Online fogadás | TippmixPRO

Kisvárdán folytatják a lila-fehér lányok

Interjú Kovács Anettel

A Női kézilabda NB1 21. fordulóját rendezik a hétvégén, így pénteken csapatunk is útra kell, hiszen ezúttal Kisvárdán lesz jelenése Horváth Roland tanítványainak – akiknek zsinórban ez már a harmadik idegenbeli összecsapása lesz, a Siófoki és az Érdi túrát követően. Igaz sok sikerélménnyel nem gazdagodhattak, ugyanis a Balaton-partján 38-26-ra, míg Érden 45-30 arányban maradt alul ellenfeleivel szemben a csabai egylet. Ezzel viszont a tizenkettedik helyre csúszott vissza együttesünk a tabellán, bár a tizenegyedik helyen tanyázó MTK mindössze csak a jobb gólkülönbségének köszönhetően tudja megelőzni a lilákat. És noha szabolcsi ellenfelünk három pozícióval csapatunk előtt helyezkedik el, ebben a naptári évben Walfischékhoz hasonlóan hét pontot, azaz hajszálpontosan ugyanannyit sikerült csak bezsebelniük eddig a pontvadászatban. Ráadásul mostanában hazai pályán sem olyan magabiztos a kisvárdai gárda, amit jól mutat, hogy a legutóbbi hét hazai összecsapásukból csak egyet sikerült megnyerniük, még januárban az Eger ellen. Sőt február elején, a Mosonmagyaróváron elszenvedett vereségüket követően az addigi vezetőedző Vlatko Djonovic munkáját is megköszönték és így a szakmai munka irányítását Dévényi János vette át. Megakadályozni azonban ő sem tudta azt, hogy az utolsó két hazai mérkőzésükön a Debrecen és a Vác is egyaránt hatgólos győzelemmel térjen haza a szabolcsi városból. Mind két fél tehát hasonló cipőben jár, azaz szeretné maga mögött hagyni az elmúlt időszak rossz sorozatát és győzelemmel nekimenni az utolsó egy hónapnak. Ezt pedig együttesünk jobbszélsője Kovács Anett is megerősítette, akivel nem csak a hétvégi mérkőzés apropóján beszélgettem, hanem a hétfői válogatott összetartás kapcsán is, mert Walfisch Mercédesz mellett Anett is képviselte klubunkat Kim Rasmussen szövetségi kapitány legújabb keretében.

20190414_kovacs_anett

Fotó: Antal János

– Korábban a „B”, hétfőn pedig már az „A” válogatottba is meghívást kaptál. Milyen benyomásid voltak az összetartásokon?

– Teljesen mértékben pozitív, jó élményekkel térhettem haza. Sok időnk ugyan most nem volt gyakorolni, hiszen ez csak úgymond a kluboktól kikoldult egynapos összetartás volt, ahol a Bajnokok ligájában szereplő együttesek játékosai nem is vettek részt. De valahol most ez is volt a cél, azaz hogy a fiatalabb játékosok, és akik leginkább csak az úgynevezett „B” keretben kapnak helyet, azok is jobban megismerhessék a taktikát és minél jobban összeszokjanak egymással. Szóval egy délelőtti erősítő edzést követően délután volt a nap érdemi része, amikor is Kim Rasmussen folyamatos utasításai közepette, egymás elleni játékkal gyakoroltuk a különböző taktikai variációkat.

– A rend kedvéért, mi is a fő célja a szövetségi kapitánynak a „B” válogatottal?

– Elsősorban, hogy a fiatalok is szokják a válogatott légkörét, és a kapitány is jobban megismerhesse azokat a játékosokat, akik egyelőre még nem férnek be a „A” keretbe. Aminek ahogy Ő mondja, valahol az előszobája is a „B” keret. Illetve ha sérülés miatt kidől valaki, akkor legalább nem teljesen újoncként kerül ebbe a közegbe. Amúgy mind a két keret edzéseit Kim tartja, és mondhatom, ugyanolyan elhivatottan dolgozik és próbál segíteni a játékosoknak, akár az első akár a második csapat gyakorlásáról van szó.

– Egy hárommérkőzéses idegenbeli széria utolsó állomása következik számotokra, és bizony azért az első két találkozótok nem igazán sikerült úgy, ahogy szerettétek volna…

– Az igazat megvallva egyáltalán nem úgy alakultak ezek az összecsapások, ahogy azt előzetesen terveztük, és főként védekezésben hagyott nagyon sok kívánnivalót a teljesítményünk. Ha őszinte akarok lenni, akkor mind a két idegenbeli találkozónkon ugyanazokat a hibákat vétettük, rettenetesen fegyelmezetlenek voltunk, aminek egyik eredménye, hogy rengeteg kétperces büntetést kaptunk. De sajnos számtalan technikai hibát is elkövettünk, amivel jócskán megkönnyítettük ellenfeleink dolgát. Viszont levontuk a tanulságokat ezekből a mérkőzésekből, és már pénteken szeretnénk bemutatni, hogy idegenben is tudunk ennél sokkal jobban kézilabdázni.

– Ősszel gyakorlatilag 1 másodpercen múlott a pontszerzés a Kisvárda ellen, szerinted azóta mennyit változott a két együttes?

– Azt gondolom, leginkább a körülmények miatt lehet némi változás. Ellenfelünknél például edzőváltás is történt, amitől azért mindig átalakul egy kicsit a csapat játéka. Ettől függetlenül a Kisvárda kerete még mindig roppant erős, és mivel több kiváló képességű kézlabdázó is erősíti a keretüket, számos olyan erényük van, amiben még mindig rendkívül jók. Ilyen például az egy-egy elleni játék, amiben nagyon veszélyesek, de a beálló játékuk is kifejezetten acélosnak számít. Amúgy hasonlóan legutóbbi két ellenfelünkhöz ők is rettenetesen gyors játékot játszanak, így az ellenfél támadásbeli hibáit gyors lerohanásosokkal kíméletlenül megbüntetik. A mi csapatunk körül azért annyi változás nem történt, de sajnos a sérülések tavasszal folyamatos nehézségek elé állítanak minket. A mai napig több játékosunknak is nehezíti a felkészülését kisebb-nagyobb probléma, míg ugye Szögi Tímeára például már biztosan nem számíthatunk ebben a szezonban. Igaz azért vannak jó hírek is, hiszen szerencsére kapusunk Balog Judit már újra edzett a héten, és bevetésre készen várja a pénteki találkozót.

– Amelyen gondolom, most már tényleg szeretnétek egy igazán szoros csatát vívni.

– Mindenképpen. Persze nem lesz könnyű dolgunk, hiszen ahogy említettem is egyre kevesebben vagyunk, és egy fizikálisan ennyire erős ellenféllel szemben nehéz 60 percen keresztül szinte egy sorral kézilabdázni. Ezért is lesz nagyon fontos, hogy most sokkal fegyelmezettebben, és kevesebb hibával kézilabdázunk, megakadályozva hogy átfussanak rajtunk, és ez által is inkább a felállt fal elleni támadásokra kényszerítsük őket. Emiatt is a védekezésünkre próbálunk nagyon összpontosítani, főként a beálló semlegesítése és az átlövők kiszorítása lesz szerintem kulcsfontosságú. A célunk mindenképpen az, hogy javuljunk az előző találkozókhoz képest, és így minél szorosabb csatára kényszerítsük ellenfelünket, vagy akár még pontot is szerezzünk Kisvárdán.

Az együttesek ősszel egy végletekig kiélezet összecsapást vívtak egymással a Viharsarokban, ahol is a vendégek Isabel Guialo dudaszó pillanatban szerzett találatával kiénekelték a sajtot a lilák szájából, és 30-29 arányban megnyerték a találkozót. Csapatunk legutóbbi kisvárdai kiruccanása viszont nem hozott ennyire szoros küzdelmet, a tavaly márciusi összecsapást ugyanis 24-18-ra viszonylag simán nyerték a Szabolcsiak. A két gárda soron következő mérkőzése tehát pénteken 18 órától a Kisvárdai Városi Sportcsarnokban kerül megrendezésre, a találkozót a Horváth Péter, Marton Balázs bírópáros vezeti majd.

Dömény Dezső

line

[ae-fb-embed url='https://www.facebook.com/elorekezilabda/videos/551780522012005' width='680']

line