Online fogadás | TippmixPRO

A NEKA együttesével csapnak össze a csabai lányok

Interjú Gadányi Majával

Bár csapatunk a Békéscsabai ENKSE tíz ponttal jelenleg a tizenkettedik helyen áll a bajnoki tabellán, mégis elmondhatjuk, hogy van bőven törleszteni valója a mögöttük álló riválisokkal szemben, így a Boglári Akadémiával szemben is, akiknek az otthonában szenvedtek fájó ötgólos vereséget még októberben a lilák. A visszavágás pedig nem is lehetne aktuálisabb a mostani találkozásuknál, lévén ha csapatunknak sikerül szombaton két vállra fektetni a NEKA gárdáját, akkor szinte teljesen le is szakíthatja magáról őket, hiszen kettejük pontkülönbsége így kilenc egységre nőne. Természetesen ellenfelünk szemszögéből nézve is óriási a tét, kimondhatjuk számukra tényleg létkérdés a Viharsarokban begyűjthető kettő pont. Hatalmas csatára van tehát kilátás, amire a lilák igencsak jó előjelekkel készülhetnek, ugyanis a legutóbbi négy összecsapásukból hármat megnyertek lányaink, ráadásul a legutóbbit a hatodik helyezett Fehérvár otthonában. Ennek a találkozónak az egyik hőse volt együttesünk új hálóőre Gadányi Maja is, aki ugyan még csak néhány hete csatlakozott lila-fehér klubunkhoz, de már az első bajnoki mérkőzésén közel negyven százalékos teljesítményével segítette győzelemre csapatát. Vele beszélgettem a hétvégi rangadó felvezetéseként.

Gadányi Maja

– Ha jól tudom Mohácson születtél és ott is kezdted bontogatni kézilabdás szárnyaid?

– Valóban Mohács a szülővárosom és a gyermekkoromat is itt töltöttem, így a kézilabda iránti elköteleződésem is ehhez a városhoz kapcsolódik. Illetve a szüleimhez, hiszen nemcsak sportos családból származom, de édesapám egyenesen kézilabdázó volt, ráadásul szintén kapus, szóval amolyan családi örökséget is tovább viszek azáltal, hogy én magam is ezen a poszton játszom. Így adta magát anno, hogy kipróbáljam ezt a sportágat, amiből végül az lett, hogy végigjártam a mohácsi utánpótlás csapatokat. Azonban 14 éves koromban egy kiválasztón szemet vetett rám a Győr, így négy esztendeig az ETO utánpótlásában játszhattam és persze a középiskolai tanulmányaimat is Győrben végeztem. Mivel pedig az érettségi után Pécsen kezdtem el egyetemi tanulmányaimat ezért erre az időre Kozármislenybe szerződtem.

– Viszont egyszer már az első osztály légkörébe is belekóstolhattál…

– Igen, bár azért csak rövid ideig. Ugyanis 2018-ban elszerződtem Szombathelyre ahol első szezonomban megnyertük az NB1/B küzdelmeit, így a következő évben valóban lehetőségem nyílt a legmagasabb osztályban szerepelni. Valójában viszont csak bő fél idény volt, hiszen akkor szakadt félbe a COVID miatt a bajnokság, és én is mint fiatal kapus nem kaptam igazán markáns lehetőséget. Ellenben rengeteget tanultam, főleg a rutinosabb poszttársaimtól, bár ennek ellenére aztán mégis visszatértem egy évre Kozármislenybe, majd 2021-től mostanáig az Algyő kapuját védtem.      

– Gondolom azért valamennyire váratlanul ért amikor megcsörrent a telefon és felvázolták a békéscsabai játéklehetőséget?

– Hirtelen jött az tagadhatatlan, bár azért sokat nem gondolkodtam rajta, mert hétfőn keresett meg a klub, de kedden már csatlakoztam is a csapathoz. Nyilván akkor és most is úgy gondoltam, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy megmutassam mit is tudok, és persze megmérettessem magam a legmagasabb osztályban. És amilyen szívélyesen fogadtak a csapatban, ez még inkább megerősíti bennem azt, hogy jó döntést hoztam.      

– Mindenesetre a bemutatkozásod nagyszerűre sikeredett!

– Pedig kivételesen nagyon izgultam előtte, de tulajdonképpen csak addig amíg a pályára nem kerültem, aztán már a koncentráció vette át a szerepet, miután pedig jöttek a védések is, már végképp megnyugodtam. Úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk és én is tudtam segíteni ebben a csapatnak. Persze azért azt is hozzá kell tenni, hogy előttem a lányok is rettentően megdolgoztak a sikerért. Az első félidő végétől rendkívül jól összeállt a védekezés, és egy igazán feszes falat húztak a kapum elé, amivel az én dolgomat is megkönnyítették. Ráadásul ebből jöttek a gyors indítások, meg nyilván támadásban is megnyugtatta a lányokat, hogy hátul stabilabbak vagyunk, ezért sokkal nagyobb koncentrációval játszottuk meg a helyzeteinket.   

– Kiemelten fontos találkozó vár rátok a NEKA ellen szombaton, mennyire ismered aktuális ellenfeleteket?

– Meglehetősen jól ismerem őket, ugyanis a keretük az előző szezonhoz képest nem sokat változott. És hát én a győztes receptet is tudom, hiszen a múlt idényben az Algyővel kétszer is megvertük őket! Persze a viccet félretéve azért részletesen kielemezzük az együttest, és még kapus szemmel mi is külön foglalkozunk velük. Leginkább viszont csapatszinten erősek és a gyorsaság az amiben szerintem a legacélosabbak. Nagyon erőteljes futós játékot játszanak, erre fel kell készülnünk, és noha nem kérdés számomra, hogy győzni jönnek hozzánk, azért a felszabadultság ami alapjában véve jellemzi őket, különösen veszélyes ellenféllé teszi ezt a fiatal gárdát.

– Akkor ezek szerint nagy csatára számítasz a pályán?

– Mindenképpen szoros, nehéz mérkőzésre készülünk, hiszen mindkét csapatnak rendkívül fontos a két megszerezhető pont. Éppen ezért kell már az elejétől koncentráltan kézilabdáznunk, tulajdonképpen ott folytatni ahogy Székesfehérváron abbahagytuk. Kemény, tüzes védekezés hátul, és okos játék elől, illetve főleg a helyzetkihasználás és a technikai hibák amikre különösen oda kell figyelni egy ennyire gyors ellenféllel szemben. Na meg persze a tökéletes visszarendeződés ami most tényleg kulcsfontosságú lesz. Az biztos, hogy mi mindent megteszünk a győzelem érdekében, és bízom benne, hogy a szurkolókkal a hátunk mögött sikerrel tudjuk venni ezt az akadályt is. A magam részéről nagyon tetszett az a lelkesedés ahogy még Székesfehérváron is biztattak minket szurkolóink, igazán remek érzés volt így pályán lenni, úgyhogy remélem a saját csarnokunkban is ilyen hangulatban játszhatjuk ezt a valóban fontos mérkőzést.

Dömény Dezső