Online fogadás | TippmixPRO

Szombaton Kelet-magyarországi derbi

Interjú Balog Judittal

Egészen biztosan kijelenthetjük, hogy a hosszú évtizedek óta tartó Csaba-Loki párharcok egyik, ha nem legfurcsább fejezete következik szombaton. Ugyanis a szurkolók által is rendre nagyon várt, és ennek megfelelően fergeteges hangulatot hozó derbinek ezúttal nyoma sem lesz, hanem jóval csendesebb és szolidabb körülmények között lesz kénytelen lejátszani a két gárda a soron követkőző összecsapásukat. Lévén a találkozót üres lelátók előtt rendezik meg a Békéscsabai Városi Sportcsarnok felújítása miatt. Ettől függetlenül a presztízs most is óriási, ahogyan a tét is lila-fehér együttesünknek. Legfőképpen annak tudatában, hogy a bravúros MTK elleni hazai sikert követően, az elmúlt fordulóban már nem sikerült megnyerni a Mosonmagyaróvár elleni roppant fontos alsóházi rangadót. Igaz nagyon közel állt ehhez csapatunk, hiszen az utolsó percben a győzelemért is támadhattak, azonban elég volt egy hiba, és a hazaiak kiénekelték a sajtot a lilák szájából. Így ezzel ismét hat pontra duzzadt csapatunk hátránya a Móvárral szemben, és mivel a Szombathely is legyőzte a Szent István gárdáját, így ők is visszaállították a hat pontos fórjukat. Viszont azzal, hogy a Kisvárda és a Fehérvár egyaránt vereséget szenvedett az előző fordulóban és maradtak kilenc pontosak, a velük szembeni négy pontos hátrány legalább nem nőtt tovább. A Debrecennek természetesen kiesési problémái nincsenek, ők inkább a nemzetközi kupaszereplés okán számolgatnak. Igaz ebből a szempontból is jól áll Köstner Vilmos együttese, mert ugyan a három éllovas egyre távolabb kerül a Lokitól, viszont a negyedik helyért folytatott csatában jelenleg lépéselőnyben vannak a Váccal és az Érddel szemben. Eddig 21 pontot lapátoltak össze, többek között olyan bravúrok által, mint a népligeti pontszerzés, vagy az Érden elért négygólos siker. Mindössze négy alkalommal kapituláltak eddig, az MTK és a Győr otthonában valamint hazai pályán a Siófok és a Vác ellenében. Utóbbi kisiklás viszont éppen az előző fordulóban eset meg a Debreceniekkel, 30-29 lett egyébként annak a találkozónak a végeredménye.  És ha a lelátón nem is, de a küzdőtéren az előzmények szombatra mindenképpen egy rendkívül izgalmas és parázs összecsapásra engednek következtetni, amit lila-fehér együttesünk csapatkapitánya Balog Judit is megerősített mikor a derbi kapcsán a felkészülésről és magáról az összecsapásról kérdeztem.

20180815_balog_judit

– Igencsak kevésen múlt nem csak a pontszerzés, de akár a győzelem is Mosonmagyaróváron…

– Igen, nagyon közel álltunk ahhoz, hogy győzelemmel térjünk haza. Kiemelten fontos volt számunkra ez a mérkőzés, és bár nem játszottunk igazán jól, mégis nagyon fájó, hogy így a végjátékban csúsztak ki a kezünkből a pontok.

– Felettébb hektikus is volt maga a találkozó, ahol többször is sikerült visszakapaszkodnotok, de a végén mégis egy gól döntött…

– Sajnos nem tudtuk azt a játékot átültetni erre a mérkőzésre, amit az MTK ellen produkáltunk, ott igazából minden bejött nekünk, itt meg az volt az érzésem, hogy semmi. Az első játékrészben a védekezésünk nem működött úgy, ahogy szerettük volna, ekkor nagyon sok gólt is kaptunk. A második félidőben már jobban összeálltunk és stabilabbak voltunk hátul, ennek köszönhetően is jöttünk vissza a meccsbe, de ekkor meg támadásban hibáztunk sokat, és ráadásul fontos szituációkban nem tudtunk igazán higgadtak maradni. Ezt történ a végjátékban is. Persze ki-kimérkőzésen sokszor egy labda dönt, ez benne van a kézilabdában, de ebben a helyzetben, amiben mi most vagyunk, sajnos már nem nagyon férnek bele az ilyen találkozók.

– Ezek után gondolom nem könnyű feldolgozni ezt a meccset?

– Egyáltalán nem. Már a hazaunton elkezdtük elemezni a történteket és az óta is vagy ezerszer átbeszéltük miben hibáztunk. Vissza is néztük a találkozót, és kielemeztük annak minden történését.  De most már muszáj lezárnunk a múltat, új fejezetett kell nyitni, és csak a jövővel és a közelgő Loki elleni összecsapással szabad foglalkoznunk. Nagyon nehéz idényünk van ez tagadhatatlan, számos nehézséggel is meg kell küzdenünk, de továbbra is előre kell néznünk és hinnünk kell magunkban. Bármennyire is nehéz, de még most is a pozitívumokat kell előtérbe helyezni, akár még a pénteki mérkőzéssel kapcsolatban is, mert szerintem csak ez a szemlélet segíthet át minket ezen az időszakon.

– Szombaton tehát érkezik a Debrecen, mit szűrtetek le eddig aktuális ellenfeletekről?

– Erős gárda ez nem vitás, nem véletlen vannak ennyire előkelő helyen, a tabellán. Hiába számítanak Ők is összességében viszonylag fiatal csapatnak, azért a rutinos játékosaik révén felettébb stabil játékot képesek produkálni. Hátul egyértelműen Triffa Ági adja meg a fő stabilitást, az Ő teljesítménye a védelemmel összhangban jócskán megnehezíti az ellenfelek dolgát. Elől pedig több kivalló játékossal is rendelkeznek, de a fő motorja az együttesnek mindenképpen Jelena Despotovic, akire rendre komoly szerep hárul a támadások befejezésénél.

– Mire számítasz szombaton, főleg így üres lelátók előtt?

– Ez egy izgalmas kérdés, mert nem egy szokványos esetről beszélhetünk a zárt kapus mérkőzés kapcsán, így előre megmondani, hogy kire miként fog ez hatni, nagyon nehéz. Nyilván nekünk iszonyatosan fognak hiányozni a szurkolók, akik mindig plusz energiákat képesek adni meccs közben, de biztos vagyok benne, hogy ellenfelünknek sem lesz komfortos érzés csendes csarnokban játszani, hiszen szurkolóik által Ők is a hangos buzdításhoz vannak hozzászokva. Ez egy új szituáció, erre is külön fejben fel kell készülni és meg kell oldani. Nekünk most már nem is igazán van más választásunk, minthogy a végsőkig küzdjünk, és egyértelműen a győzelem szellemében fussunk ki a pályára. Nehéz találkozóra számítok, hiszen kivalló ellenféllel kell farkasszemnet néznünk, de ha fejben végig ott tudunk lenni, és hatvan percen keresztül koncentrált játékot tudunk nyújtani, megszerezhetjük a hőn áhított két pontot.    

A két gárda első osztályú összecsapásai nagy múltra tekintenek vissza, számtalan emlékezetes találkozóval. Az elmúlt tíz szezonban is összesen 14 alkalommal vendégeskedtek a Debreceniek a Viharsarokban, és ebből a Hajdúságiak mindössze csak négy mérkőzésen tudtak diadalmaskodni, két alkalommal döntetlent játszottak a felek és nyolcszor a csabaiak örülhettek. Ahogyan legutóbb is, hiszen a tavaly februári békéscsabai összecsapás is egy roppant emlékezetes rangadót hozott, amin kiváló játékkal szinte végig vezetve gyűjtötte be a két bajnoki pontot csapatunk a 31-28-as végeredménnyel zárult találkozón. A felek legutolsó mérkőzése azonban Debrecenben volt, és noha azon a szeptemberi találkozón is nagyon sokáig jól tartották magukat a lilák, a végére azért kijött a két csapat közötti különbség és a Loki két góllal 32-30-ra megnyerte azt az összecsapást. A visszavágásra tehát szombaton 18 órától lesz lehetősége lila-fehér együttesünknek, és bár a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő találkozó zárt kapus lesz, a mérkőzésről így sem maradnak le a szurkolók, hiszen a 7. Tv illetve a behir.hu élőben közvetíti a Kelet-magyarországi derbit. Az összecsapás két játékvezetője egyébként Paska Dániel és Vastag Sámuel lesz.

Dömény Dezső

line

line