óriási harcban. Ebben legnagyobb vetélytársa a kettő ponttal előttük található Dunaújváros, tehát a kettejük között kialakult szoros harc miatt sem mindegy a szombati két pont sorsa a váciak számára. A piros-kékek mellett azért igen erősen szól a hazai pálya előnye, ugyanis ebben a bajnokságban a Dunakanyarból eddig csak a Ferencváros együttese tudta elhozni a két bajnoki pontot. A hétvégi ütközetre készülő csapatunk rutinos átlövőjét, Glusica Leposavát kérdeztem az esélyekről.

– A héten biztossá vált, hogy jövőre is az élvonalban szerepelhet az Előre, gondolom most már felszabadultabban is tudtok készülni az utolsó megmérettetésekre?

– Mindenképpen, bár azt gondolom, már a Kispest és a Mosonmagyaróvár legyőzésével is egy komoly teher került le a vállunkról, és ez már látszott a Fehérvár ellen is, hiszen sokkal felszabadultabban tudtunk játszani. Viszont az tény, nagyon sok meccsen túl görcsösek voltunk, elizgultuk főleg a mérkőzések elejét, és ez sok hibát, ősszel pedig gyengébb szereplést eredményezett.

– Tavaszra viszont igazán jól összeállt a csapat…

– Ahogy szezon előtt is hangsúlyoztuk, a csapatépítéshez idő kell. Össze kellett érnie az együttesnek, az új játékosoknak fel kellett venniük a magyar bajnokság ritmusát, és be kellett illeszkednünk abba a játékrendszerbe, amit az edzőnk elképzelt. Emellett a sorsolás is tavasszal volt kedvezőbb számunkra, és utólag talán így is volt igazán jó, mert volt időnk egységes együttesé formálódni, hogy a legfontosabb utolsó három hónapban tudjunk jó teljesítményt nyújtani, és hozzuk az eredményeket. Amiben viszont a legtöbbet fejlődtünk őszhöz képest, és a jó szereplésünk kulcsa, az a védekezés. Az első pillanatoktól tudtuk, ez a legfontosabb dolog a céljaink elérése érdekében, és ahogy elkezdett összeállni a védekezésünk, és hátul sokkal összeszedettebben és egységesebben kézilabdáztunk, már is jobban tudtuk segíteni a kapusokat, és az egész szezonban döcögő támadójátékunk is sokkal gördülékenyebbé vált.

– Milyen motivációval indultok neki az utolsó három összecsapásnak?

– Én a magam részéről nem akarok itt megállni, és azt mondani, hogy jó, bennmaradtunk az élvonalban, most már gyorsan teljen el ez a három meccs és menjünk pihenni. Persze az utolsó erőtartalékokat kell mozgósítania mindenkinek, ahogy nyilván nekem is, de ettől még szeretnék a lehető legelőkelőbb helyen végezni a tabellán, és szépen befejezni a szezont. Jó formában vagyunk, ezt mutatják az elmúlt időszak eredményei is, úgyhogy én nem tartom lehetetlennek, hogy még három pontot begyűjtsünk a következő két mérkőzésen. Ahogy az imént is szó volt róla, aktuális ellenfeleinkkel ellentétben mi már sokkal nyugodtabban játszhatunk, ezt ki kell használni, és még a végén kiadni mindent, ami bennünk maradt. Nyilván a Kisvárda elleni hazai találkozó egy presztízsmérkőzés is lesz, így ott mindenképpen győzelemmel szeretnénk búcsúzni a közönségünktől, de ha az elmúlt összecsapásokon nyújtott teljesítményt tudjuk hozni, Vácon sem lehetünk esélytelenek.

– Akkor ezek szerint Vácra sem feltartott kézzel mentek?

– Semmiképpen sem, bár nagyon nehéz mérkőzésre számítok, hiszen ellenfelünknek nagyon kell a két pont, és ráadásul hazai környezetben rendkívül erős csapatról beszélhetünk. Emellett a váciak több kiváló képességű játékost is a soraikban tudhatnak. A fő erényük a gyors játék, ami jól látszik abból is, hogy rendkívül magas százalékban lerohanásból fejezik be támadásaikat, erre kell nekünk is különösen odafigyelnünk. A visszafutásokat mindenképpen meg kell oldanunk, és fontos lesz, hogy a gyors előre játékukat is megfelelően megakasszuk. Csak akkor lehet esélyünk ellenük, ha hátul a kellő agresszivitással kézilabdázunk, és elöl a lehető legkevesebb hibával, koncentrált támadójátékot tudunk produkálni. 

A liláknak ebben az évben már egyszer sikerült a bravúr, ugyanis januárban, hazai környezetben 23:22 arányban sikerült két vállra fektetniük a Vác együttesét. A felek tehát szombaton 18 órától ismételten egymásnak feszülnek a Váci Városi Sportcsarnokban, a találkozó játékvezetői Andorka Miklós és Hucker Róbert lesznek.