Online fogadás | TippmixPRO

A kupában is bemutatkozik csapatunk

A női kézilabda Magyar Kupában immáron a harmadik fordulót rendezik meg a héten és ez az a forduló, amikor már élvonalbeli klubok is csatlakoznak a sorozathoz.

Orosházi Kézilabda Akadémia - Tappe-Békéscsabai Előre NKSE

Így együttesünk a Tappe-Békéscsabai Előre NKSE is megkezdi szereplését, méghozzá egy megyei rivális, az Orosháza otthonában. Aktuális ellenfelünk az idei szezonban is az NB1/B pontvadászatában vitézkedik, méghozzá kifejezetten sikeresen, hiszen tíz fordulót követően, jelenleg tizenöt ponttal a negyedik helyen állnak a tabellán. Eddig mindössze két találkozón szenvedtek vereséget, még az első játéknapon Szigetszentmiklóson kaptak ki hat találattal, illetve Hajdúnánáson 23-20 arányban, és még Komáromban hagytak egy pontot, a 27-27-es összecsapást követően. Ellenben hazai környezetben még veretlenek az orosháziak, ami azt jelenti, hogy mind az öt mérkőzésüket megnyerték, a legutóbbit vasárnap, a Ferencváros U19-es csapata ellen 29-23-ra. Sőt, irányítójuk Zavaczki Boglárka Anna révén egy komoly gólzsákjuk is van, ugyanis a fiatal játékos 83 találattal vezeti az NB1/B góllövőlistáját. A kupába már az előző fordulóban becsatlakozott az Orosháza, de komolyabb nehézséget nem okozott nekik az NB2-es Füzesabony legyőzése, hiszen 34-22 arányban nyerték azt az idegenbeli találkozót.

Együttesünk ezzel szemben eddig csak az élvonalbeli bajnokságban mérette meg magát, és nyolc fordulót követően, négy pontot tud felmutatni, az Alba Fehérvár és a NEKA legyőzésével. A balatonboglári 23-19-es idegenbeli sikert követően, pénteken a Mosonmagyaróvár vendégeként léptek pályára a lila-fehérek. Azt viszont egyáltalán nem mondhatjuk, hogy feltett kézzel futottak volna ki a parkettra Rác Sándor tanítványai, hiszen ötven percig teljes értékű ellenfelei tudtak lenni, a forduló előtt a Győrrel holtversenyben a tabellát is vezető móváriaknak. Mi több, az utolsó tíz percre fordulva még Horváth Gréta találatával csapatunk vezetett 29-28-ra. Ezután azonban sajnos jött a feketeleves, hiszen a mosoniak nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak, még a lilákat Szemerey Zsófi teljesen megbabonázta, amiből egy 10-0-s hazai roham kerekedett ki, amellyel 39-30 arányú Mosonmagyaróvár siker született.

Így vezetőedzőnknek sem volt könnyű dolga amikor értékelésre kértem, mert a találkozó nagy részében teljesen más arcát mutatta a csapat mint a végjátékban.

„A fordulópontot mindenképpen az jelentette, amikor Bencsik Bojána piros lap miatt kivált a játékunkból – kezdte elemzését a tréner. Az már nagyon soknak bizonyult, hiszen személyében az egyik középső védőnket, és így a hátsó stabilitásunkat vesztettük el. Aztán persze a végjátékban már jöttek olyan hibák támadásban, amiket kíméletlenül megbosszult ellenfelünk, és a végén valóban nagyobb lett a különbség annál, mint ami addig a találkozóban benne volt. Viszont összességében azért nagyon meg vagyok elégedve a lányokkal, ugyanis ötven percig kiváló teljesítményt produkáltak. Főleg az első félidőben rendkívül jól működött a támadójátékunk, de ha fel tudtunk állni védekezni, akkor azzal sem volt probléma. Amiben a találkozó ezen szakaszában dominálni tudott a Móvár, az csak a gyors lerohanások voltak, ezzel sajnos végig meggyűlt a bajunk, és tulajdonképpen a végjátékban is ez okozta a vesztünk. Ebben még van bőven fejlődési lehetőségünk, úgyhogy javulnunk is kell benne. De szemmel láthatóan rendkívül jót tett a csapatnak az elmúlt két hét, amikor is rendezni tudtuk a sorokat, és valamennyire még az alapokhoz is visszanyúltunk. Pont ezért is érzem úgy, hogy Mosonmagyaróváron visszataláltunk arra a játékra amivel a szezont kezdtük, és amit szeretnék is látni a pályán az együttestől”.

Sok idő azonban nincs emésztgetni a Mosonmagyaróváron történteket, hiszen a hathetes válogatott szünet előtti hét igencsak mozgalmas lesz a lilák számára, mert először szerdán a Magyar Kupában kell helytállni, majd szombaton az MTK csapatát fogadják a Viharsarokban. Ahogy a mester is elmondta, nyilván két teljesen más sorozatról és összecsapásról beszélhetünk, ami viszont közös pont a mérkőzésekben, hogy mind a kettőt nagyon fontos lenne győzelemmel abszolválni.

„A kupa mindig más kávéház, hiszen ott egy mérkőzésen dőlnek el a dolgok, szóval a legfontosabb szerdán az eredmény lesz, azaz a továbbjutás. Annak mindenképpen örülök, hogy megyei csapatot kaptunk ellenfélnek, mert egy hosszú utazás után vagyunk, és a szombati bajnoki mérkőzésünk előtt nem hiányzott volna még egy hosszabb kiruccanás. Ráadásul az Orosházát nagyon jól ismerjük, pont nemrég játszottunk velük két felkészülési találkozót is, tehát olyan problémánk nem lesz, hogy egy teljesen ismeretlen együttessel találjuk szembe magunkat. Ettől függetlenül nagyon komolyan kell vennünk az összecsapást, és még véletlenül sem szabad a két gárda osztálykülönbsége miatt lebecsülnünk ellenfelünket. Pláne, hogy hazai pályán egészen biztos vagyok benne, hogy maximális lelkesedéssel, mindent elkövetnek majd a továbbjutás kiharcolásáért. Nekünk viszont az a célunk, hogy a csapatok közötti különbséget kihozzuk, és minél hamarabb a magunk javára fordítsuk a találkozót. Ez pedig a hétvégi mérkőzésünk előtt különösen fontos lenne, hiszen az MTK legyőzése roppan lényeges a bajnoki szereplésünk szempontjából. De egyelőre a kupameccs van most fókuszban, de nagyon szeretném, ha majd a szünetre továbbjutással és hat bajnoki ponttal mehetnénk el.” – zárta mondandóját a lilák mestere.

Először tehát a kupában kell hozni a továbbjutást, ami az osztálykülönbség miatt ezúttal csak győzelemmel érhető el. És mivel a felek rendre más ligában harcoltak az elmúlt időszakban, különösen nagy múltja nincs a csapatok egymás elleni tétmérkőzéseinek. Legutóbb a 2021/22-es idényben csaptak össze a gárdák, amikor együttesünk is a másodosztályban szerepelt. Akkor Orosházán alaposan megizzasztották lányainkat a hazaiak, mert egy végig kiélezett találkozón, mindössze három találattal, 34-31-re sikerült csak nyernie lila-fehér csapatunknak. Az azt megelőző békéscsabai összecsapás viszont simább volt ennél, akkor 29-23 arányú Előre siker született. A lilák számára az idei Magyar Kupa kiírás szerdán 18 órától az Orosházi Eötvös-csarnokban indul, a mérkőzés két játékvezetője, Paska Dániel és Vastag Sámuel lesz.

A harmadik forduló további párosításai: Vasas-Kisvárda, DKKA-Komárom, Esztergom-Budaörs, SZISE-MTK, Pécs-Érd, Kozármisleny-NEKA és Borsod Sport Klub Miskolc-Tempo.

Dömény Dezső

line