Online fogadás | TippmixPRO

Vasárnap fontos alsóházi rangadó következik az Előre számára

Interjú Gávai Szonjával

03_gavai_szonja_web

Ugyan Békéscsaba a gasztronómia fővárosává válik néhány napra a Kolbászfesztivál alkalmával, ennek ellenére kézilabdás lányaink mégsem a kulináris élvezeteknek fogják szentelni a hétvégéjüket, sokkal inkább a kemény munkának, hiszen roppant fontos összecsapás vár rájuk a fővárosban. A vasárnap délután megrendezésre kerülő alsóházi rangadón a Kispest együttese látja vendégül lila-fehér csapatunkat. A hazai együttes újoncként szerepel a legmagasabb osztályban, de ennek ellenére már pontokkal gazdagodva várja a mindkét csapat számára akár sorsdöntőnek is nevezhető találkozót. A fővárosiak egyébként épp az elmúlt fordulóban tudták megtréfálni az MTK-t, és nem kis meglepetésre, vendégként sikerült begyűjteniük a két bajnoki pontot, amivel a lilák elé ugrottak a tabellán. Ebből adódik tehát, hogy már csak egy csapat van a bajnokságban, amely pont nélkül áll, ez pedig az EUbility Group – Békéscsabai Előre NKSE, de reméljük, ezt a találkozó után már múlt időben mondhatjuk. Az együttesek számára nem volt túl zsúfolt az elmúlt egy hónap, a lilák is csak két bajnoki összecsapást játszottak, a Győrtől hazai pályán, a Budaörstől pedig idegenben kapott ki az Előre. Az utóbbi volt inkább fájdalmasabb, hiszen arra a találkozóra győzelmi esélyekkel utazott el csapatunk. Az újabb fővárosi túrán azonban lehet javítani, és ahogy Gávai Szonja, a csabaiak balszélsője is elmondta, elszántan készülnek az újonc legyőzésére, és csak a győzelem lebeg a szemük előtt.

– Amennyiben a Győr elleni meccseteket kivesszük a kalapból, akkor közel egy hónapig nem játszottatok igazán komoly tétmérkőzést, ez alatt az idő alatt sikerült rendezni a sorokat?

– Szeretném azt hinni, hogy igen. Ami biztos, mi játékosok a szakmai stábbal együtt sokat dolgoztunk azon az elmúlt időszakban is, hogy végre kijöjjön belőlünk a befektetett munka, és sikeresebbek legyünk. A Magyar Kupa találkozón már sok pozitívumot lehetett ebből felfedezni, most azt kell elérnünk, hogy erősebb ellenfelekkel szemben is hasonlóan játszunk.

– Több okot is hallottunk már arra vonatkozólag, hogy miért kerülték el eddig a csapatot a sikerek. Szerinted azonban mi az, amin a leginkább változtatnotok kell ahhoz, hogy a munka eredménnyel is párosuljon?

– Ez valóban egy összetett kérdés, ha szakmailag közelítem meg a problémát, azt kell mondanom, egyértelműen a hátsó szerkezetünkben kell a leginkább keresni a problémát. A védekezést kell olyan szintre emelnünk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a mai NB I-ben mérkőzést tudjunk nyerni. Ott volt például a Győr elleni mérkőzésünk, ott az első húsz percben megmutattuk, hogy így is tudunk védekezni. A probléma az, hogy nem hatvan percen keresztül sikerült ez, hanem csak a találkozó harmadában. Persze az sem mindegy, ki az ellenfél, hiszen az ETO ellen nálunk erősebb csapatoknak is meggyűlik a baja, de ha ilyen szintű játékot produkálunk a velünk hasonszőrű együttesek ellen, ráadásul egy teljes mérkőzés alatt, akkor a győzelmek is jönni fognak. Természetesen valahol ebből adódik a másik problémánk is, miszerint fejben nem vagyunk elég erősek, ezért sokszor bizonytalanul és kishitűen játszunk. Ezeken kell javítanunk, és akkor eredményesebbek leszünk.    

– Akár már most hétvégén is, hiszen az egyik újonchoz látogattok…

– Bizony, de ettől függetlenül nem számítok könnyű mérkőzésre. Ellenfelünk nálunk sokkal pozitívabb lelkiállapotban érkezik erre a találkozóra, hiszen az MTK otthonában tudtak nyerni, ami számukra mindenképpen nagy fegyvertény. Nyilván nem játszanak annyira széles repertoárral, mint mondjuk a legutóbbi ellenfelünk a Győr, de azért amit tudnak, azt jól játsszák, ezt a legutóbbi találkozójuk is megmutatta. Próbálják minél jobban gyorsítani a játékot, és a középső posztokon veszélyesek tudnak lenni. Összegségében egy nagyon lelkes csapat a Kispest, és hazai pályán nem fogják ingyen adni a pontokat.

– Hogy készültök a találkozóra, és egyáltalán milyen a hangulat a csapaton belül?

– Győzni akarunk, ez azt gondolom, nem lehet kérdés. El kell kezdenünk most már gyűjtögetni a pontokat, és elmozdulni az utolsó helyről. Arról nem is beszélve, hogy ennek a mérkőzésnek akár még a későbbiek során is lehet jelentősége. Én úgy érzem, hogy leginkább egy győzelem billenthetné át a csapatot azon a holtponton, amiben vagyunk, és akkor átszakadna az a gát sokunkban, ami jelenleg a legfőbb hátráltató tényező a sikeresség felé vezető úton. Viszont ha nyerni akarunk, egységesen kell játszanunk, és el kell hinnünk, hogy meg tudjuk csinálni az eltervezett dolgokat. Azt hiszem, ez lesz a legfontosabb a találkozón. Amúgy a csapaton belül a hangulattal nincs gond, én egységesnek érzem az együttest, de tény, egy győzelem sokkal nagyobb lendületet tudna adni a folytatásra is.

– Lezajlott a Magyar Kupa sorsolása, és azért nem könnyű ellenféllel kell farkasszemet néznetek?

– Való igaz, kaphatunk volna könnyebb ellenfelet is, de legalább hazai pályán játszhatunk, ez azért előnyt jelent. A Debrecennel mindig komoly presztízscsatákat szoktunk vívni, azt hiszem ez most is így lesz. Jelenleg azonban csak a Kispest elleni csatára koncentrálunk, de utána igyekszünk tisztességesen felkészülni a Lokiból is, majd egy jó, és lehetőség szerint eredményes mérkőzést játszani velük.

A felek tehát vasárnap 18 órától feszülnek egymásnak a fővárosban, a találkozó két játékvezetője Herczeg Péter és Südi Péter lesz.