Online fogadás | TippmixPRO

Az Érddel küzdünk meg a továbbjutásért

Szerdán ismét Magyar Kupa összecsapás vár lila-fehér csapatunkra, ezúttal pedig egy első osztályban vitézkedő ellenféllel, az Érd gárdájával kell farkasszemet nézniük lányainknak.

EUbility Group-Békéscsabai ENKSE - Érd

Az előző szezon NB1-es küzdelmében még a legfőbb riválisunknak számító klub, a mostani idényben is hasonló célokért, azaz első osztályú tagságuk biztos megőrzéséért küzd. Jelenleg azonban csak a sereghajtó pozíciót foglalják el a tabellán, a két megszerzett pontjukkal. Igaz, a korábbi csabai tréner Horváth Roland irányította együttes, eddig egy kivételével csak a mezőny első felében elhelyezkedő gárdákkal csapott össze, akikkel szemben egyetlen esetben sem tudta felborítani a papírformát. Az alsóházi Fehérvár ellen azonban már összejött a várva várt győzelem, és egy góllal, 29-28-ra felülmúlták az Albát. Ennek ellenére az elmúlt hetek továbbra sem alakultak igazán jól a számukra, mert először hazai pályán kikaptak a Dunaújvárostól, majd egy hete COVID-fertőzéses eset miatt nem tudtak kiállni a Győr ellen, sőt pénteken is kifejezetten tartalékosan voltak kénytelenek pályára lépni Debrecenben, ahol végül 34-26 arányban alulmaradtak a házigazdákkal szemben.

A keretüket böngészve egyébként több olyan ismerős névvel is találkozhatunk akik korábban megfordultak Békéscsabán. Ilyen, Horváth Roland vezetőedző mellett, a kapus Györkös Rebeka, vagy egykori gólvágónk, a nyáron a Lokitól kölcsönbe érkező Aleksandra Vukajlovic, illetve a 2010-ben negyedik helyezést elérő csapatunk korábbi jobbszélsője Bódi Bernadett, aki mindössze pár hete csatlakozott csak az érdiekhez. Valamint Kopecz Barbara, aki egyébként 35 találattal a csapat legeredményesebb tagja.

Ami együttesünket illeti, szombaton a közvetlen rivális Eger gárdáját is sikerült legyőznünk, és ezzel továbbra is makulátlan teljesítménnyel vezeti az Előre az NB1/B Keleti csoportját. A 29-25-ös végeredményt hozó összecsapás ízig-vérig rangadó volt, akár a pályán folyó küzdelmet, akár pedig a hangulatot nézzük. A lilák mestere Papp Bálint viszont a győzelem ellenére is óva int mindenkit attól, hogy csak ebből az egy meccsből messzemenő következtetést vonjon le, mert ahogy fogalmazott, még nagyon sok van hátra a bajnokságból.

– Természetesen örülünk a győzelemnek, hiszen fontos találkozót nyertünk meg, de igazából ez is csak egy állomás volt a cél felé vezető úton, ahol még nagyon sok csata vár ránk – kezdte a tréner. Egy jól felkészített csapat ellen játszottunk szombaton, és azt gondolom a két együttes tabellán elfoglalt helyéhez méltó derbit láthattak a szurkolók, akiknek hála igazi kézilabdahangulat volt a csarnokban. Végig kézben tartottuk az összecsapást, és noha több kiváló egyéni teljesítmény is volt nálunk, azért leginkább a csapategységünknek köszönhetjük a győzelmet.

Egy mérkőzés híján az alapszakasz felénél járunk, és bár a közvetlen riválisaink nagyrészéhez az alapszakasz második felében megyünk, azért a 8/8-as mérleg azt jelzi, jó úton járnak a lila-fehérek.

– Eddig abszolút elégedett vagyok, az elejétől nagyon szépen dolgoznak a lányok, és azt hiszem a csapatépítés is jó ütemben zajlott. Nyilván vannak még hiányosságok, ezeken folyamatosan dolgozunk, és próbáljuk csiszolni a játékunkat. Lépésről lépésre haladunk előre, de azért örömteli, hogy sok tekintettben szemmel láthatóan sikerült fejlődnünk a szezonkezdethez képest, ami leginkább gyorsaságban és a védekezés masszivitásában érhető tetten a legjobban, nem véletlen, hogy a mezőnyben a legkevesebb gólt eddig mi kaptuk.

Járt is a megérdemelt jutalomfoci a lányoknak a hétfő délutáni edzésen, mivel azonban két bajnoki mérkőzés között ezúttal egy Magyar Kupa találkozó is beékelődig csapatunk programjába, a jutalomjátékot követően rögvest a munka, azaz az Érd elleni felkészülés játszotta már a főszerepet a tréning második felében.

Az viszont tagadhatatlan, hogy soros ellenfelünk több szereplőjének korábbi csabai kötődése miatt jelentős presztízsértéke is van az előttünk álló összecsapásnak, mindazonáltal a mester mégis inkább egy igazán jó erőfelmérőként tekint a szerda esti mérkőzésre.  

– Attól függetlenül, hogy ez most egy kupameccs lesz, ugyanolyan kiemelten kezeljük mint majd a hétvégi bajnoki találkozót. Ráadásul ez a mérkőzés tökéletes lehetőség arra, hogy megnézzük egy első osztályú csapattal szemben jelenleg mire vagyunk képesek. Nyilvánvalóan sebességben ők más dimenziót képeznek, és van azért jó pár magasszintű, komoly lövőerővel rendelkező játékosuk, akik semlegesítése kulcsfontosságú lesz. A lényeg azonban az lehet, hogy azt az NB1-es sebességet amit ők diktálnak mi hogyan tudjuk felvenni, és hatvan percen keresztül tartani. Ezúttal is hátul kell nagyon stabilnak lennünk, és ebből gyors gólokkal apellálni, aminek jeltősége a mostani ellenfelünkkel szemben még inkább felértékelődhet. Támadásban meg kell találni azokat a pontokat ahol a leginkább meg tudjuk majd bontani a falukat, de ugyanakkor most az eddigieknél is jobban kell törekednünk a pontos befejezésekre, valamint a technikai hibák számának minimalizálására, mert ezen a szinten ezeket gyors lerohanásokkal kíméletlenül megbüntetik. Elsősorban magunkra kell koncentrálni, tehát a legfontosabb az lesz, hogy a játék minden elemében ezúttal is tudjunk valamelyest előrelépni, ettől függetlenül nem fogok tartalékolni, a legerősebb kerettel lépünk parkettra szerdán, és megpróbáljuk kiharcolni a továbbjutást – zárta mondandóját a vezetőedző.

A Magyar Kupában eddig háromszor sorsolták össze az együtteseket, a 2010/11-es szezonban Érden tudott továbbjutni a Békéscsaba egy 35-30-as sikernek köszönhetően, még a 2013/14-es idényben szintén Érden ütköztek meg a csapatok, ám akkor már 13 gólos sima hazai siker és továbbjutás született. De az előző szezonban is találkoztak a felek, akkor a negyedik fordulóban mérték össze tudásukat, ismét az Érd arénában, ahol megint csak hazai győzelem született, szám szerint 34-28 arányú. A legutóbbi csatájukra azonban lila-fehér hölgykoszorúnk emlékezhet szívesebben, hiszen májusban a bajnokság hajrájában kitűnő teljesítménnyel hazai pályán sikerült 30-26-ra legyőzniük az érdieket, ami nem mellesleg több mint tíz esztendő után sikerült újra.

Reméljük, hogy lányaink szerdán is meg tudják ismételni a fél évvel ezelőtti sikert, és továbbjutást ünnepelhetnek a lefújást követően, amihez mivel egymérkőzéses párharcról beszélünk, így az alacsonyabb osztályban szereplő félnek, jelen esetben csapatunknak már a döntetlen is elegendő. 18 órától feszülnek tehát egymásnak a felek a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, a Bujdosó Máté, Horváth Viktor bírópáros sípszavára. A mérkőzést a 18 éven felüli szurkolóink ezúttal is csak védettségi igazolvánnyal, vagy az azt helyettesítő EESZT applikációval tekinthetik meg.

line