Online fogadás | TippmixPRO

A szezon utolsó hazai találkozója következik

Interjú Giricz Laurával

Szombaton délután az idei szezonban utoljára lép hazai környezetben pályára az EUbility Group–Békéscsabai Előre NKSE, az ellenfél pedig a Siófok KC együttese lesz. A mérkőzésnek leginkább a Balaton partiak számára van igazán tétje, ugyanis a nemzetközi kupaindulást jelentő első öt hely valamelyikéért vannak nagy küzdelemben a vendégek. Jelenleg a tabella ötödik helyén áll a Siófok 31 megszerzett ponttal, még az őt üldöző Vácnak 30 pontja, a negyedik helyezett Dunaújvárosnak pedig 33 pontja van. A több lehetséges végkimenet alapján a cápalányok akár még a negyedik pozíciót is megcsíphetik, de könnyen lehetnek hatodikak is a végelszámolásnál. A lila-fehérek háza táján már korán sincs ilyen mérvű számolgatás, hiszen a legutóbbi, MTK elleni döntetlennel végleg bebiztosította jövő évi NB I-es tagságát az együttes, így számukra már csak a jelenlegi 11. pozíció megtartása lehet a cél. Emellett a mögöttünk hagyott, nehéz idény méltó hazai lezárása lehet a legfőbb motiváció szombaton Horváth Roland tanítványainak. Elsősorban erről kérdeztem csapatunk fiatal játékosát, Giricz Laurát, aki egyébként az elmúlt hétvégén a junior válogatottal szerepelt egy rangos tornán.

20180519_giricz

– A múlt héten egy tornagyőzelemmel gazdagodtál, de mi is igazából ez a Junior Final4?

– A hétvégén a Papp László Sportarénában megrendezett EHF Final4 keretin belül rendeztek egy szintén négycsapatos junior megmérettetést, ahol négy válogatott, Szlovénia, Montenegró, Oroszország és természetesen a magyar junior együttes csaptak össze. Pénteken rendezték az elődöntőket, amelyen mi a szlovén csapatot vertük meg, és szombaton a Bajnokok Ligája találkozók után következett a döntő, ahol Oroszország juniorjait fektettük két vállra. Amellett, hogy a győzelemnek is nagyon örültünk, még a hazai VB szempontjából is hasznos volt ez a torna, hiszen most már egyre inkább a júliusi világbajnokság van fókuszban a csapatunknál, és azért ez egy fontos állomás volt a felkészülésünk tekintetében.

– Akkor a nyári programod nagy része már megvan…

– Igen, a nyaram gyakorlatilag egy az egyben a kézilabdával fog telni, mivel június elején már elkezdjük a felkészülést a VB-re, így nagyjából egy hetem lesz egy kicsit szusszanni a szezonzárást követően. Ezt azonban egyáltalán nem bánom, sőt, nagy büszkeséggel tölt el az, hogy számítanak rám a válogatottban, és remélem, majd a torna előtti keretszűkítést követően is képviselhetem hazámat Debrecenben.

– Ugyan még csak január óta vagy Békéscsabán, de főként védekezésben már szinte alapembernek számítasz. Mi a titka annak, hogy rövid időn belül ennyire kiválóan sikerült az együttesbe való integrálódás?

– Én is úgy érzem, meglehetősen gyorsan sikerült a beilleszkedés, amit nyilván segített az is, hogy a csapatnál remek közeg alakult ki tavaszra, a lányok pedig mind a pályán belül, mind azon kívül is sokat segítettek nekem. Az edzőmtől is már az elejétől megkaptam a bizalmat, ami azért minden játékosnak nagyon fontos. Ráadásul védekezésben is nagyon jól egymásra találtunk Mihálffy Adrival, akivel a pályán már a legelejétől csaknem tökéletes összhangban voltunk.

– Szombaton pedig már az utolsó hazai összecsapásotok következik…

– Valóban, ráadásul egy nagyon erős csapat, a Siófok érkezik hozzánk, akivel szemben a Magyar Kupa kiesés miatt van törleszteni valónk, és szeretnénk a februári döntetlent ezúttal győzelemre váltani. Ebben a szezonban már kétszer is testközelből tapasztaltuk, mennyire acélos ellenfél az SKC, és tisztában vagyunk azzal is, hogy nekik még az utolsó mérkőzések is nagyon számítanak, hiszen harcban vannak a nemzetközi szereplést érő helyek valamelyikéért. Roppant gyors játékot játszanak, a szélsőik és a beállósaik pedig életveszélyesek. Legutóbb pont ezen a két poszton okozták nekünk a legtöbb fejtörést, így a visszarendeződésre nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hogy a gyors lerohanásaikat megakadályozzuk, és a beálló körüli védekezést is jobban meg kell oldanunk, mint ahogy azt tettük legutóbb.

– Akkor ismételten a védekezésen lesz a legfőbb hangsúly?

– Lényegében igen, hiszen arra kell törekednünk, hogy a megfelelő tűz és agresszivitás már a találkozó elejétől, hatvan percen keresztül jellemezze a védekezésünket. Persze a technikai hibák számát is a lehető legkevesebbre kell csökkentenünk, hogy ebből ne tudjanak gyorsan indulni és könnyű gólokat szerezni. Valamint egy-egy kivédekezett támadás után, nekünk is minél hatékonyabban kell felvinnünk a labdát ellenfelünkre a könnyű gólok érdekében. Összességében egy izgalmas, szoros összecsapásra számítok, ahol remélem, most mi fogunk a lefújást követően örülni. Már csak azért is, mert mindenképpen szeretnénk megtartani a bajnokság végéig az MTK-val szembeni előnyünket, és megszerezni a 11. helyet, ehhez pedig nélkülözhetetlen ez a két bajnoki pont. Persze nem utolsó sorban, most is kiemelten számítunk szurkolóinkra, akiknek győzelemmel szeretnénk meghálálni az egész éves biztatást.

Lars Rasmussen, a Siófok KC vezetőedzője a következőket nyilatkozta a találkozó előtt:

– Két mérkőzés maradt hátra a bajnokságból, négy megszerzett pont eredményezheti azt, hogy előkelő helyen zárjuk a pontvadászatot. Magunkra koncentrálunk, nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy a végén azon gondolkodjunk, "mi lett volna, ha…". A Békéscsaba nagyszerű hónapokat tudhat maga mögött, Horváth Roland remek munkát végzett. Februárban egy parázsmérkőzésen sikerült kiharcolnunk a Magyar Kupa Final4-ba jutást ellenük, bízom benne, hogy most is jó hangulatban és két ponttal térhetünk majd haza.

Az együttesek az idei szezonban már többször megmérkőztek egymással, a bajnokságban Siófokon sima hazai győzelem született a 39:29-es végeredménnyel zárult találkozón. Emellett a Magyar Kupában, a négy közé jutásért is játszott egy emlékezetes összecsapást a két klub, a békéscsabai mérkőzés pedig 30:30-as döntetlennel végződött, ami akkor a Balaton partiak továbbjutását jelentette. Az újabb, Siófok elleni derbi, ami ugye a hazai idényzáró összecsapás is lesz, 17 órától a békéscsabai Város Sportcsarnokban kerül megrendezésre, az Altmár Kristóf – Horváth Márton bírópáros ténykedése mellett.