Online fogadás | TippmixPRO

Dunaújvárosban harcolhatja ki csapatunk a továbbjutást

A 2024-es esztendő első találkozóját vívja szombaton női kézilabda együttesünk a Tappe-Békéscsabai Előre NKSE, méghozzá a Magyar Kupa negyedik fordulójának keretében.

DKKA - Tappe-Békéscsabai Előre NKSE

Az ellenfél, aki egyben a házigazda szerepét is betölti, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia gárdája lesz, akik az előző fordulóban a Komárom csapatát legyőzve jutottak el ideáig. És bár a 33-30-as végeredmény szoros összecsapást sejtet, valójában a találkozó legelejétől magabiztos újvárosi vezetéssel zajlott a kupameccs, sőt az utolsó negyedórára is még tízgólos hazai vezetéssel fordultak rá a felek, így csak a végjátékot tudták némiképp izgalmasabbá tenni a vendégek. Az évzáró bajnokijuk ezzel szemben pont ellenkező forgatókönyvet hozott, hiszen a végig kiegyenlített találkozón, csak az utolsó öt percben nyílt szét jobban az olló a Kohász javára, így végül hat találattal 32-26 arányban győzték le a vendéglátó Kozármislenyt. Ezzel nyolc pontot begyűjtve a nyolcadik helyen tanyáznak jelenleg a bajnoki tabellán.

Együttesünk egy viszonylag könnyed 35-29-es orosházi győzelemmel jutott a kupa negyedik fordulójába még ősszel, ahol szinte mindenki játéklehetőséget kapott. Az év utolsó bajnoki összecsapásán ezzel szemben már jobban kellett a húzóemberek kiváló teljesítménye, ugyanis Vácon lépett pályára a „Rác csapat”. És amíg bírták, bizony rendkívül szoros mérkőzést vívtak a hazaiakkal, mi több, a 11-11-es félidőt követően a második félidő derekára egy 8-4-es rohammal sikerült is ellépnie lányainknak ellenfelüktől. Sajnos azonban a találkozó utolsó negyede hozta az ebben a szezonban többször tapasztalt forgatókönyvet, és az apránként elfogyó lilák felett egy 13-5-ös hajrával, viszonylag magabiztos 28-24-es sikert arattak végül a váci lányok.

Pedig a lilák mestere próbálta forgatni a csapatot, hogy a végére is maradjon erő, ebben elmondása szerint nagyon sokat segít, hogy több fiatal játékosra is jobban számíthat már, mint a szezon elején, hiszen Bencsik Bojána, vagy Török Fanni is egyre többet tud hozzátenni a játékhoz. De sajnos az önbizalom így is rendre megremeg a végjáték kulcsszituációiban.

„Ez a mérkőzés is hasonló hullámzást hozott játékban mint az elmúlt találkozóink – kezdte elemzését a vezetőedző. Már az első félidőben is lehetett volna nagyobb különbség a javunkra, csakhogy támadásban túl sok volt a hiba. Ellenben a védekezésünk kiválóan funkcionált, és sikerült is meglepnünk őket taktikailag, amivel látszott is, hogy nehezen boldogultak. A második játékrészt pedig még jobban kezdtük, négygólos előnyt tudtunk felépíteni és irányítottuk is a találkozót. Aztán védekezést váltottak a hazaiak, és egyik pillanatról a másikra elbizonytalanodtunk. Próbáltam ugyan visszahozni az első sorunkat, meg időket is kérni, de ahogy feljöttek és átvették a vezetést, szinte leblokkoltak a lányok. Jöttek a hibák támadásban, hátul pedig teljesen fellazultunk, amit ellenfelünk kíméletlenül kihasznált. Nagyon sajnálom, mert megint egy olyan összecsapást veszítettünk el, amit 40-45 percen keresztül szépen felépítettünk, a végjátékban pedig visszaengedtük riválisunkat a meccsbe. Ezen kell megpróbálnunk javítani a jövőben, fejleszteni a játékintelligenciánkat, hogy kritikus helyzetekben is tudjunk jó döntéseket hozni”.

Szükség is lesz erre, hiszen az új esztendő meghozza a nagyüzemet is csapatunk háza táján, ugyanis januárban már fontosabbnál fontosabb összecsapások várnak a lilákra. A pontvadászatban például az idény egyik kulcsmérkőzésére, a jövő heti Kozármisleny elleni hazai derbire készülhetnek lányaink, de még előtte a szombati kupameccsen kell kiharcolniuk a továbbjutást.

„Annyira markánsan nem választjuk szét azt, hogy most éppen a kupában vagy a bajnokságban játsszunk – folytatta a mester. Persze, a jövő heti Kozármisleny elleni találkozó az idény egyik legfontosabb megmérettetése lesz, de én ezt a szombati kupacsatát is mindenképpen fontosnak tartom. Főleg a csapatmorál szempontjából. Mert ahhoz nagyon kellenek a mérkőzések, a sikerek, hogy továbbépítsük magunkat, és megérezzék a lányok, hogy mi egy jó csapat vagyunk akik képesek a győzelmekre. Úgyhogy arra törekszünk, hogy a lehető legjobban játsszunk, és kiharcoljuk a továbbjutást. Viszont nem lesz könnyű összecsapás ez egyértelmű, hiszen a Kohászt nehéz megtörni otthon, iszonyatosan jól tudják kihasználni ellenfeleik hibáit, amit villámgyors lerohanásokkal büntetnek. Ráadásul nálunk meg irányítónk, Román Dorina játéka vált kérdésessé, aki a héten vírusos megbetegedéssel küzdött, de ettől függetlenül maximális intenzitással készülünk a találkozóra. Ugyanakkor meglehetősen jól ismerjük az Újvárost, nemrég találkoztunk ugye bajnoki összecsapáson is velük, ahol nagyon sok olyan elemi hibát követtünk el, amit szintén szeretném ha most kijavítanánk. Ezúttal is fontos lesz a visszarendeződés, mert legutóbb is ennek hiányából kaptunk döntő pillanatokban gólokat. Meg nyilván a támadójátékban is szeretném ha stabilabbak lennénk, és a hullámzó teljesítményünket kiegyenlítenénk, valamint koncentráltan, a labdát megbecsülve kézilabdáznánk, hogy ne kínáljuk tálcán a könnyű gólokat ellenfelünknek” – zárta mondandóját a lilák trénere.

A két gárda legutóbb októberben Békéscsabán mérte össze tudását, akkor 29-26 arányban a Kohász győzedelmeskedett. Dunaújvárosban viszont 2022 szeptemberében járt utoljára az Előre, de sajnos akkor is az újvárosiak örülhettek a 30-26-os sikerüknek. Ami a Kupát illeti, ebben a sorozatban már többször is kerültek egymással szembe a csapatok, legutóbb éppen a 2021/22-es kiírás ötödik fordulójában, akkor a némiképp tartalékos együttesünket 28-22-re győzte le a Kohász. Ezzel szemben sokkal szívesebben emlékszünk vissza a kupa 2017/18-as idényére, amikor is szintén a negyedik fordulóban csaptak össze a felek, ezúttal Békéscsabán, és akkor egy 31-28-as diadallal csapatunk lépett tovább a negyeddöntőbe. Reméljük hasonló eredménynek örülhetünk a szombati találkozót követően is, melyen az idegenbeli szereplés miatt már egy döntetlen is továbbjutást érhet lányainknak. A 16:00 órától a Dunaújvárosi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő összecsapáson a Kovács-Sebők Stefánia, Vastag-Réti Rebeka bírópáros fújja majd a sípot.

A negyedik forduló további párosításai: Érd-Kisvárda, Esztergom-Alba Fehérvár és Vác-Debrecen. Illetve a Mosonmagyaróvár és az MTK már ott van a negyeddöntőben, az előnyerő Győrrel és Ferencvárossal egyetemben.