Online fogadás | TippmixPRO

Újabb fontos összecsapás előtt áll csapatunk

Interjú Marincsák Nikolettel

A 14. forduló küzdelmeit rendezik hétvégén a K&H Női kézilabda ligában, azaz kezdetét veszi a bajnokság második etapja. Csapatunk a Békéscsabai NKSE pedig rögvest egy kiemelt fontossággal bíró találkozóval kezdi meg a tavaszi küzdelmeket, hiszen a Budaörs otthonába látogatnak Horváth Roland tanítványai. Alsóházi rangadó ez a javából, amit a két csapat tabellán elfoglalt helye is megerősít, ugyanis a lilák hat megszerzett pontjukkal a 12. helyen állnak, míg a vendéglátók három pontjukkal a 13. pozíciót foglalják el. Egyértelműen óriási a tét mind két fél számára, hiszen ha a vendégek győzelemmel abszolválnák a találkozót, akkor a lila-fehérek 5 pontos előnybe kerülnének üldözőjükkel szemben, amivel nagy lépést tehetnének a bennmaradásért folytatott küzdelemben, egy hazai siker viszont mindössze egy pontra olvasztaná a Budaörs hátrányát az Előrével és a Mosonmagyaróvárral szemben. A tabellát nézve azért elsősorban a fővárosiak számára lesz amolyan „élet-halál” mérkőzés a két gárda ütközete, akik azért az előző szezon remek szereplését követően (a 10. helyen végeztek a bajnokság végén), ősszel már nem igazán tudták megismételni a tavalyihoz hasonló sikereket. Az első és ez idáig egyetlen győzelmüket az ötödik fordulóban aratták, amikor is Egerben sikerült 33-31-re diadalmaskodniuk. Ezen kívül még hazai pályán játszottak egy 30-30-as döntetlent az MTK gárdájával. Ezek után nem meglepő módon a téli szünetben több változást is foganatosítottak a klubnál, a legjelentősebb kétség kívül, hogy a vezetőedzői poszton Mihály Attilát, Neukum Tamás váltotta, de Soós Viktória reaktiválása is azt jelezte komolyan veszi az alsóházi harcot a budaörsi csapat. Eddig még ugyan pontokban ez nem látszódott meg, igaz az elmúlt négy fordulóban kizárólag közép- és felsőházi együttesekkel mérte össze tudását a fővárosi egylet. Legutóbb pedig az EHF kupában is menetelő Siófok ellen, akiktől hazai pályán szenvedtek 31-23-as vereséget. A lila-fehérek ezzel szemben már sokkal jobb mérleget tudnak felmutatni az elmúlt négy találkozójukon, hiszen az MTK elleni döntetlen és a Móvár elleni győzelem mellet csak a Győr és a Fehérvár tudta két vállra fektetni a csabai hölgykoszorút. Utóbbi gárda éppen szombaton, a 34-26-os végeredménnyel zárult találkozón. Ezt az összecsapást értékelte együttesünk irányítója Marincsák Nikolett, aki mivel még csak január óta játszik lila-fehérben, arra kértem, hogy magáról is meséljen egy kicsit az esélylatolgatás mellett.

20190201

Fotó: Antal János

– A zsenge átlagéletkorú Békéscsabában szinte már rutinosnak számítasz, de azért az NB1-es mezőny tekintetében még mindig fiatal kézilabdázó vagy, ehhez képest meglehetősen kalandos volt eddigi pályafutásod…

– Valóban, több helyen is megfordultam az évek során, de abban, hogy ez így alakult szakmai és kényszerű indokok egyaránt közrejátszottak. A legtöbbet nevelőegyesületnél a Debrecennél játszottam, méghozzá két részletben is. Először 2013-ig szerepeltem a Hajdúságiaknál, onnan igazoltam Veszprémbe, a Győr akkori fiókcsapatához. Ott másfél évig kézilabdáztam, igaz a második évben már a Mosonmagyaróvár színeiben szerepeltünk a bajnokságban. Viszont az őszi szezont követően úgy éreztem, hogy váltásra van szükségem, és mivel lehetőségem nyílt év közben visszaigazolni nevelőcsapatomhoz, így 2015 tavaszán már ismételten a Loki mezét ölthettem magamra. Összesen 2,5 évet töltöttem Debrecenben, amikor is 2017 nyarán a szakmai előrelépés reményében elfogadtam a Kisvárda ajánlatát és 1+1 évre a szabolcsiakhoz szerződtem. De sajnos ez a másfél év nem tartogatott túl sok jót a számomra. Első szezonom legelején megsérültem és ez igazából rá is nyomta a bélyegét az egész idényemre. Nyilván időbe tellett mire felépültem és formába lendültem, ráadásul visszatérésem után nem sokkal edzőváltás is történt a klubnál, ami egy sérülésből visszatérő játékosnak még nehezebbé teszi a csapatba kerülést. Mivel a keretben összesen négyen voltunk irányító pozícióban, így sajnos ősszel sem javult a helyzetem, sőt még kevesebb játékidővel kellett beérnem, ezért végül a váltás mellett döntöttem.

– Ekkor került a képbe a Békéscsaba…

– Igen, amikor eldöntöttem, hogy új klub után nézek szerencsére több jelentkező is akadt, de nekem az összes közül is Horváth Roland megkeresése volt a legszimpatikusabb. Őszintén felvázolta a jelenlegi helyzetet, illetve hogy milyen szerepet szánna nekem az együttesben. És mivel most számomra tényleg az a legfontosabb, hogy minél több időt tölthessek a pályán, egy percig nem volt kérdéses az, hogy elfogadjam az Előre ajánlatát. Nyilván itt teljesen más a helyzet, mint Kisvárdán, hiszen ott nagyon bő kerettel dolgoznak és több kézilabdázó is van ugyanarra a posztra, míg Békéscsabán kifejezetten szűk a keret, így minden játékosra szükség van.

– Viszont az elmúlt időszak kevesebb játékideje nem látszódott meg rajtad az első mérkőzéseiden és remekül mutatkoztál be új klubodban. Illetve lehet, hogy az új hetes specialistáját is megtalálta Horváth Roland?

– Az első pillanattól kezdve igyekszem a legjobbamat nyújtani és amit kér tőlem a szakvezetés azt végrehajtani. Ha ez a hetesek értékesítése, akkor azt. Egyébként azért nem idegen tőlem ez a műfaj, hiszen korábban is lőttem már büntetőket. Szerencsére a beilleszkedéssel sem volt igazán problémám, nagyon segítőkészek voltak a lányok és mivel legtöbbjüket már korábbról ismertem, ha más nem ellenfélként, tényleg hamar fel tudtam venni a csapat ritmusát. Nyilván irányítóként jobban össze kell csiszolódni a többi játékossal és a taktikai variációkat is el kell sajátítani, de most jelenleg úgy érzem, inkább erőnlétben vannak még hiányosságaim, de azon dolgozom, hogy ezen a téren is százszázalékos legyek.

– A hétvégén Székesfehérváron próbáltatok helytállni, de igazán csak a játékrészek elején sikerült lépés tartanotok a hazaiakkal…

– Az igazat megvallva kettős érzés van bennem a szombati találkozóval kapcsolatban, mert még most is úgy érzem, hogy többet lehetett volna kihozni abból a mérkőzésből. Persze egy olyan ellenfél otthonában szerepeltünk, akik erős kerettel rendelkeznek és láthatólag nagy önbizalommal játszottak ellenünk. Ettől függetlenül mi egyáltalán nem kézilabdáztunk jól és csak részben tudtuk megnehezíteni a dolgukat. A védekezésünk már az elejétől nem úgy működött, ahogyan szerettük volna és később sajnos már támadásban sem sikerültek a dolgok. Hiányoztak a jó egyéni teljesítmények is, így pedig nehéz ilyen minőségű ellenfelet kétvállra fektetni.

– Most szombaton azonban Budaörsre utaztok, akik azért már hozzátok jóval hasonlóbb erősségű kerettel rendelkeznek…

– Igen, ez egy mindkét fél számára kifejezetten fontos derbi lesz. Én a magam részéről egy igazi csatát várok a pályán, sok ütközéssel, ahol elsősorban a küzdelem fog dominálni. Szerintem ellenfelünk jóval jobb csapat annál, amit a tabellán elfoglalt helyezése mutat, hiszen a rutinos sokat tapasztalt játékosok és a fiatal tehetségek remek egyvelege ez a gárda. Ezért biztos vagyok benne, hogy nagyon meg kell majd küzdenünk a két bajnoki pontért, de nem kérdés, hogy győzni megyünk Budaörsre. Viszont a Fehérváron mutatott játékunknál többet kell nyújtanunk ennek érdekében és sokkal koncentráltabban is kell kézilabdáznunk, támadásban és védekezésben egyaránt. Ellenfelünk nagyon gyors játékot játszik és a beállókat valamint a szélsőket is jól használják, ezekre különösképpen oda kell majd figyelnünk. De a legfontosabb ezúttal is a védekezés lesz, amit ha jól meg tudunk oldani, az egy még jobb kapusteljesítményt és akár gyors gólokat is generál. Azt gondolom ezen a mérkőzésen döntő lesz az is, hogy mennyire tudjuk a harcos oldalunkat megmutatni, amit mondjuk az MTK vagy a Mosonmagyaróvár elleni végjátékban mutattunk. Ezekből a sikerekből kell erőt merítenünk és akkor biztos vagyok benne, hogy nem üres kézzel térünk majd haza.

A felek tehát már összecsaptak egyszer ebben az idényben és az első forduló rangadóját a Békéscsaba nyerte hazai pályán 31-29-re. De szép emlékeket őrizhetnek lányaink a legutóbbi Budaörsi túrájukról is, ugyanis a tavaly áprilisi összecsapáson 26-25-ös győzelemmel sikerült begyűjteniük a két bajnoki pontot. A tavaszi szezon nyitótalálkozója tehát a Budaörsi Városi Sportcsarnokban 17:00 órától kerül megrendezésre, az Andorka Miklós-Hucker Róbert bírópáros ténykedése mellett.

Dömény Dezső

line

[ae-fb-embed url='https://www.facebook.com/elorekezilabda/videos/415192952551448/' width='640']

line

Kapcsolódó hivatkozás:

https://www.facebook.com/budaorshandball/videos/2035561443408786/