Online fogadás | TippmixPRO

Rangadóval zárul az esztendő

Szombaton vívja ebben a naptári évben utolsó mérkőzését lila-fehér csapatunk, de ezúttal nem a bajnokságban hanem a Magyar Kupában vár egy megmérettetés lányainkra.

NEKA - EUbility Group-Békéscsabai ENKSE

Ráadásul ízig-vérig másodosztályú rangadóra van kilátás, hiszen az NB1/B Nyugati csoportjának éllovasa a NEKA fogadja csapatunkat. A csabai kézisekhez hasonlóan a balatonbogláriak is uralják a saját bajnokságukat, ugyanis tizenkét fordulót követően, veretlenül 24 ponttal vezetik a nyugati pontvadászatot. Igaz, a két üldözőjükkel keményebb csatát vívtak az első körben mint a mieink, mert a jelenleg második helyen álló Pénzügyőrt csak két góllal 29-27-re, még a harmadik Komáromot csak egy találattal, 27-26-ra fektették két vállra. De a legutóbbi összecsapásuk alkalmával is igencsak megizzadtak a pontokért, mi több a Csurgó Balatonbogláron késztette szoros végjátékra őket, de többek között a hétgólos Varga Emíliának is köszönhetően végül két találattal behúzták a mérkőzést. Varga Emília egyébként nem csak ezen a találkozón remekelt, ezt az a 67 találat amivel eddig megszórta ellenfeleit jól mutatja, és persze amellyel csapata legeredményesebb játékosának is mondhatja magát. Ami a kupát illeti, a NEKA is csapatunkhoz hasonlóan a második körben csatlakozott a sorozathoz, először idegenben verték a Szigetszentmiklóst 33-24-re, majd Gárdonyban játszottak egy végletekig kiélezett találkozót. Melyen hiába vezetett szinte végig a hazai alakulat úgy, hogy a szünetben még két találat is volt az előnyük, a végjátékban mégis felzárkóztak az akadémisták, és végül 24-24-es döntetlennel kiharcolták a továbbjutást. A bogláriak kispadján egyébként egy régi ismerőst fedezhetünk fel Bohus Bea személyében, aki az akadémiai munkája mellett az ifjúsági női válogatott szövetségi edzője is egyben, és egykoron nem csak játékosa volt békéscsabai klubunknak, de 2010 és 2011 között vezetőedzői feladatot is ellátott.

Együttesünk útja egy igazán emlékezetes Érd elleni diadallal vezetett a Magyar Kupa negyedik fordulójáig, hiszen lányaink 27-26 arányban legyőzték otthon NB1-es riválisukat, ezt megelőzően pedig ugyancsak hazai környezetben a Csepel gárdáját 39-22-re. Tehát szombati ellenfeléhez hasonlóan a lilák is veretlenek még ebben a szezonban, sőt múlt héten egy Algyő elleni kiütéses 39-26-os idegenbeli sikerrel búcsúztatták erre az esztendőre a bajnokságot.

Vezetőedzőnket Papp Bálintot is némileg meglepte, hogy a szorosabb első félidő után ennyire kinyílt az olló a két gárda között, bár a szünetben pont azt hangsúlyozta lányainak, ha a két-három gólos lélektani határon át tud lendülni a csapat akkor magabiztos győzelemmel abszolválhatják a találkozót.

– Két ellentétes félidőt játszottunk, bár az első játékrészt is inkább magunknak tettük nehézzé – kezdte a tréner. Kapkodó volt a játékunk, rendre belehibáztunk a támadásainkba és hátul sem voltunk stabilak. Szünetben kértem is, hogy nyugodjunk meg, ne kapkodjunk és kézilabdázzunk okosabban. Végig az volt az érzésem, ha legalább négy-öt góllal egy markánsabb előnyt tudunk összehozni akkor sikerülhet felőrölni ellenfelünket. És végül így is lett, mert a második félidőben már egy más szellemű kézilabdát sikerült pályára vinnünk, hátul is masszívabbak lettünk, amihez nagyban hozzájárult, hogy a kapuból is érkezett segítség, és jó tempóban játszva, pontos befejezésekkel elléptünk a hazaiaktól. Aminek külön örülök, hogy ez valóban csapatsiker volt, hiszen mindenki akit pályára küldtem hozzá tudott tenni a győzelemhez.

Egy mérkőzés viszont még hátra van a négyhetes szünet előtt, ami hasonlóan az előző körös Érd elleni párharchoz megint egy jó erőfelmérő lehet, lévén a másodosztályú bajnoki cím egyik komoly kihívójával csap össze a lila-fehér hölgykoszorú már a kupában is.

– Valóban van egy ilyen aspektusa is a dolognak, hogy kelet és nyugat két domináns csapata néz egymással farkasszemet, szóval tagadhatatlanul egy jó kiindulópont lehet a felek tavaszi mérkőzései előtt. Ettől függetlenül nem gondolnám azt, hogy pont ebből a kupameccsből kell majd messzemenő következtetéseket levonni, pláne a leendő bajnoki mérkőzések tekintetében. Nem is ezzel foglalkozunk elsősorban, hanem saját magunkkal, a játékunkkal, és ahogy minden találkozóra, úgy erre is a győzelem szellemében készülünk. És az most mindegy, hogy a kupában vagy a bajnokságban játszunk, mert minden összecsapást komolyan veszünk, tehát ez alól ez sem lesz kivétel. Nyilván itt azért központi kérdés lesz, hogy mennyire leszünk fókuszban, és milyen mértékben tudjuk függetleníteni magunkat attól, hogy ez az utolsó találkozónk a szünet és a karácsonyi ünnepek előtt. Úgyhogy most ezt érzem a legfontosabb feladatunknak, hogy a koncentrált játékunkat fenntartsuk, és hasonlóan lendületes és eredményes kézilabdát produkáljunk mint az algyői találkozó második felében. Viszont mindenképpen nyerni szeretnénk és ezáltal kiharcolni a továbbjutást, és azt hiszem illő befejezése is lenne a szezon ezen részének egy ilyen siker – zárta mondandóját a lilák mestere.

Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a pályán nagyon kemény ütközetet fognak vívni egymással a felek, mint ahogy tették ezt az előző szezonban is, ahol még a legmagasabb osztályban csaptak össze. Balatonbogláron a hazaiak örülhettek, miután 33-22-re valósággal átgázoltak csapatunkon azon a tavaly szeptemberi idénynyitón, de tavasszal Békéscsabán is borsot törtek lányaink orra alá azzal, hogy a hajrában elcsentek egy pontot tőlünk, a 24-24-es végeredményű összecsapáson. Van tehát miért visszavágni az akadémistáknak, akik ellen ezúttal a kupa szabályainak megfelelően egy döntetlen is sikert és csabai továbbjutást érhet.

A rangadót szombaton 17 órától a Balatonboglári NEKA csarnokban rendezik meg, a mérkőzés két játékvezetője, Haskó Tamás Károly és Natkai Norbert lesz. A negyedik forduló további párosításai Vasas-Siófok, DKKA-MTK, Eger-DVSC, Kisvárda-Mosonmagyaróvár és Kozármisleny-Vác, de ezeket a találkozókat majd csak január 26-án rendezik meg.

Dömény Dezső

line