Online fogadás | TippmixPRO

A kelet-magyarországi derbin a Magyar Kupa legjobb nyolcba kerülése a tét

Interjú Skaliczki Lászlóval

skaliczki_laszlo

A harmadik fordulót rendezik a női kézilabda Magyar Kupában, ennek keretén belül pedig az EUbility Group–Békéscsabai Előre NKSE az ősi rivális Debrecent fogadja vasárnap délután Békéscsabán. Csapatunk az előző fordulóban kapcsolódott be a kupa küzdelmeibe, és a másodosztályú Hajdúnánás együttesét győzte le magabiztosan 34:17 arányban. Ezzel szemben a Loki a tavalyi bajnokság negyedik helyezettjeként csak most kezdi el a szereplését a sorozatban. A hét közben bajnoki találkozón is pályára lépő DVSC, a Fehérvár elleni 30:27 arányú sikerrel hangolt a vásárnapi derbire. Az Előrének ugyanez nem sikerült, de az egy héttel ezelőtti Érddel vívott csata, a háromgólos vereség ellenére is pozitív töltetként hathat a lilákra.  Ezt Skaliczki László, a lilák szakvezetője is megerősítette, mikor a vasárnapi esélylatolgatás előtt az legutóbbi bajnoki mérkőzésről kérdeztem.

– Azt gondolom az eredménytől függetlenül megsüvegelendő az a teljesítmény, amit a csapat nyújtott az Érd ellen…

– Azt hiszem én is, hogy emelt fővel jöhettünk le a pályáról, hiszen egy nagyon erős ellenféllel szemben, jó felfogásban, megfelelő küzdőszellemben játszottunk, és nem is jártunk messze a bravúrtól. Addig, amíg bírtuk, méltó ellenfelei voltunk az Érdnek, de a 48. perc után már nem tudtunk olyan koncentrációval játszani, mint előtte. Kihagytuk a helyzeteinket, és kijött a két csapat közötti különbség, mind a rutin, mind pedig a hosszabb kispad terén. Nagyon akartak a lányok, ez látszott, és a felfokozott hangulatú mérkőzésen talán érzelmileg fáradtak el leginkább a játékosaim. Ettől függetlenül ebből a mérkőzésből mindenképpen lehet építkezni a jövőre nézve.

– Hosszú idő után újra „élt” a csarnok…

– Igen, és ez számomra a kilencvenes évek hangulatát idézte. Többször elmondtam már, mekkora többletet tud adni a szurkolói buzdítás egy-egy mérkőzésen a csapatnak, és most is sokat számított, hogy a drukkerek értő módon szurkolva, olyan közeget teremtettek, amely hatással volt az együttesre. Nagyon fontos volt, hogy ezáltal kellőképpen felszívták magukat a lányok, és azt gondolom méltón, viszonozták a lelátói támogatást.

– Vasárnap rangadó a Debrecennel. A két csapat nem egészen két hónapja már találkozott egymással a bajnokságban, azóta mennyit változott ellenfeletek…

– A Loki egy klasszis, stabil csapat, egy olyan kerettel, amelyben sok variációs lehetőség lakozik. Mindenképpen látszik kollégám, Tone Tiselj és szakmai stábjának magas szintű munkája. Persze egy csapat életében időnként akadnak hullámvölgyek is, és nyilván a kupabúcsú, meg a sérülések látszólag egy kicsit megviselték a Debrecent, de a hétközi mérkőzésükön látszott, hogy ezen már túllendültek és egy nagyon jó színvonalú találkozón tudtak nyerni a Fehérvár ellen. Abszolút célirányos játékot játszanak, szinte minden poszton nagyon erősek, magas, feszes védőfallal rendelkeznek, és a gyors indításaik életveszélyesek.

– Ha jól tudom, nem a Békéscsaba – Debrecen párharc az első, amikor edzőkollégáddal találkozol mérkőzés szituációban…

– Valóban nem, a 2004-es szlovéniai Európa Bajnokságon még mindketten szövetségi kapitányként, egy magyar – szlovén összecsapás alkalmával csatáztunk egymás ellen. Tone Tiselj azóta is nagyon komoly eredményekkel rendelkező, rutinos szaktekintély, akivel azt gondolom, jó úton jár a Loki, hogy a korábbi sikereket visszahozzák a klub életébe. Nyilván ezek kedves emlékek, és külön még pikánsabbá teszik az összecsapást, mint ahogy az is, hogy én magam is dolgoztam Debrecenben.

– Az Érd ellen közel állt a bravúrhoz az együttes, miben kell javulni ahhoz a mérkőzéshez képest, hogy most az eredmény is pozitív legyen?

– Még nagyobb koncentrációval kell játszanunk, a tiszta gólhelyzeteinket jobb százalékban kell értékesítenünk, és átlövő játékban is többet kell produkálnunk, mint legutóbb. Komoly lábmunkára lesz szükség az erős védőfaluk megbontásához, és persze a lerohanásaikat kell megfelelő visszarendeződéssel megakadályozni. Ami nagyon fontos lenne, hogy az Érd elleni védekezést, és azt a felfokozott lelki állapotot, amivel azt a mérkőzést befejeztük, át tudjuk vinni a Loki ellen is. Remélem, ebben a szurkolók ismét segítségünkre lesznek, és hasonlóan parázs hangulatú összecsapást tudunk játszani, mint az elmúlt bajnoki találkozón.

A két együttes összemérte már erejét az idei bajnokságban, és az első fordulóban lejátszott debreceni összecsapáson 31:19-es hazai győzelem született. Most viszont a Magyar Kupában találkoznak a felek, ahol a tét a negyedik fordulóba, azaz a legjobb nyolcba kerülés. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el, ez azt is jelenti, hogy a vendégeknek elegendő egy döntetlen is a továbblépéshez. Mivel a Loki a tavalyi negyedik helyezésével kiemelt a kupasorozatban, egy lila-fehér siker esetén az Előre NKSE vinné tovább a kiemeléssel járó előnyöketa következő körbe.

A kelet-magyarországi derbi tehát vasárnap 17 órától kerül megrendezésre a békéscsabai Városi Sportcsarnokban, a sípot a Bán Tamás – Szloska Krisztián páros fújja majd.