Online fogadás | TippmixPRO

Székesfehérváron zárja a bajnokság első etapját az Előre

Interjú Bottó Rózsával

Kéthetes szünetet követően lép ismételten parkettra csapatunk a Békéscsabai ENKSE, méghozzá Székesfehérváron az „őszi szezon” záró találkozóján. A vendéglátók az elmúlt évekhez hasonlóan erős középcsapatként szerepelnek az idei szezonban, amit jól mutat a tabellán elfoglalt helyezésük is, hiszen 13 megszerzett ponttal a hetedik helyen állnak a pontvadászatban. Azt pedig, hogy hazai pályán mennyire nehéz feladat térdre kényszeríteni az Alba együttesét tökéletesen szemlélteti, hogy az eddig begyűjtött pontmennyiségükből 11-et otthoni környezetben szereztek. Egyedül csak a Kisvárda tudott egy, a Ferencváros pedig két ponttal távozni a koronázó városból. Az utóbbi találkozó pedig egyben ellenfelünk legutolsó, szombaton lejátszott mérkőzése is volt, és bizony alaposan megizzadtak a pontokért a fővárosi zöld-fehérek, akik azért végül 33-30-ra megnyerték azt az összecsapást. Nagy mozgás egyébként nem volt a szezon előtt a Fehérvári egyletnél, a négy távozó helyére három új játékos érkezett, ráadásul ebből kettő éppen Békéscsabáról, Györkös Rebeka és Szarka Adrienn személyében. Egyedül talán Jelena Lavko Érdre távozása lehetett náluk némi érvágás, amúgy ugyan azok a játékosok a fazonszabászok ebben az idényben is, mint tavaly, azaz a Gorshenina, Mendy, Nascimento tengely. Ráadásul utóbbi játékos 94 góljával nem csak saját csapata, de az egész bajnoki mezőny legeredményesebb játékosa is egyben. Ami lila-fehér együttesünket illeti, a 2019-es szereplésre eddig nem lehet panasz, hiszen egyedül a Győr tudta csak legyőzni Horváth Roland tanítványait, az MTK otthonából egy pontot, a Mosonmagyaróvár elleni hazai derbin pedig mind a két pontot bezsebelték a csabai lányok. Ráadásul az utolsó másodpercekben Walfisch Mercédesz lövésével 30-29-re megnyert összecsapás alighanem sokáig emlékezetes élmény marad az Előre szurkolók számára. Most viszont egy hármas idegenbeli sorozattal kell megküzdenie a liláknak, ugyanis a szombati Fehérvár elleni találkozót követően Budaörsön majd Dunaújvárosban kell vizitálnia a csabai hölgykoszorúnak. Egyelőre azonban csak az Alba elleni mérkőzés van fókuszban az együttesnél, a felkészülés közben pedig csapatunk balszélsőjét Bottó Rózsát kértem egy kis esélylatolgatásra.

20190125_fkc

Fotó: Antal János

– Rád jár a rúd ebben a szezonban, hiszen ősszel az ujjad, most pedig a bokád sérült meg. Ehhez képest a Mosonmagyaróvár ellen már nem csak pályán voltál, de nagyon fontos gólokkal is hozzájárultál a sikerhez…

– Valóban mostanság sajnos kijutott a sérülésekből, de szerencsére azért egyik sem volt annyira komoly, hogy hosszú heteket vagy akár hónapokat kelljen miatta kihagyni. Bár a január első napjaiban kifordult bokámat elvileg még csak most kezdhetném rendesen terhelni. Viszont nagyon magas a fájdalomküszöböm, így nem is volt egy percig sem kétséges számomra, hogy ott leszek a Móvár ellen a pályán. A meccs előtt pár nappal megfelelő rögzítőkötéssel megpróbáltam miként reagál a bokám a terhelésre, és mivel nem éreztem elviselhetetlen fájdalmat, így játszottam. Igaz a találkozó alatt egy rossz érkezésnél megint megbicsaklott egy kicsit, meg is ijedtem egy pillanatra, de nem lett komoly probléma, és folyatni tudtam a játékot. Viszont azért ez a két hét mérkőzésmentes időszak jól jött, hiszen így azért jobban tudtam pihentetni.

– Akkor ezek szerint jutott némi lazításra is idő az elmúlt két hét során?

– Azért az túlzás, de nyilván úgy, hogy az elmúlt héten nem kellett mérkőzést játszanunk, így a frissítés és a regenerálódás is könnyebb volt, főleg úgy, hogy még szabad hétvégét is kaptunk, ami alatt mindenki kipihenhette az év első heteinek fáradalmait. 

– Egy nehéz idegenbeli menetelés előtt álltok, aminek első állomása Székesfehérvár. A Mosonmagyaróvár elleni mérkőzés katartikus végjátékából mennyire lehet mentálisan táplálkozni az elkövetkező találkozókra?

– Én azt gondolom, sokat lehet. Akkor és ott az a szituáció olyan adrenalin löketett jelentett az egész csapat számára, hogy még most is beleborzongok, ha a lefújás pillanatára gondolok. Szóval mentálisan kétségkívül erősített minket, és én hiszem, hogy ebből tudunk építkezni már a Fehérvár ellen is, de a Budaörs elleni kulcsmeccsen mindenképpen. Az vitathatatlan, hogy a Móvár ellen az első 45 percben szenvedtünk és nagyon sok hibát elkövettünk, de a végjátékban mutatott játékra már lehet alapozni. És ott van még az MTK otthonában szerzett pont is, ami szintén megmutatta, hogy idegenben is képesek lehetünk jól és eredményesen kézilabdázni

– Viszont a Fehérvár nem lesz könnyű falat…

– Egyáltalán nem. Fizikálisan roppant erős játékosok alkotják az együttesüket, egy masszív védelemmel és egy nagyon jó kapussal, Györkös Rebekával, aki ráadásul alaposan ismer is minket. Igaz ez oda-vissza működik, tehát ugyanúgy a mi előnyünkre is válhat ez. Meglehetősen tekintélyes lövő erővel rendelkeznek, így nem is véletlen, hogy ez a játékuk fő eleme, a francia Mendyvel az élen. Szóval több válogatott kézilabdázóval és egy nálunk erősebb paddal rendelkeznek, és ugye még a hazai pálya is mellettük szól, ennek ellenére semmiképpen sem adjuk fel előre a találkozót, végig szeretnénk harcban lenni akár a pontokért is.

– Ebben az idényben már megmutattátok a szebbik és a kevésbé szebb arcotokat is, egy ilyen ellenféllel szemben akkor mindenképpen a szebbikkel kell előállni…

– Pontosan. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a legutóbbi találkozó hajrájában produkált védekezés az, ami kell egy ilyen vetélytárssal szemben. És ahogy lenni szokott, ha jól megoldjuk a védekezést és hátul feszesek vagyunk, akkor támadásban is nyugodtabban, kevesebb hibával tudunk kézilabdázni. Valamint elengedhetetlen lesz azért a jó kapusteljesítmény is, mert csak velük összhangban vagyunk képesek igazán eredményesen dolgozni.

A két gárda összecsapásai komoly múltra tekintenek vissza, ami nem is csoda, hiszen két régi motorosról beszélhetünk, ha NB1-es történetüket böngésszük. Az viszont szembetűnő, hogy a felek hazai pályán dominálnak elsősorban, tehát idegenbeli sikert elvétve tud egyik vagy másik együttes aratni. Így volt ez az előző szezonban is, akkor Fehérváron 33-23-as hazai győzelem született, míg Békéscsabán 28-22-es lila-fehér sikernek örülhettek az Előre szimpatizánsok. Hogy ez a tendencia tovább folytatódik, vagy a csabai lányoknak sikerül egy idegenbeli bravúrral előrukkolni, szombaton 17 órától kiderül. A Kőfém csarnokban megrendezésre kerülő összecsapást az Őri Erika, Pozdena Erika bírópáros vezeti majd.

Dömény Dezső

line

line