Online fogadás | TippmixPRO

Pénteken a Kisvárda csapata érkezik Békéscsabára

Interjú Szögi Tímeával

A K&H női kézilabda liga 8. fordulóját rendezik a hétvégén, így csapatunk a Békéscsabai ENKSE is parkettra lép, méghozzá ismételten hazai környezetben. Az ellenfél a Kisvárda Master Good SE gárdája lesz, akik immáron harmadik idényüket töltik a legmagasabb osztályban. Az egyesület fejlődése mindemellett évről évre töretetlen, hiszen amíg az első szezonjukban a biztos bennmaradás volt a céljuk, amit egy 12. hellyel abszolváltak, addig az elmúlt idényben már egyértelműen középcsapattá avanzsálódtak, ezt pedig a bajnokságban elért hetedik pozíciójuk is bizonyította. Nyáron azonban még ennél is komolyabb célokkal indultak neki a 2018/19-es szezonnak, így nem is csoda, hogy idény végén igencsak nagy jövés-menés volt az együttes háza táján. Összesen 12 kézilabdázó távozott, és cserébe 13 új játékos kezdte meg a felkészülést Kisvárdán. A montenegrói Vlatko Djonovic kezei alatt formálódó együttes leginkább külföldi játékosokra épít, így különösképpen meg sem lepődünk azon, hogy Horváth-Pásztor Bettina és Horváth Dóra kivételével kizárólag külföldi játékost találunk az érkezők listáján. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy ízig-vérig multikulturális csapat jött össze, hiszen a keretben öt magyar játékoson kívül található még orosz, román, szerb, lengyel, horvát, montenegrói, szlovák, sőt még brazil és angolai játékos is. Az erősítéseknek megfelelően jól is kezdte az idei szezont a szabolcsi gárda, ugyanis az első öt mérkőzésükön veretlenek tudtak maradni, csak a Debrecen és a Fehérvár együtteseinek sikerült otthon tartani ellenük 1-1 pontot. A legutóbbi két összecsapásuk alkalmával azonban már pont nélkül maradtak, mert Vácon 25-24 arányban, míg hazai környezetben a Siófoktól 27-22-re kaptak ki a Várdaiak. Viszont még ezzel együtt is az ötödik helyen tanyázik az együttes a bajnokságban. Ha már a tabellát böngésszük, azért jóval lentebb kell keresnünk a békéscsabai hölgykoszorút, akik jelenleg a 13. helyen állnak, ennek ellenére az eddig megszerzett mindhárom pontjuk roppant értékesnek mondható. Főleg a legutóbbi pont, amelyet az Érd ellen sikerült nem kis bravúrral megszereznie Horváth Roland tanítványainak. Ha tehát a legutóbbi forduló eredményéből indulunk ki, akár még merészebbet is álmodhatunk a pénteki találkozó kapcsán, de arra, hogy ezt az érintettek miként gondolják, már az Előre rutinos irányítója Szögi Tímea adja meg a választ.

20181101_szogi_timea

– A legutóbbi két feladatotokat sikerrel teljesítettétek, így gondolom a hangulattal és az önbizalommal sincs probléma az együttes háza táján?

– Igen, természetesen jót tettek a csapaton belüli hangulatnak az utóbbi mérkőzések, megvan az egészséges önbizalmunk és így azért könnyebb is készülnünk az előttünk álló feladatokra. Úgy érzem, egyre jobban összeáll most már az együttes, és ugyan továbbra sem vagyunk sokan, de miután az új játékosok is mindinkább megtalálják helyüket a csapatban, a variációs lehetőségeink is azért valamelyest bővülnek.

– Az Érd elleni sikeretekből mennyire lehet kiindulni a pénteki összecsapásra?

– Egy komoly löketett adott az a siker, ez tény. Magunknak is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk egy ennyire erős, minőségi ellenféllel szemben helytállni, és pontot szerezni. Mivel pedig most ismételten hazai pályán játszunk, szeretnénk ennek újfent minden előnyét kihasználni, azt hogy a saját közegünk és szurkolóink miatt jobban és bátrabban tudunk kézilabdázni, mint idegenben. Valamint ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy, ha legutóbb is sikerült, akkor most miért ne tudnánk újból meglepetést elérni.

– Viszont azért a Kisvárda sem gyengébb csapat, sőt Ők kapták eddig a bajnokságban a legkevesebb gólt, ami jól mutatja, hogy a mezőny egyik legjobb védelmével kell farkasszemet néznetek…

– Azzal azért mi is tisztában vagyunk, hogy ellenfelünk fő erőssége a védekezés. Nagyon masszív védelemmel rendelkeznek és valóban rendkívül kemények hátul. Ráadásul a védelemmel összhangban egy jó formában lévő kapus Pásztor Bettina is nehezíti az ellenfelek dolgát. Viszont mi kihasználhatjuk velük szemben azt, hogy több alacsony súlypontú, gyors játékosunk van a középső posztokon, és így megtalálhatjuk a védőfalukban azokat a réseket, amikkel azért eredményes támadójátékot lehet produkálni.  Az most is kiemelten fontos lesz, hogy türelmesek legyünk elöl, ne kapkodjunk, és higgadt, nyugodt támadásokat vezessünk. És természetesen védekezésben is hozzuk azt az extra szenvedélyes játékot, amivel meg tudjuk állítani ellenfelünket. Itt kiemelt figyelmet kell szánnunk az irányítójukra, aki nagyon jól szervezi a játékukat, viszont az átlövők semlegesítése is kulcsfontosságú lesz, hiszen a Kisvárda fő fegyvere elöl a nehéztüzérség.

– Mi lehet akkor a fő receptje egy Érdihez hasonló sikernek?

– A megfelelő csapatjáték. Egységesen csapatként kell magas szinten funkcionálnunk, nekünk ez a fő fegyverünk. Most már úgy érzem mentálisan és fizikálisan is elég erősek vagyunk, hogy az ilyen szintű ellenfelekkel szemben is sikeresen felvegyük harcot. Úgyhogy én hiszem, hogy a két pontot itthon tudjuk tartani, de abban teljesen biztos vagyok, hogy a győzelem szellemében fogunk kifutni a pályára. Bárhogy alakul is a mérkőzés feladnunk semmiképpen sem szabad, hiszen ahogy az Érd ellen is bebizonyítottuk, akár több gólos hátrányból is vissza lehet kapaszkodni egy mérkőzésbe. Szóval higgadtnak kell lennünk végig, ez lehet a sikeres recept, illetve ahogy korábban is említettem, a magas hőfokú, kemény védekezés.

– A hét folyamán lezajlott a Magyar kupa negyedik fordulójának sorsolása is, és azt gondolom, Fortunára ezúttal sem panaszkodhatunk…

– Szerencsére nem. Természetesen örülünk neki, hogy a nagyágyúkat elkerültük, viszont azért a Kecskemétet sem szabad lebecsülni. Nagyon sok esetben kifejezetten nehéz tud lenni egy alsóbb osztályból érkező együttesel szemben játszani, és sokkal jobban oda kell figyelni a megfelelő koncentrációra. De mindenképpen szeretnénk kihasználni és érvényre juttatni, hogy NB1-es csapatként szerepelünk a sorozatban, tehát egyértelműen a továbbjutás a célunk.

A Kisvárda 2016-os feljutása óta a felek összesen négy mérkőzést játszottak. A tavalyelőtti idényben kétszer is döntetlen eredményt hoztak az összecsapások, míg az előző szezonban mindkét találkozót a Szabolcsiak nyerték, Békéscsabán 32-24-re, míg Kisvárdán 24-18 arányban. Pénteken tehát itt az újabb lehetőség, hogy csapatunk javítson ezen a mérlegen, a találkozó 18 órától a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban kerül megrendezésre, a sípmesterek Horváth Péter és Marton Balázs lesznek.

Dömény Dezső

Fotó: Antal János