Online fogadás | TippmixPRO

Szombaton alsóházi rangadót játszanak lila-fehér lányaink

Interjú Mayer Szabinával

Szombat délután egy vérbeli alsóházi rangadóra számíthatnak azok akik kilátogatnak az Érd Arénába, hiszen az utolsó helyen tanyázó hazai csapat a tizenkettedik pozícióban álló lila-fehér együttesünket fogadja. Ráadásul lányainknak jó eséllyel már csak egy győzelem kell ahhoz, hogy a biztos bennmaradást elérjék. Könnyű csatára viszont nem számíthatnak a lilák, akik igencsak viharos napokon vannak túl, ami a Kisvárda elleni hazai zakóval kezdődött, és Papp Bálint vezetőedző távozásában csúcsosodott ki. Azóta Farkas Józseffel, az új trénerrel a fedélzeten már csak a munkára és a következő találkozóra fókuszálnak az Előrénél. A kialakult helyzetről és persze az előttünk álló rendkívül fontos összecsapásról, csapatunk rutinos beállósával Mayer Szabinával beszélgettem.

Mayer Szabina

– Azt hiszem most mindenkit az érdekel a legjobban, hogy mi történt veletek azon az ominózus Kisvárda elleni találkozón, és mi okozta ezt az összeomlást amit láttunk a pályán?

– Erre kerestük mi is az elmúlt napokban a magyarázatot, mert konkrétan csapatszinten mondtunk csődöt. Ahogy te is fogalmaztál a második félidőben teljes összeomlást produkáltunk, és főleg támadójátékban, a kapusukkal szemben maradtunk totálisan alul. Teljes dekoncentráltság jellemzett minket és sorozatban rossz döntéseket hoztunk. A sportpszichológusunk segítségével alaposan átbeszéltük a történteket, és szerintem mindenki saját magában is levonta a szükséges konzekvenciákat. Úgyhogy most már lezártuk a szombati mérkőzést, csak előre nézünk és az Érdre koncentrálunk minden idegszálunkkal.

– Viszont másfajta utóélete is volt az összecsapásnak, hiszen edzőtök Papp Bálint távozott a találkozót követően. Ez milyen hatással volt rátok?

– Amikor a bejelentés megtörtént teljesen megdöbbentünk, szinte sokként ért minket, mert erre senki sem számított, de nyilván mindenki tudomásul vette a döntést.

–  Gondolom az sem volt egyszerű, hogy hétfőn meg már Farkas Józseffel, a szezon végéig kinevezett újdonsült trénerrel kezdtétek meg a heti munkát. Mik az első benyomásaid?

– Számomra nem jelent akkora újdonságot az Ő személye, hiszen Szombathelyen dolgoztunk már együtt, szóval azért jól ismerem, bár ott még nem vezetőedzőként tevékenykedett. Nyilván nagyon nehéz és kényes helyzet ez mindannyiunknak, akár a játékosok akár az új edzőnk oldaláról is nézzük. Mivel minden szakember különbözik, így egészen biztos, hogy másmilyen szemléletet fog erre a rövid időre is behozni, ez már az első edzéseken is látszódott. Én mindenesetre bízom benne, hogy nagyon gyorsan kilábalunk ebből a gödörből, és akiknek most szükségük van ehhez másfajta impulzusokra, azoknak segíthet ez az új szituáció.

– És valóban gyorsan kell megtalálni a kiutat, mert a szombati pontok rettentően fontosak lennének, ráadásul pár hónapja már egyszer kibabrált veletek az Érd, és hazai pályán kiénekelte a sajtot a szátokból. Milyen tanulságokat lehet levonni abból a találkozóból?

– Természetesen videózunk, készülünk ellenfelünkre, és azokat a hibákat amiket januárban elkövettünk, azokra megpróbálunk külön odafigyelni. Ahogy a húzóembereikre is, gondolok itt Kopecz Barbira, aki akkor igencsak megszórt minket, vagy Dávid-Azari Fruzsinára, aki villámgyorsan indul és nagyon magabiztosan és változatosan használja ki az adódó helyzeteit. Valamint a két magas középső védőjükkel szemben is taktikusan kell játszanunk. De elsősorban nem személyekre kell készülnünk, hanem kompletten az Érdre, akik biztos vagyok benne, hogy már csak presztízsből is nagyon meg akarják majd nyerni a találkozót. Szóval könnyű dolgunk nem lesz, sőt, kifejezetten nehéz összecsapásra számítok, de nem kérdés, hogy mi egyértelműen a két pontért utazunk Érdre.

– Főleg, hogy könnyen lehet, mindössze csak egy győzelemre vagytok a bennmaradástól, mennyire nyomja ez a tét most a csapatot?

– Ebben a szituációban szerintem most nem szabad ezzel foglalkozni, és el kell kerülni, hogy ez bármilyen szintű görcsösséget is okozzon. Nekünk csak a saját játékunkra és a mérkőzésre kell összpontosítani. Vissza kell hoznunk az önbizalmunkat és a hitünket. Amikor hittünk magunkban, akkor el is értük azokat az eredményeket amiknek köszönhetően most itt lehetünk a bennmaradás kapujában.

– A hit mellett gondolom nagyobb koncentrációra is szükség lesz, mert a Kisvárda ellen mintha ez is hiányzott volna?

– Valóban ebben is komoly deficitünk volt, úgyhogy ezúttal jóval koncentráltabban kell kézilabdáznunk, javítani a helyzetkihasználáson és a játékértésen. Sokkal optimálisabban kell a különböző játékszituációkat is felismerni és végrehajtani. De a legfontosabb dolgok most is hátul dőlnek majd el, ezért kell egy kemény védekezést és egy minél jobb kapusteljesítményt a pályára tenni. Csak hátulról építkezve lehet egy ilyen mérkőzést megnyerni, gyors gólokkal, és ahogy említettem, maximális hittel és akarással. Bízom benne, hogy ezt szombaton meg is tudjuk valósítani, és megszerezzük azokat a pontokat amik a végső célunk eléréséhez szükségesek.

Dömény Dezső