Online fogadás | TippmixPRO

Az év utolsó bajnoki mérkőzése következik a Városi Sportcsarnokban

Interjú Kovács Anettel

A decemberi Női Kézilabda Világbajnokság miatt egy hosszabb – egészen pontosan hathetes – szünet után folytatódnak a küzdelmek a Női kézilabda, hazai pontvadászatában. Csapatunk a Békéscsabai ENKSE pedig vasárnap este a Városi Sportcsarnokban a Vác együttese ellen kezdi meg a hosszú téli menetelését, és egyben zárja az idei naptári évet. Az ősz folyamán a szebb és a kevésbé szebb arcukat is megmutatták a lila-fehér lányok, hiszen akár egy mérkőzésen belül is sokszor nagyon komoly hullámhegyeket és hullámvölgyeket is megéltek Horváth Roland tanítványai. Erre volt példa az Előre legutóbbi hazai bajnoki mérkőzése is, ahol a sereghajtó Szent István gárdája ellen hiába vezettek a második félidő derekán már öt góllal is lilák, a vendégek mégis kiénekelték a sajtot a szájukból, és ponttal térhettek haza. De a Fehérvár ellenni utolsó találkozójukon is végig szoros küzdelemre késztette a csabai egylet a vendéglátó Alba együttesét, akik végül csak kiélezett végjátékban 28-25-ös győzelemmel zsebelték be a bajnoki pontokat. Viszont azért akadt egy olyan találkozó is, amely nem a lilák elpuskázott végjátékáról szólt, hanem egy roppant fontos, magabiztos sikerről, méghozzá az újonc Szombathely ellen, amelynek köszönhetően három pontot azért összelapátoltak a lila-fehérek. Így csapatunk a tabella tizenharmadik helyén telelt, egy pont előnnyel a sereghajtó Szent István előtt, és egy pont hátránnyal a Mosonmagyaróvár mögött. Vasárnapi ellenfelünknek is voltak ugyan kisiklásai az ősz folyamán, hiszen például a Szent István együttesével ők sem bírtak, és egy pontot elhullajtottak a sereghajtó otthonában, de azért így is vezetik a középmezőnyt, ugyanis a megszerzett tíz pontjukkal a hatodik helyen tanyáznak a tabellán. Igaz, idegenben még nyeretlenek ebben a szezonban, mert Mosonmagyaróvárról és Győrből üres kézzel, Kisvárdáról és az imént említett találkozón a Szent István otthonából pedig csak egy ponttal sikerült távozniuk. A bajnokság őszi etapjának utolsó mérkőzésen pedig a Ferencvárossal csaptak össze Vácon, és szenvedtek háromgólos vereséget. Azt tehát nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy mind két gárdának van min javítania, egyik oldalon ugye a hazai, míg másik oldalon, az idegenbeli mérlegén. És persze egyáltalán nem mindegy az sem, hogy együttesünk milyen eredménnyel rajtol a pontvadászat második felében. Így nem is csodálkozhatunk azon, hogy a karácsonyi ünnepek is már félig-meddig a találkozó jegyében teltek, ugyanis karácsony másnapján már edzést vezényelt lányainak az Előre mestere. Az évzáró összecsapás apropóján csapatunk jobbszélsőjével, Kovács Anettel beszélgettem, aki a téli szünetet követően adott helyzetjelentést a csapatnál történtekről.

20190906_kovacs_anett

– Hosszú heteket követően léptek pályára ismét bajnoki mérkőzésen, mivel telt az elmúlt időszak?

– Leginkább munkával, de azért a szünet első felében kaptunk egy kis pihenőt is, ami mindenképpen jól jött a csapatnak. Sikerült feltöltődnünk majd belevágtunk egy második alapozásba, hiszen ekkor a fizikális felkészülésre helyeztük a hangsúlyt, végül pedig a technikai dolgok csiszolásával foglakoztunk. Közben felkészülési mérkőzéseket is játszottunk, és noha ezekből messze menő következtetéseket nem szabad levonni, de azért mind a Debrecen mind pedig a Fehérvár ellen sikerült a jobbik énünket megvillantani, ami úgy gondolom bizakodásra adhat okot. Összességében leginkább a fizikai állapotunkat igyekeztünk arra az optimális szintre fokozni, ami az elkövetkező hosszú és nehéz időszakra megfelelő állóképességet biztosít.

– Jutott azért egy kis idő, karácsonyozásra is?

– Igen kaptunk pár nap pihenőt így az ünnepek körül, így mindenki hazautazhatott és a családja körében tölthette a karácsonyt. Jól is esett ez a kis feltöltődés, de azért karácsony másnapján már ismét vissza kellett rázódni a dolgos hétköznapokba.

– Nagyon hullámzó volt ősszel a játékotok, még egy adott találkozón belül is. Gondolom ennek a stabilizálása is az egyik feladatotok volt a szünetben?

– Természetesen folyamatosan próbáljuk javítani és stabilizálni a játékunkat, és elérni azt, hogy a végjátékok is jobban sikerüljenek. Ha megnézzük, az őszi eredményeinket látjuk, hogy a vereségeink nagy része is szoros 2-3 gólos különbség, ahol a legtöbb esetben a hajrában buktuk el a pontokat. Ebben kell elsősorban előrelépnünk, és feloldanunk azt a görcsösséget, ami oly sokszor jellemzett minket ilyen szituációkban. Nyilván nem könnyű ezt gyakorlatban is megvalósítani, de amellett, hogy mindig csapatszinten kell a megfelelő kohéziót elérnünk, azért kellenek a húzóemberek jó teljesítményei is ahhoz, hogy igazán eredményesek legyünk. Szerencsére Ivana Mitrovic érkezésével többen lettünk a szünetben, és így a taktikai repertoárunk bővítésében valamint a fizikai erő beosztásának optimalizálásában is előreléphettünk egyet.

– A játék egyik legfontosabb elemében a védekezésben sem találtátok igazán magatokat, hogy érzed ebben sikerült valamelyest előrelépni?

– Ahogy mondtad az eredményes játékunk igazi kulcsa a védekezés lehet, és ebben is valóban van hova fejlődnünk. Sokat dolgoztunk rajta az elmúlt időszakban, és úgy érzem a felkészülési mérkőzéseken ebben is voltak kifejezetten jó periódusaink. Amiben azonban őszhöz képest mindenképpen javulnunk kell az a kapus és a védelem közötti összhang, ezt próbáljuk csiszolni.  

– A Vác egyik fiatal tehetsége Kácsor Gréta vezeti jelenleg az NB1 góllövőlistáját, de gondolom rajta kívül is bőven vannak erősségei aktuális ellenfeleteknek?

– Vannak, hiszen a Vác ugyan fiatal, de jó játékosokból álló, stílusos csapat, akik az elmúlt hetekben még erősödtek is, mert Mészáros Rea révén egy tapasztalt, válogatott beállós érkezett hozzájuk. De ettől függetlenül is azért nálunk bővebb játékos repertoárból gazdálkodhat ellenfelünk. Főként belső posztokon kell nagyon figyelni rájuk, ugyanis a roppant gólerős Kácsor Gréta mellett, lövőben és irányítóban is vannak veszélyes kézilabdázóik. Ezen kívül villámléptű szélsőik vannak, akiket előszeretettel játszanak meg, és persze a legfőbb erősségük Barbara Arenhart, aki ha jó napot fog ki, nagyon nehéz bevenni a kapuját.

– Milyen találkozóra számítasz vasárnap, mivel lehet kihúzni a Vác méregfogát?

– Az igazat megvallva az egész téli szünet alatt már fókuszban volt ez találkozó, hiszen számunkra főként hazai pályán már nem nagyon férnek bele a botlások. El kell kezdenünk a pontok gyűjtögetését, így nagyon szeretnénk, ha a bajnokság második felét egy hazai győzelemmel kezdhetnénk, és ezzel megadnánk a kellő lökést a folytatásra is. Nyilván nem lesz sétagalopp, ezt tudjuk, de bízom a csapatban és abban a pluszban, amit a hazai közeg jelent számunkra. A legfontosabb, hogy bárhogy is alakul a találkozó, nyugodtan kell kézilabdáznunk, nem szabad kapkodnunk. A helyzeteinket ki kell használnunk, annál sokkal jobb százalékban, mint ahogy ezt eddig tettük, és védekezésben is magasabb hőfokra kell kapcsolnunk. Kellően feszesnek, keménynek kell lennünk, és ebből lerohanásokkal kell minél több könnyű gólt szereznünk. Ha ezeket sikerül megvalósítanunk és a felkészülési találkozókon nyújtott teljesítményünket is át tudjuk menteni erre az összecsapásra, akkor győztesen hagyhatjuk el majd a küzdőteret.

A két együttes előző szezonbeli mindkét találkozóját a Váciak nyerték, hazai pályán 43-21-re, míg Békéscsabán 31-28 arányban. Ha békéscsabai sikert keresünk, akkor viszont egészen 2017 januárjáig kell visszalapoznunk a naptárban, mert ekkor sikerült a Viharsarokban két vállra fektetnie a liláknak a váci lányokat, egy végletekig kiélezett összecsapáson, melyen 23-22 arányú csabai győzelem született. Reméljük az esztendő utolsó bajnoki találkozója is lila-fehér sikerrel ér majd véget. A labda mindenesetre vasárnap 18 órától útjára indul a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, az Andorka Miklós, Hucker Róbert sípmesterek dirigálása mellett.

Dömény Dezső

line

line