Online fogadás | TippmixPRO

Kisvárdára látogatnak a lilák

Interjú Papp Bálint vezetőedzővel

Az új esztendő első bajnoki mérkőzését Kisvárdán játssza a Békéscsabai ENKSE csapata, és bár a vendéglátók otthonából nem könnyű pontot vagy pontokat elhozni, a legutóbbi két hazai győzelem és a novemberi kisvárdai kupasiker azért bizakodásra adhat okot a lilák háza táján. A mérkőzés apropóján beszélgettem csapatunk vezetőedzőjével Papp Bálinttal, akivel nemcsak az együttes előtt álló feladatokról, de a 2022-es év értékeléséről is szót ejtettünk.

Papp Bálint

– Ha a Budaörs elleni mérkőzést megelőzően kérdezlek, valószínűleg akkor is pozitívnak értékelted volna a mögöttünk hagyott esztendőt, de így, hogy egy fontos győzelemmel fejeztétek be az évet szerintem nem lehet kérdés, hogy összességében sikeres esztendőt zártatok…

– Azt gondolom mindenképpen sikeres volt az év, bár nyilván itt markánsan elkülöníthetjük a tavaszi másodosztályú és az őszi élvonalbeli szereplésünket. Az első félévben szinte végig egyenletes, jó teljesítményt nyújtottunk, egy pici hullámvölggyel, amit azonban nagyon gyorsan tudtunk korrigálni, így egy eredményes, bajnoki címmel végződő idényt produkáltunk. Ráadásul folyamatos volt a fejlődése mind a csapatnak, mind a játékosnak, akik közül többeknek is kitűnő tanulóév volt az NB1/B-s szezon. Ezzel szemben az ősz már egy komoly kontrasztot mutatott, főleg az első fele, ahol látványosan nehezen tudtuk még felvenni az első osztály ritmusát. Idő kellett ehhez, meg hát persze az új játékosaink beépítéséhez is, akik közül valakiknek még csak a formába hozás időszaka volt ez. De a válogatott szünetet követően már eredményekben, és ami legalább annyira fontos, a mutatott játék összképében is sokkal jobbak tudtunk lenni, és valóban, ezt még az év utolsó napjaiban egy szép sikerrel meg is fejeltük.

– A fordulópont kizárólag a Kisvárda elleni kupasiker volt? Az hozta meg az áttörést, vagy azért ennél bonyolultabb a dolog?

– Részben tényleg az a siker volt a kulcs, mert én is úgy érzem, hogy az a továbbjutás tört át egy olyan lélektani gátat, ami után a lányok már csakugyan elhitték, hogy ők jobbak annál mint ami addig eredményekben kijött belőlük, és persze képesek nyerni is. Tehát kétségkívül szükség volt egy ilyen pozitív visszacsatolásra. Ugyanakkor azért megfelelő idő is kellett ahhoz, hogy felvegyük a kellő ritmust és összecsiszolódjunk, amiben a szünet tagadhatatlanul nagy segítségünkre volt. Ott már a Zilah elleni felkészülési meccseken is látszott, hogy más ritmusban kézilabdáztunk, és ezt később a tétmérkőzésekre is át tudtuk ültetni. Védekezésben sokat léptünk előre, és ami szintén roppant fontos, hogy csapatként jóval érettebb játékot tudunk már produkálni. Mindamellett továbbra is ebben a mentalitásban kell kézilabdáznunk, és még véletlenül sem szabad egy pillanatig sem hátradőlni, hiszen a bajnokság java még csak ezután következik.

– És pénteken egy kisvárdai túrával folytatódik, akikkel nem is olyan rég találkoztatok, szóval friss az emlék. Mi az amiben akkor jobbnak bizonyultatok náluk?

– Elsősorban a csapatjáték sikere volt akkor az a továbbjutás, nagyon meg akartuk mutatni, hogy tudunk jó eredményt produkálni. Jól is játszottunk és főként hátul nyújtottunk kiemelkedőt, egy kiváló kapusteljesítménnyel megspékelve. De igazából nüánsznyi dolgokon múlott az a mérkőzés, mint ahogy a legtöbb találkozó itt a bajnokság második felében tanyázó csapatok között. Ettől függetlenül a Kisvárda egy kifejezetten jól összerakott együttes, komoly rutinos maggal és erős lövőkkel. Abszolút érett csapat benyomását keltik, akiken látszik, hogy rendkívül tudatos kézilabdát játszanak. Ezenfelül biztos vagyok benne, hogy extra motivációval érkeznek a mérkőzésre és mindenképpen nyerni akarnak majd. Szóval ahogy a kupameccsen, úgy most sem számítok könnyű összecsapásra, bár a tét ezúttal sem a mi vállunkat fogja elsősorban nyomni.

– Tudom, hogy mindig minden meccs más, de azért az elmúlt találkozók sikeres receptjéből gondolom lehet és kell is meríteni péntekre…

– Egyértelműen ez a cél. Azt a játékot amit a Mosonmagyaróvár és a Budaörs ellen mutattunk azt kell továbbvinni. Fegyelmezetten kézilabdázva, az előre megbeszélt utasításokat betartva, feszes védekezéssel és maximális koncentrációval kell játszanunk ahhoz, hogy hasonló eredményt tudjunk elérni mint legutóbb. Szeretném ha ezúttal sem görcsölnénk túl az összecsapást és minél felszabadultabban kézilabdáznánk. A lényeg, hogy végig próbáljunk fej-fej mellett maradni és ezúttal is szoros végjátékra kényszeríteni ellenfelünket, és akkor bízom benne, hogy tovább tudjuk folytatni azt a jó sorozatot amiben benne vagyunk.