Online fogadás | TippmixPRO

Szombaton Kelet-magyarországi derbi a Főnixben

Interjú Vida Gergővel

Zaklatott héten van túl kézlabda együttesünk a Békéscsabai ENKSE, hiszen egy nem túl sikeres balatonboglári túrát követően az utóbbi pár napot a játékosok életében már nem is a kézilabda, hanem sokkal inkább a koronavírus határozta meg. Ez pedig a Győr elleni elmaradt találkozóban csúcsosodott ki, hiszen vírusgyanús horvát játékosunk Tena Petika negatív teszteredményének hiányában, csapatunk nem tudott kiállni az ETO ellen, így a hazaiak 10-0-ás eredménnyel kapták meg a mérkőzést, és a két bajnoki pontot. Viszont a bajnokság kereke forog tovább, és szombaton már egy újabb rangos összecsapás vár lila-fehér lányainkra, méghozzá a nagy rivális Debrecen otthonában. Ha azt mondtam, hogy zaklatott volt a bajnokság első hete a lilák számára, akkor ez a megállapítás a piros-fehérekre is érvényes, ugyanis a Loki az előzetes várakozásokkal ellentétben két vereséggel kezdte meg a bajnoki küzdelmeket. Azt pedig, hogy melyik vereség fájóbb, egy góllal 31-30 arányban hazai pályán alulmaradni az igencsak megerősödött Mosonmagyaróvárral szemben, vagy térdre kényszerülni a Lokinál jóval szerényebb kerettel rendelkező Kisvárda otthonában, azt már mindenki maga döntse el. A tény viszont, hogy szombat délután a bajnokság jelenlegi három nyeretlen együttesből kettő összecsap a Főnix csarnokban. A Hajdúságiak gyengébb kezdése azért is felettébb érdekes, mert az előző szezonhoz képest nem mondhatjuk, hogy óriási mértékű változáson ment volna keresztül az együttes. Persze voltak távozók, hiszen Varsányi Nóra, Bulath Anita, Triffa Ágnes, Oguntoye Viktória és Karnik Szabina is távozott, még Szabó Dóra, Szabó Panna, Borgyos Panna és Vámosi Panna éppen csapatunkhoz kerültek kölcsönbe. Viszont Köstner Vilmos és stábja a távozók megfelelő pótlásáról is gondoskodott, így az átlövő Hornyák Dóra és a jobbszélső Bánfai Kira a Ferencvárosból, a kapus Csapó Kira a Dunaújvárosból, a szintén hálóőr Ann-Cathrin Giegerlich a Thüringerből, és végül az általunk jól ismert Aleksandra Vukajlovics csapatunkból tette át székhelyét a hajdúsági megyeszékhelyre. Arra választ, hogy igazán melyik csapatot viselték meg az elmúlt egy hét történései és kudarcai, alighanem csak a mérkőzés után kaphatunk, de a lilák vezetőedzőjével, Vida Gergővel azért az esélylatolgatáson kívül megpróbáltuk ezt is boncolgatni.

20200911_vida_gergo

– Kezdjük a legkényesebb kérdéssel, az elmúlt időszak eseményeit követően mentálisan milyen állapotban vagytok?

– Sajnos sokkal okosabbat most én sem tudok mondani, mint hogy szombaton kiderül. Nyilván ez az egész hercehurca rettentően megzavarta a csapatot, és teljesen felborította a menetrendünket. Kezdjük ugye azzal, hogy ez a történet valójában nem az ETO elleni mérkőzés előtt kezdődött, hanem már a NEKA elleni összecsapást megelőzően. Aznap amikor útra keltünk Balatonboglárra, az egyik játékosom jelesül Tena Petika nem érezte jól magát, koronavírusos tüneteket produkált, és azt hiszem, a mostani helyzetben nem kell külön ecsetelnem ez milyen hatást váltott ki akkor a csapatból, nem beszélve arról, hogy a támadásunk, de legfőképpen a védekezésünk oszlopa esett ki közvetlenül a mérkőzés előtt. Ettől függetlenül ez nem mentesít minket az alól, hogy rettentően gyengén játszottunk, de mivel akkor szinte mindennel foglalkoztunk csak a kézilabdával nem, így enyhén szólva sem voltak számunkra ideálisak az előzmények.    

– Aztán jött a hab a tortán, a Győr elleni összecsapás…

– Ez már tényleg csak a jéghegy csúcsa volt, azzal hogy elutaztunk, de mivel csak szerda délután érkezett meg a teszt eredménye – ami mellesleg negatív lett -, így nem tudtunk pályára lépni. Nyilván mi sem akartuk kockáztatni azt, hogy a BL szereplés előtt álló ETO játékosok egészségét veszélyeztessük, meg ugye a szabályok sem teszik ilyenkor lehetővé a játékot. Természetesen nagyon sajnáljuk, hiszen minden játékosom szeretett volna játszani, és ezeknek a fiataloknak nagyon sokat jelentett volna a világ legjobbjai ellen egy ilyen csarnokban pályára lépni. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a teszteredmény hiányában edzeni sem engedtek minket, szóval csütörtökön tudtunk először tréningezni egy hét után.

– Viszont szombaton már Debrecenben van jelenésetek, és ha valaki, akkor te igazán jól ismered a következő ellenfeleteket…

– Ha röviden össze akarnám foglalni, akkor egy hosszú évek óta hasonló szakmai irányt követő, elsősorban a gyors játékra és főként a lerohanásokra alapozó igazán komplex csapat a Loki. Számos nem csak hazai, hanem külföldi válogatott játékosokat is a soraikban tudhatnak, és hozzájuk jönnek még a korosztályos válogatottakban is jeleskedő tehetséges fiatalok. Szóval a keretük egy remek egyvelege a rutinos és a tehetséges zsenge korú játékosoknak, hiszen már évek óta egészséges egyensúlyban tartják a tapasztalatot és a fiatalságot. Az viszont tagadhatatlan, hogy nem kezdtek jól, úgyhogy egészen biztosan kettőzött erővel fognak ellenünk játszani, és mindent megtesznek majd, hogy bizonyítani tudják a valós tudásukat. De egy Csaba-Debrecen mérkőzés mindig óriási presztízs, úgyhogy ez mindkét oldalról amúgy is plusz motivációt jelent majd.

– Mit szeretnél látni szombaton a csapatodtól?

– Elsősorban vagány kézilabdát. A NEKA ellen azt éreztem, hogy szinte az összes játékosom az előző szezonbeli epizódszerepében ragadt. Ennél a csapatnál viszont már más a feladatuk, úgyhogy sokkal bátrabb kézilabdát várok el a lányoktól. Nyilván több kézilabdázónknak is ez volt az első felnőtt találkozója, de akkor is ki kell lépnünk ebből a fázisból, és téthelyzetben is visszaadni a pályán azt, amit edzéseken gyakorlunk. A zsinórban következő összecsapásokon az erősebb anyagi bázissal és ez által komplexebb kerettel rendelkező együttesekkel szemben erre most bőven lesz lehetőségünk, úgyhogy a legfontosabb az, hogy a saját játékunkra koncentráljunk. Főként most, amikor rettenetesen rövid felkészülési idő áll rendelkezésre két mérkőzés között, és így jóval nehezebb átültetni gyakorlatba a videón kielemzett tapasztalatokat. Szóval sokkal nagyobb szerepet kap az, hogy egy csapat mennyire tudja ráerőltetni az akaratát és a játékstílusát ellenfelére. Nekünk is ez a célunk, nyilván egy ilyen csapat ellen, mint a Loki, ez jóval nehezebb feladat, hiszen nem állok nagyon messze az igazságtól, ha azt mondom, hogy talán még soha sem volt akkora különbség játékos anyagban a két gárda között, mint most, de éppen ezért az elsőszámú feladatunk az, hogy ezt a különbséget a lehető legnagyobb mértékben eltüntessük.

A két együttes tavaly őszi mérkőzésén, az akkor hazai pályán játszó Debrecent kifejezetten megizzasztották lila-fehér lányaink, hiszen csak egy végletekig kiélezett összecsapáson tudtak mindössze két góllal 32-30-ra nyerni a hazaiak. Sajnos viszont a felek legutolsó mérkőzésén, melyet februárban Békéscsabán rendeztek, már sokkal inkább kijött a két gárda közötti különbség, ami a végeredményben 33-25-ös Loki sikert hozott. A Kelet-magyarországi derbik története viszont szombaton tovább íródik, egészen pontosan a Főnix csarnokban 18 órától lépnek parkettra az együttesek. A találkozó két játékvezetője Hantos Dorina és Rózsahegyi Brigitta lesz. Szurkolóink a mérkőzést a https://dehir.hu/dtv linkre kattintva tekinthetik meg.

Dömény Dezső

line

line