Online fogadás | TippmixPRO

Győzelmet vár a lilák csapatkapitánya az esztendő utolsó bajnoki találkozóján

Interjú Giricz Laurával

Erre a naptári évre a hétvégén befejeződnek a Női kézilabda liga másodosztályának küzdelmei, és így a Keleti csoport élen álló lila-fehér együttesünk számára is a szombati algyői kirándulás lesz 2021 utolsó bajnoki összecsapása. Ráadásul kifejezetten fontos mérkőzése is egyben, hiszen ahogy telnek a fordulók, egyre inkább körvonalazódik azon gárdák sora akiknek a legnagyobb esélye lehet az alapszakaszt követően a felsőházi rájátszásba bekerülni. Szombati ellenfelünk pedig nagy valószínűséggel ebbe a kategóriába fog tartozni, tehát az ellenük szerzett pontokat jó eséllyel viszik is majd tovább a lilák a következő körre. Így még inkább kiemelten kezelik lányaink az összecsapást, akik ennek megfelelően elszántan készülnek az algyői csatára, ahogy ezt csapatkapitányunk Giricz Laura is megerősítette mikor a találkozóval kapcsolatban kérdeztem. Laura egyébként remek idényt fut eddig, hiszen amellett, hogy a védelem egyik oszlopa, még támadásban is igen eredményes, amit jól mutat, hogy 37 találatával jelenleg a második leggólerősebb békéscsabai játékos.

Giricz Laura Gerda

– Kiváló formában vagy a szezonkezdet óta, ami a legutóbbi Fradi ellen szerzett nyolc gólos teljesítményedben csúcsosodott ki…

– Igen, valóban jó formában érzem magam, és szerencsére eddig pont az előző szezon teljes ellentéte ez az idény, akár a csapat, akár az én teljesítményemet nézem. Nagyon sokat számít az is, hogy érzem a bizalmat a szakvezetés felől, aminek egyik fontos pontja, hogy már nem csak védekezésben, de támadásban is markánsabban számítanak rám, és nyilvánvalóan örülök annak ha meg is tudok felelni az elvárásoknak. Azt hiszem nagyon sokat fejlődtem az elmúlt fél évben, főként gyorsaságban tapasztalok komoly előrelépést. Az viszont tagadhatatlan, hogy ez egyenes arányban van a csapat játékával, hiszen elől és hátul is jóval stabilabbak lettünk, nem beszélve arról a gyors játékról, ami bár korábban nem kifejezetten jellemezte a stílusunkat, mégis mostanra egyik fő fegyverünk lett.

– Említetted a bizalmat, ezt mi sem jellemezheti jobban annál, minthogy nyáron megkaptad a csapatkapitányi tisztséget. Hogy tetszik eddig ez az új feladat?

– Nagyon élvezem és rendkívüli megtiszteltetésnek tartom, hogy betölthetem ezt a pozíciót. Némiképp meg is lepett mikor nyáron Bálint megkeresett ezzel kapcsolatban, mert bár négy éve játszom lilában, azért még mindig a fiatalabb generációhoz tartozom. De tagadhatatlanul jól esett, hogy rám gondoltak, és bár plusz feladatokkal jár, ez inkább egy klassz teher számomra. Szerencsére megkönnyíti azért a dolgomat, hogy egy kiváló brancs kovácsolódott össze idén, ahol nagyon jó az összhang a lányok között, és egészséges rivalizálás mellett, egységesen küzdünk a célunkért. De szerintem ez jól látszik a mérkőzéseinken is, és nyilván a szakmai háttér meg a keret erőssége mellett, ez az egyik kulcsa is a mostani remek szereplésünknek.

– Viszont nem csak a pályán de a csapatkapitányi teendőkben is osztozol poszttársaddal…

– Valóban, Mayer Szabinával tényleg mindenben kiegészítjük egymást, a pályán egyértelműen, de mivel Ő a csapatkapitány-helyettes is, így ebben is együtt dolgozunk. A rutinja mindkét helyen nagyon fontos a számunkra, amúgy is nagyon jól kijövünk egymással, és tényleg sokat segít személy szerint nekem is.

– Szombaton Algyőre mentek, itt is hasonlóan nehéz összecsapásra számítasz mint amilyet Békéscsabán játszottatok?

– Igen, alighanem itt is keményen meg kell majd küzdenünk a bajnoki pontokért. Viszont ha őszinte akarok lenni, azon a meccsen sem elől sem hátul nem nyújtottunk igazán jó teljesítményt, ők ellenben a végletekig küzdöttek és nem hagyták magukat lerázni. Erre kell most is számítanunk, mert csapatként valóban nagyon erősek és egységesek, és valószínűleg a legutóbbi Orosháza elleni fiaskójukat is ki akarják majd javítani ellenünk. A fő erősségük továbbra is az, hogy lendületes, fiatalos játékot játszanak, amiben tökéletesen beleillenek még a rutinos kézilabdázóik is, mint Olha Nikolayenko vagy Szepesi Ivett.

– Milyen tanulságokat vonnál le abból az őszi találkozóból, amit most biztosan máshogyan kell csinálnotok ahhoz, hogy győztesen térjetek haza?

– Összeszedettebben és nagyobb koncentrációval kell kézilabdáznunk. Azon az ominózus találkozón leginkább a nyitott védekezésükkel leptek meg minket, amitől valamelyest elbizonytalanodtunk. De természetesen most már megvan az ellenszer ezzel a játékkal szemben is, mint ahogy azóta kapusteljesítményben és védekezésben is javult a teljesítményünk. Szóval nincs más dolgunk mint ezt tartani, és továbbvinni a szombati összecsapásra. Nem szabad azért túlgondolni sem a találkozót, de az eddigi eredményeink miatt félvárról sem szabad venni, meg kell találni a középutat, és egészséges önbizalommal már az elejétől határozottan beleállni a mérkőzésbe. Amit különösen sajnálok az, hogy zárt kapus lesz az összecsapás, mert ahogy eddig, úgy valószínűleg ezúttal is sok szurkoló elkísért volna bennünket, ami nagyon jó érzés, és komoly segítség is a számunkra. De így is mindenképpen győzelmet várok szombaton, mert a jövőre nézve is fontos pontokat szerezhetünk most, és persze az esztendőt is szeretnénk egy szép bajnoki sikerrel búcsúztatni.

Dömény Dezső