Online fogadás | TippmixPRO

Csaba-Fradi összecsapással kezdik az évet kézilabdás lányaink

Interjú Jelena Agbabával

Igazi kézilabda csemegével kezdődik az esztendő a csabai sport szerelmeseinek, ugyanis szombaton lila-fehér együttesünk az év első bajnoki mérkőzésén a Ferencváros gárdáját látja vendégül. Azokat a zöld-fehéreket, akik óriási meglepetésre a hét közben elhullajtottak egy pontot az MTK otthonában, miután 36-36-os döntetlent játszott egymással a két fővárosi egylet. És bizony már nem új keletű, hogy botlik a tavalyi ezüstérmes, hiszen a Siófok mellett a Debrecen is elcsent már egy-egy pontot ebben a bajnokságban a zöld-fehérektől, sőt a nagy rivális Győrt sem sikerült két vállra fektetniük, bár mindössze egy góllal volt csak jobb az ETO a két gárda népligeti találkozóján. Azért ebben a naptári évben már győzelmet is ünnepelhetett a Fradi a Fehérvár ellen aratott 25-17-es sikerének köszönhetően, de az szinte biztos, hogy az ezüstéremért zajló versenyfutás közepette több váratlan pontvesztés már aligha fér bele Elek Gábor csapatának. Annál is inkább, mivel a 19 pontos Fradi sarkában mindössze két ponttal lemaradva ott lohol a tabellán jelenleg harmadik helyen álló Siófok, akiknek eltökélt szándékuk letaszítani a fővárosiakat a Bajnokok ligája indulást erő helyről. Nem lesz tehát egyszerű dolga lila-fehér egyletünknek szombaton, pláne ha azt nézzük, hogy ebben az idényben még nyeretlen hazai környezetben a csabai gárda. Igaz többször is nagyon közel álltak lányaink a győzelemhez, mint ahogy 2019 utolsó bajnoki összecsapásán a Vác ellen is, de ahogy már oly sokszor az ősz folyamán ezen a találkozón is csak megközelíteni tudták ellenfelüket a lilák, legyőzni nem. Nyilván aligha a Ferencváros ellen lehet a legtöbb esélye megtörni ezt a rossz sorozatot együttesünknek, viszont félvállról azért ezt a találkozót sem szabad venni, hiszen építkezni mindenképpen lehet egy ilyen mérkőzésből is. Ezt pedig már az Előre Szerb beállósa Jelena Agbaba mondta, aki lévén, hogy csak nyáron érkezett csapatunkhoz, az esélylatolgatás mellett magáról is mesélt egy picit.

20200110_jelena_agbaba

– Nyáron érkeztél Békéscsabára, így a szurkolók kevésbé ismerhetnek, ezért elöljáróban kérlek, mondj pár szót magadról és az eddig pályafutásodról…

– Mivel sportos családból származom, hiszen szüleim is sportoltak, ezért már nagyon fiatalon 7 éves koromban kapcsolatba kerültem a kézilabdával. Az első csapatom ahol az alapokat elsajátítottam a kikindai Általános Iskolám egyesülete volt. Egyébként testvéremmel, Marijával – akik ugye az előző szezonban szintén Békéscsabán játszott – Kikindán végigjártuk az összes korosztályt, sőt az első felnőtt mérkőzésemet is a város első osztályú csapatában játszottam. Ezt követően 19 évesen légióskodásra adtam a fejem, így 2016-ban Siófokra költöztem ahol egy szezont töltöttem el. Majd ezután a Fehérorosz Gomel csapatát erősítettem, az előző szezonban pedig a Lengyel Pogon Szczecin gárdájában pattogtattam a labdát. Szerencsére válogatott szinten is megadatott az, hogy megmérettessem magam, és miután itt is végigjártam a korosztályos válogatottakat, az elmúlt időszakban már a Szerb felnőtt csapatban is lehetőségem volt bemutatkozni.

– Milyen benyomásokat szereztél eddig a nálunk töltött idő alatt?

– Kifejezetten jók a benyomásaim az elmúlt fél évről. Jól érzem magam, tetszik a város is, az meg különösen, hogy itt nagyon kedvelik és szívükön viselik a kézilabda sorsát az emberek. A beilleszkedés is könnyen és gyorsan megtörtént, ami annak is köszönhető, hogy egy nagyszerű légkörű csapatba érkeztem és a vezetőedző elképzelései sem voltak ismeretlenek számomra, lévén Siófokon már dolgoztunk együtt. Sőt, Horváth Roland személye kifejezetten sokat nyomott a latba, amikor a Békéscsaba ajánlatán gondolkoztam. Amellett, hogy a lányok is nagyon kedvesen fogadtak, könnyebbség volt számomra az is, hogy Aleksandra, aki már hosszú évek óta itt játszik rengeteget segített nekem, ezzel is megkönnyítve a beilleszkedésemet.

– Lassan a feléhez érkezik a szezon és sajnos pontok tekintetében bőven lehetnek hiányérzeteink. Hogy látod, miben kell leginkább fejlődnötök ahhoz, hogy meglegyen a hőn áhított bennmaradás?

– Mi belülről egyáltalán nem érezzük azt, hogy valami nagyon komoly baj lenne azzal a játékkal, amit edzésen is gyakorolunk. De sajnos, ha rápillantunk a tabellára, és megnézzük azt a sok kétgólos vereséget, amit elszenvedtünk már máshogy néz ki a helyzetünk. Nyilván bőven vannak hibák a játékunkban, amiken javítani kell, gondolok itt leginkább a védekezésünkre, de én azt hiszem, elsősorban azokra a nüánsznyi dolgokra kell koncentrálnunk, ami miatt több végjátékot is elbuktunk. Ezen pedig csak együtt csapatként tudunk változtatni, hogy egymást segítve a nehéz szituációkat is pozitívan tudjuk megélni, és győztesen jöjjünk ki belőlük.

– Szombaton a Ferencvárossal kell szembenéznetek, mennyire nehéz felkészülni egy ilyen szintű ellenfélből?

– Nyilván nem könnyű, hiszen a Fradi személyében egy roppant erős gárdáról beszélhetünk, akiknek szinte minden poszton két válogatott játékosuk van. De természetesen, ahogy minden ellenfelünket őket is kielemeztük, és próbáljuk azért megtalálni a gyenge pontjaikat. Valamint ugyan úgy fokszálunk az erősségeikre is, gondolok itt elsősorban a szélsőjátékukra, amit a villámgyors szélsőikkel nagyon magas szinten játszanak. Talán ez a legfőbb erőssége a mostani Ferencvárosnak, de azért a középső posztokon is igen veszélyesek tudnak lenni. És ugye Bíró Blankának köszönhetően ismét egy klasszis kapussal kell szembenéznünk, ezt a helyzetet pedig mindenképpen jobban kell majd megoldanunk, mint azt a legutóbbi találkozónkon tettük.

– Miben kell akkor még javulnotok a Vác mérkőzéshez képest a szorosabb eredmény reményében?

– Sokkal jobban kell koncentrálnunk már a találkozó elejétől, és védekezésben is összeszedettebben és agresszívabban kell kézilabdáznunk. Ellenfelünk messze nem a legjobb arcát mutatta hét közben, így biztos, hogy mindent meg fognak tenni a győzelem érdekében. Ugyanakkor mi sem szándékozunk könnyen megadni magunkat, küzdeni, harcolni fogunk, és a lehető legtöbbet kiadni magunkból. Valamint javulnunk kell a ziccerek értékesítésében is, mert ez sajnos visszatérő hiba a játékunkban. Mégis ami nekünk most a legfontosabb, hogy mindenki próbálja meg a legjobbját nyújtani, és akkor viszont egész biztosan helyt tudunk majd állni szombaton.

Az előző szezonban a liláknak finoman fogalmazva sem sikerült megállítani a zöld-fehéreket, hiszen a csapatok mindkét találkozóján kiütéses Fradi siker született. A Népligetben 36-21-re még Békéscsabán 41-21-re diadalmaskodtak a fővárosiak. Bízzunk benne, hogy ezúttal sokkal nagyobb küzdelemre készteti nívós ellenfelét együttesünk.

És végül egy kis történelem. A két csapat az elmúlt években többször is játszott igen emlékezetes összecsapásokat januárban, ezek közé tartozik a 2011-es Csaba-Fradi is. Azon az ominózus mérkőzésen remekül kezdett a Fradi, olyannyira hogy a második játékrész elején már nyolcgólos előnye is volt, a lilák azonban mégis vissza tudtak kapaszkodni, és a végén egy pontot otthon tartottak a 25-25-ös döntetlennek köszönhetően. Viszont egy évvel később még nagyobb sikert ért el a csabai hölgykoszorú a két gárda szintén januári találkozóján, hiszen akkor 1 góllal 29-28 arányban már győzni is tudtak a lila-fehérek a 2012. január 8-án megrendezett összecsapáson. A pontszerzés és a győzelem értékét pedig még tovább növelte akkor, hogy míg együttesünk a közép és az alsóházban vitézkedett, a zöld-fehérek abban a két szezonban nyerték meg egymás után a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Azóta azért mindkét csapat jócskán kicserélődött, és az elmúlt években meg is fiatalodott annyira, hogy együttesünkből már senki sem maradt hírmondónak abból a gárdából, míg a zöldeknél is csak Szucsánszki Zita és Lukács Viktória azok, akik most is ott lehetnek a parketten. A mérkőzés tehát szombaton 18 órától a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban kerül megrendezésre, a találkozó két játékvezetője pedig Paska Dániel és Vastag Sámuel lesz.

Dömény Dezső

line

line