Online fogadás | TippmixPRO

Fontos alsóházi rangadóval zárul az őszi etap

Interjú Balog Judittal

Szombaton este az Eszterházy SC együttesét fogadja a Békéscsabai ENKSE gárdája a Városi Sportcsarnokban, és ezzel lezárul a bajnokság első szakasza, hiszen az Európa Bajnokság miatt közel másfél hónapos szünet következik a hazai pontvadászatban. De még azért a hétvégén nagyon kell a megfelelő koncentráció a csabai hölgyeknek, ugyanis az első forduló óta először mérkőzik meg ismét alsóházi ellenféllel együttesünk. A vendégek jelenleg a sereghajtó pozícióban tanyáznak, ami nem meglepő annak tudatában, hogy eddig még nem sikerült ponttal gazdagodniuk az idei szezonban. Pedig a lilákkal szemben ők már három közvetlen riválisukkal is megmérkőztek, és bár viszonylag szoros összecsapásokat tudtak játszani ellenfeleikkel, mind három találkozón térdre kényszerültek, az MTK ellen 23-19, a Mosonmagyaróvár ellen 28-22, és a Budaörs ellen 33-31 arányban. Újoncról lévén szó természetesen bőven volt mozgás a keretükben nyáron, 5 távozó játékosuk helyett összesen 10 kézilabdázó érkezett Debre Viktor csapatába. Többek között az egykori csabai nevelés Borbély Márta is nyáron tette át székhelyét Balmazújvárosból Egerbe. És ha már békéscsabai kötődésről beszélünk, azért meg kell említenünk, hogy a 2015-ben éppen lila-fehér klubunkból Egerbe igazoló Sári Barbara az, aki zsinórban három idény óta a legeredményesebb játékos tud lenni ellenfelünknél, sőt az egész NB1/b keleti csoportjának második legeredményesebb gólvágója volt az előző szezonban. Így nem is meglepő, hogy 54 góljával jelenleg is vezeti az Eger házi góllövőlistáját. A lila-fehérek az előző fordulóban szintén hazai környezetben játszottak, és egy kiélezett csatát hozó találkozón szenvedtek egygólos vereséget a Kisvárda együttesétől. Viszont rá négy napra jött a szépségtapasz, hiszen a Kecskemét gárdáját legyőzve bejutott a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata közé a békéscsabai egylet. Most viszont egy mindkét fél számára igen nagy jelentőséggel bíró összecsapás következik, a győzelemért járó két bajnoki pontot pedig mindenképpen otthon akarja tartani a csabai hölgykoszorú. Ezt pedig már a lila-fehérek hálóőre Balog Judit szögezte le, amikor a szombati találkozóval kapcsolatban beszélgettünk.

20181116_balog_judit

– Azt gondolom az elmúlt egy hónap mérkőzései alapján nyugodtan mondhatjuk, hogy nagyszerű passzban vagytok…

– Igen, én is úgy érzem, hogy valóban jó formában van a csapat, mint fizikálisan, mint mentálisan azon a szinten vagyunk, hogy főleg hazai pályán ne keljen megrettenünk senkitől sem. Igaz edzőnk mindig úgy készít fel minket a soron következő találkozóra, hogy bárkivel is kell szembenéznünk, győzelemmel hagyjuk el a pályát, de legalább tegyünk meg mindent a két pont érdekében. Az Érd valamint a Kisvárda elleni mérkőzés ezért is egy jó visszajelzés arra, hogy jó úton járunk.

– Az elmúlt időszakban a megfelelő helytállást maximálisan megvalósítottátok, ráadásul még az utolsó 10-15 percben sikerült rendre megfordítani a találkozókat…

– Ez egyértelműen a jó edzésmunkának köszönhető, valamint annak, hogy alaposan fel vagyunk készítve csapatként az aktuális mérkőzésekre és ellenfelekre. Nyilván kevesebb variációs lehetősége van a szakmai stábnak a szűkebb keret miatt, de pont ezért is kell, még taktikusabban játszani, és az ellenfélhez mérten beosztani az erőt. Ebből fakadóan is van az, hogy néha tudatosan gyorsítjuk a játékot, de sokszor inkább lassítani kell, hogy a végjátékra is legyen elég energia.

– Nyár óta játszol lila-fehérben, ez alatt mennyire sikerült megfelelő összhangba kerülnöd a védőjátékosokkal, mert azért a Ti esetetekben ez mindig sarkalatos kérdés?

– Természetesen minél több időt gyakorlunk és minél több mérkőzést játszunk le együtt, annál jobban működik a kapus és a védőfal közötti kapcsolat. Ami azért nagyon fontos, mert nagymértékben függünk is egymástól, ugyanis ha mi elkapjuk a fonalat, az egy plusz biztonságot nyújt az előttem védekező játékosoknak, de nyílván Ők is jelentősen megkönnyítik a mi dolgunkat azzal, ha egy pörgős, feszes védekezést tudnak produkálni. Nekünk azért még ezen a téren van mit javulnunk, de mivel edzéseken is kiemelten gyakoroljuk a védekezést, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb igazán össze fog állni. Ami engem illet, most úgy érzem a szezon elején jobban ment a védés, az utóbbi időben többször előfordult, hogy a kelleténél jobban túlgondoltam a lövéseket, és az ebből bekapott gólok sokszor bennem maradtak. Így egyelőre még a ziccerekben érzem magam jobbnak, de folyamatosan dolgozom azon, hogy a védőfallal is egyre hatékonyabban kiegészítsük egymást.

– Ha ránézünk a tabellára, jelenleg még nem lehetünk túlságosan nyugodtak, de amit látunk az olyan szempontból csalóka, hogy csak ezután következnek az alsóházi csapatok elleni derbik…

– Valóban olyan szakasz következik a szombati mérkőzéssel egybevéve a téli szünet után, ahol egymást követően több hozzánk hasonló ellenféllel kell megmérkőznünk. Illetve mondjuk ki, ezeken a találkozókon kell megszerezni a bennmaradáshoz szükséges pontok nagy részét. Ez nyilvánvalóan nagyobb terhet ró a vállunkra, mint amikor különösebb elvárás nélkül játszhatunk, ezt azért jól mutatta a Kecskemét elleni találkozó is. De a biztos bennmaradás érdekében az olyan hazai mérkőzéseket amilyen a mostani Eger elleni is lesz, feltétlenül nyernünk kell, és a legutóbbi találkozókból kiindulva bízom benne, hogy ezt meg is fogjuk tenni.

– Akkor nem lehet kérdés, győzelemmel szeretnétek téli szünetre vonulni?

– Mindenféleképpen. Nyerni akarunk és ennek szellemében is készültünk egész héten. Arra azért számítani kell, hogy nem lesz könnyű dolgunk, annak ellenére, hogy még pont nélkül áll az Eger a bajnokságban, lebecsülni sémiképp sem szabad őket. Számukra is roppant fontos lesz ez az összecsapás, és biztos vagyok benne, hogy mindent meg is fognak tenni a győzelem érdekében. Nekünk viszont nincs más dolgunk, mint azt a tüzet és elszántságot továbbvinni, mely eddig is jellemezte a játékunkat hazai pályán. Ami eldöntheti a csatát, az éppen a mi teljesítményünk lehet, tehát ha a kapuból extra teljesítménnyel tudunk előrukkolni. És persze ezzel párhuzamosan, ha a védekezés is megfelelően összeáll, a szerzett labdákkal pedig többször gyors lerohanásokat vezetve könnyű gólokat tudunk lőni, akkor már az elejétől a magunk javára fordíthatjuk a találkozót. Bár nehéz összecsapásra számítok, bízom benne, hogy a végén mi fogunk örülni és elindulunk felfelé azon a bizonyos tabellán. Természetesen most is számítunk szurkolóink segítségére, és reméljük ezúttal is az utóbbi találkozókhoz hasonló miliőt teremtenek a csarnokban. 

Horváth Roland továbbra sem számíthat csapatunk irányítójára, Szögi Tímeára, aki a Kisvárda ellenimérkőzésen összeszedett sérülését követően kényszerpihenőjét tölti. Rajta kívül viszont mindenki bevetésre készen várja az összecsapást. 

A felek legutóbb a 2013/14-es idényben találkoztak egymással, akkor mindkét mérkőzést a lila-fehérek nyerték, Egerben 32-19, míg Békéscsabán 35-29 arányban. Az együttesek tehát a szezonban először a Viharsarokban feszülnek egymásnak szombaton 18 órától a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban. A találkozó játékvezetői Marton Zsófia és Szabó Eszter lesznek.

Dömény Dezső

Fotó: Antal János

line

line

line