Online fogadás | TippmixPRO

Fontos rangadó előtt a csabai lányok

Interjú Balog Judittal

20191018_balog_judit

Fotó: Antal János

Talán nem túlzok, ha azt mondom az őszi szezon legfontosabb összecsapása előtt áll együttesünk a Békéscsabai ENKSE, ugyanis szombaton az újonc Szombathely otthonában vizitálnak a Lilák. Az már a bajnokság kezdete előtt is várható volt, hogy ez a párharc rendkívül nagy jelentőséggel bír majd mindkét fél számára, viszont azzal, hogy a lila-fehérek némiképp bennragadtak a bajnoki rajtnál, a vendégek számára a rangadó súlya még nagyobb lett. És bár szoros mérkőzéseket játszott csapatunk az első öt fordulóban, hiszen a címvédő ETO ellen elszenvedett 11 gólos vereség kivételével minden estben csak két találattal maradtak alul lányaink, a tabella jelenleg nem fest túlságosan jól csabai szemszögből. Úgy is fogalmazhatunk, hogy most már tényleg el kell kezdeni pontokat gyűjteni és noha még nagyon hosszú a bajnokság, a szezon előtt egyik fő riválisnak kikiáltott Szombathellyel szemben, egyáltalán nem mindegy milyen összevetésben lesznek majd a lilák a végelszámolásnál. Nyilván ebből a szemszögből ellenfelünknek sem mindegy mi történik majd szombaton, így egész biztosan óriási küzdelem várható a pontokért. Ráadásul bajnoki újonc létére kifejezetten megerősödve vágott neki az első osztályú kalandnak az NB1/B nyugati bajnoka. Összesen hét friss szerzemény vette fel a munkát nyáron a szombathelyi egyletnél és bizony esetükben szinte egytől egyik rutinos válogatott kézilabdázókról beszélhetünk. Sőt találunk köztük olyan játékost is, akinek a neve számunkra is jól cseng, mert gondolom, még sokan emlékeznek Sipeki Flórára, aki 2011 és 2015 között négy szezont töltött lila-fehér csapatunkban. De rajta kívül még új igazolásnak számít a szintén hálóőr Katarina Tomasevic, a jobbszélső Dijana Jovetic, az irányító Ivana Mitrovic, illetve a korábban már több magyar csapatban is megfordult beállós Liliia Gorilska is. De székesfehérvári múltja miatt ismerős lehet a korábbi világbajnoki ezüstérmes átlövő Biljana Bandelier és persze Mayer Szabina is az SZKKA keretében. Ennek tudatában már nem is annyira meglepő, hogy kifejezetten jól kezdték a pontvadászatot, amit a megszerzett három pontjuk is bizonyít. Az eddigi egyetlen győzelmüket a Szent István otthonában aratták a 28-24-es végeredménnyel zárult találkozón, viszont ezt még egy értékes ponttal megfejelték, miután hazai pályán 29-29-es döntetlen értek el az Alba Fehérvár ellen. De Kisvárdán és Vácott is helytálltak, hiszen előbbi összecsapáson három, utóbbin pedig kettő góllal maradtak csak alul ellenfelükkel szemben. Nagyobb zakót csak a Siófoktól kaptak, idegenben 19, otthon meg 10 góllal volt jobb a két gárda tavaszi mérkőzésének előrehozatalát is kezdeményező Balaton-parti egylet. Az előzmények tehát szombatra egy rendkívül izgalmas és parázs összecsapásra engednek következtetni, amit az Előre csapatkapitánya Balog Judit is megerősített, mikor a rangadó kapcsán a felkészülésről és magáról a találkozóról kérdeztem.

– Jelenleg még pont nélkül álltok a bajnokságban, ez mennyire befolyásolja a hangulatot a csapaton belül?

– Igazából jó légkörben elszántan készülünk az előttünk álló komoly feladatra, pánik hangulat semmiképpen sincs, de azért tény, hogy a bajnoki rajt egy picit rányomta bélyegét a társaság lelkiállapotára. Azt érzem a csapaton, hogy mindenkit bosszantanak az elmúlt találkozók, hiszen nüansznyi dolgokon múlott az, hogy mondjuk most nem hat ponttal állunk a pontvadászatban. Szóval van bennünk hiányérzet, viszont talán ez még nagyobb elszántságra sarkall minket így a fontos rangadó előtt.

– Te ugye hátul játszol főszerepet a csapatban, hogy látod a védekezéseteket, mert azért elég sok gólt kaptatok az első öt találkozón?

– Igen, sajnos nem állt még össze igazán a védekezésünk, inkább csak periódusokban tudjuk megvalósítani azt a védekezést, amilyet szeretnénk. Nagyon sokszor nem figyelünk a kipattanókra, pedig így egy már kivédekezett szituációból kapunk ziccer gólt. Illetve sokszor kapunk passzív jelzést követően is találatot, ami szintén azt jelzi, hogy nem vagyunk elég türelmesek és nem koncentráljuk végig az ellenfél támadásait. De gyakorlatilag ezek a hibák elöl is ugyanúgy előfordulnak, szóval be kell lőni a ziccereket és csökkenteni kell a technikai hibákat, főként a meccsek legfontosabb pillanataiban, azaz a végjátékban. És nyilván magamtól is többet várok, ugyanis többször előfordult, hogy egy jó kezdést követően a találkozó második felére az én teljesítményem is leült a csapatéval együtt, pedig a védelemmel kölcsönösen nagy szükségünk van egymásra ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Nyilván mi nem vagyunk sztárcsapat, szóval ebben az erős mezőnyben mindenkitől a legjobb forma kell a győzelemhez, bárkivel is játszunk.

– Ahogy már Te is említetted rendkívül fontos összecsapás vár rátok szombaton. Ez a gyakorlatban mit jelent, mennyivel másabb ilyenkor a felkészülés?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen ugyan úgy készülünk, mint máskor, hiszen ez szinte „élet-halál” mérkőzés lesz a számunkra. Voltaképpen már több hete ott van mindenkinek a fejében ez a találkozó, de csak az utóbbi napokban kezdtünk igazán gőzerővel készülni ellenfelünkre és a videózásokkal szinte teljesen ki is veséztük őket. Ráadásul egy nappal hamarabb el is utazunk Szombathelyre, ezzel is kiküszöbölve a hosszú utazás fáradalmait. Egy szó mint száz, nekünk ez a mérkőzés főként azok után, hogy az első fordulókban fontos pontokat hagytunk kicsúszni a kezeink közül, rendkívüli nagy jelentőséggel bír, így abszolút a győzelem szellemében készültünk egész héten.

– Összegségében mit szűrtetek le aktuális ellenfeletekről?

– Ha röviden össze akarnám foglalni, azt mondanám, hogy a rutinos, sokat tapasztalt játékosok és a fiatalság remek egyvelege a Szombathely kerete. Távolról is veszélyes nagy lövőkkel rendelkeznek és rendkívül magas középső védőfallal, amit nem könnyű átjátszani. Ilyen szempontból is hasznos volt szerintem a múlt heti ETO elleni összecsapás, hiszen ott egy hasonlóan magas gárda ellen – akik nyilván még eggyel magasabb szintű kézilabdát is játszanak – kvázi gyakorolhattuk az ilyen típusú együttes elleni játékot.

– Akkor ezek szerint a nagy harc garantált lesz a bajnoki pontokért?

– Biztos vagyok benne, hogy egy végletekig kiélezett szoros csatát hoz majd a találkozó, ahol szerintem döntő lesz, ki bírja jobban a végjátékot és remélem, ezúttal mi fogjuk. Fejben kell nagyon erősnek lennünk és bárhogy is alakul az összecsapás, végig higgadtnak kell maradnunk. Nyilván a megbeszélt taktikai elemek és egy hatékony védekezés is elengedhetetlen lesz szombaton, de a legfontosabb, hogy higgyünk magunkban és a győzelemben. Azt gondolom, most már nagyon megérdemelnék, hogy végre győztesen fejezzünk be egy mérkőzést és szerintem egy siker át is törné bennünk a gátat, ami után megindulhatnánk felfelé.

A két gárda még sohasem találkozott egymással tétmérkőzésen, lévén ellenfelünk a Haladás egyesületéből kiválva csak 2015-ben alakult meg. Miután pedig első évükben megnyerték a harmadosztály küzdelmeit, három NB1/B-ben eltöltött esztendőt követően immáron az első osztályban vitézkedhetnek. Mérkőzéseiket egyelőre a Szombathelytől negyven kilométerre fekvő Répcelakon játsszák, így a felek szombati összecsapása is a Répcelaki Sportcsarnokban kerül megrendezésre. A labda 18:00 órától indul útjára, a Bacs József – Bóna Szabolcs bírópáros sípszavára.

Dömény Dezső

line

line