Online fogadás | TippmixPRO

A Fehérvár KC vendégeskedik Békéscsabán

Interjú Skaliczki Lászlóval

Újabb fontos találkozóra készül az EUbility Group – Békéscsabai Előre NKSE, hiszen azt követően, hogy az előző fordulóban sikerrel fektette két vállra a Mosonmagyaróvár együttesét, és söpörte be a létfontosságú két pontot, a lila-fehér egylet szombaton további lépéseket tehet élvonali tagságának megőrzése érdekében. Jelenleg a tizenegyedik helyen állnak a tabellán a lilák, egy ponttal lemaradva a tízedik Siófok KC-tól. Viszont az üldözőket még nem sikerült leráznia magáról a csabai lányoknak, hiszen a Kisvárda egy, a Mosonmagyaróvár pedig két pont hátrányban követi együttesünket. Szükséges tehát továbbra is a jó teljesítmény, amit legutóbb elsősorban a második félidőben láthattunk az Előrétől, igaz akkor már sokkal inkább kidomborodott a hazaiak fölénye, és végül magabiztos, hét gólos győzelmet ünnepelhettek a szép számban kilátogató szurkolókkal egyetemben. A következő megmérettetés ismételten hazai környezetben vár a lilákra, méghozzá egy középházi csapat, a Fehérvár KC ellen, akiknek szintén nagyon kellenek a pontok, hiszen komoly harcban vannak a Debrecen és az MTK csapataival a bajnoki hatodik helyért. Jelenleg mind három együttesnek húsz pontja van, ezért is érintette érzékenyen szombati ellenfelünket, hogy az előző fordulóban a rivális MTK otthonában voltak kénytelen fejet hajtani. A hétvégi összecsapásra már lázasan készülő csapatunk mesterét, Skalicki Lászlót kértem egy kis esélylátogatásra, valamint a Mosonmagyaróvár elleni derbi értékelésére.

skaliczki_laszlo

– Létfontosságú és a végére nagy különbségű győzelmet aratattok. Mik voltak azok a kulcsmomentumok, amivel a Mosonmagyaróvár fölé tudtatok kerekedni?

– Mindenképpen az, hogy a második félidőre egy koncentráltabb támadójátékot tudtunk bemutatni, és a sok technikai hibát, ami jellemezte a találkozó első szakaszában a játékunkat, csökkentettük, valamint jóval agilisabb és keményebb védekezést produkáltunk. Emellett a kapuban is extra teljesítményt hozott Triffa Ági, amivel még jobban elbizonytalanította az ellenfelünket. Mi pedig 4-5 gólos vezetésnél megnyugodtunk, és onnan már teljesen a kezünkben tartottuk az összecsapást.

– Triffa Ágit azért mindenképpen külön ki kell emelni, hiszen most is, ahogy már oly sokszor, igazi tartást adott a csapatnak…

– Mindenképpen dicséret illeti, hiszen már mérkőzések óta nagyon magas szintű teljesítményt nyújt, és a legutóbbi két hazai találkozón is oroszlánrészt vállalt a bravúrjaival abban, hogy győztesen jöhettünk le a pályáról. Nyilván ő egy vezéregyéniség az együttesünkben, és annak, hogy nehéz pillanatokban fontos védéseket tud bemutatni, a védelem és a támadójáték szempontjából is pozitív hozadéka van.Ahogy minden csapatban, nálunk is kellenek azok az emberek, akik vezéregyenességek tudnak lenni, és ha sikeresek akarunk lenni, több embernek fel kell vállalnia ezt a szerepet.

– A bennmaradás szempontjából sorsdöntő két hazai találkozón vagytok túl, és mind a kettő hasonló forgatókönyvvel zajlott, azaz nehezebb kezdés után a második félidőre már egy magabiztos különbség alakult ki. Ez a tét miatti izgalom rovására írható elsősorban?

– Persze, van némi stressz is mögötte, hogy idegesen és sok hibával kezdjük a találkozókat, de itt azért a rutin is nagyon sokat számít. Sőt, a pillanatnyi lelki állapot mellett az is fontos, hogy összességében milyen mentális állapotban van az adott játékos, vagy milyen sikerélményei voltak az elmúlt időszakban. Tehát az, hogy a kiélezett szituációkban a stresszhelyzetekre ki milyen módon reagál, több tényező is befolyásolja. Ezért is van az, hogy amikor már jobban a kezünkben van egy mérkőzés és megnyugszunk, onnan már sokkal okosabban és kevesebb technika hibával tudunk játszani.

– A Fehérvár KC a következő ellenfeletek, mit érdemes tudni róluk?

– Erős csapat, akik nemzetközi szintéren is megmutatták magukat ebben az idényben és ott is sikeresek tudtak lenni. Komoly szintű belső embereik vannak, de beállóban és szélen is bőven találunk kiemelkedő képességű kézilabdázót a keretükben. Összességében egy meglehetősen komplex csapat, kifejezetten magas védőfallal és egy válogatott kapussal. De amúgy is elmondható róluk, hogy védekezésben nagyon stabilak, és mind két kapusuk képes bravúrokra. Ezen kívül nagy iramot mennek, gyors kézilabdát játszanak.

– Milyen játékkal és főként milyen eredménnyel lennél elégedett szombaton?

– Elégedett akkor leszek, ha egy nyerni akaró és győztes mentalitású együttes fut ki a parkettra a Fehérvár ellen. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok, hiszen kiváló ellenféllel nézünk farkasszemet, de ha hátul megfelelően stabilak tudunk lenni, és kevés gólon sikerül tartanunk őket, mindenképpen lehet esélyünk a sikerre. Külön ecsetelgetnem nem kell, mennyire szükségünk van a pontokra, elmondtam a lányoknak is, hogy most már minden mérkőzés fontos a számunkra és hangyaszorgalommal, apránként kell összecsipegetnünk azokat a pontokat, amik a céljaink eléréséhez szükségesek. Fontos még, hogy kellő agresszivitással játszunk hatvan percen keresztül, és persze a lehető legkevesebb hibával. Remélem, minél jobb atmoszféra várja majd a csapatokat, és a szurkolók a múlt héthez hasonlóan, remek hangulatot teremtve, minél jobban presszionálni tudják majd az ellenfelet a fontos szituációkban.

A lila-fehéreknél nincs újabb hiányzó, tehát mindenki bevetésre készen várja a Fehérvár elleni mérkőzést. Továbbá jó hír az együttes háza tájáról, hogy a két sérült, Dajka Bettina és Kovács Anett rehabilitációja is jól halad, a játékosok már a labdás edzésekbe is bekapcsolódhattak az elmúlt időszakban, így reméljük, már a pályán is hamarosan láthatjuk majd őket.

A két csapat egyébként már találkozott egymással ebben a szezonban, és a december végén, Székesfehérváron lejátszott találkozón 32:27-es hazai győzelem született. A legutóbbi békéscsabai ütközete az együtteseknek tavaly februárban volt, akkor a Magyar Kupa ötödik fordulójában csaptak össze a felek, és 27:27-es döntetlennel ért véget a derbi.

Szombaton 18 órakor a békéscsabai Városi Sportcsarnok parkettáján indul tehát útjára a labda, az összecsapáson pedig a Hargitai Gábor, Markó Gábor sípmester páros tevékenykedik majd.