Online fogadás | TippmixPRO

Vácon vendégeskednek szombaton a csabai lányok

Interjú Giricz Laurával

20180922_vac_elore_kezi

Újabb idegenbeli mérkőzés következik a Békéscsabai ENKSE számára, hiszen a lilák Vácon vizitálnak a hétvégén. Együttesünk a győztes szezonkezdést követően túl van három nehéz összecsapáson, amelyeken sajnos nem sikerült felborítani a papírformát, ugyanis ahogy a Debrecen és a Ferencváros otthonában, úgy legutóbb a Dunaújváros ellen is vereséggel hagyta el a pályát a lila-fehér egylet. A nehéz sorozat tovább folytatódik a Siófok, a Győr, az Érd, a Kisvárda, és most szombaton a Vác elleni ütközetekkel. Aktuális ellenfelünk rutinos légiósokból és sok fiatal tehetségből álló csapat építésébe kezdett az elmúlt időszakban, és ahogy már az előző szezonban mutatott játékuk, valamint a tabellán elért hatodik helyezésük is bizonyította, jó úton járnak. Így talán nem is meglepő módon az idei szezont is remekül kezdték, öt góllal legyűrték a Dunaújvárost és a legutóbbi fordulóban Siófokról is elhozták a pontokat, a nem kis bravúrnak számító 29-28-as győzelmüket követően. Eddig csak az Érd tudta megállítani a Váciakat, de ott is mindössze három góllal maradtak le a pontszerzésről. Igaz nyáron nagy építkezésbe nem kellett kezdenie Szilágyi Zoltán vezetőedzőnek, mert a gárda magja egyben maradt, mindössze három játékos távozott az együttesből, Hornyák Bernadett, Kovács Patrícia és Lakatos Rita. Helyükre négy fiatal kézilabdázó Iván Emese, Káldy Lili, Szabó Kitti, és a Siófok elleni győztes gólokat szerző Kuczora Csenge érkezett. Két fiatal együttes összecsapása várható tehát Vácon, hiszen azért csapatunkban is akadnak bőven ifjú tehetségek, például védelmünk egyik oszlopa, a nyáron Junior Világbajnoki aranyérmet szerző beállós Giricz Laura, akivel a szombati találkozó kapcsán beszélgettem.

– Nem sikerült igazán szorossá tenni az elmúlt mérkőzéseket, ahogy az Újváros ellenit sem. Nagyon sok helyzetet marad ki az összecsapáson, ez döntött?

– Sajnos igen, ez valóban döntő faktor volt a mérkőzés kimenetelét tekintve. Ennyi kihagyott ziccerrel nehéz jó eredményt elérni, de az igazat megvallva a védekezés, illetve a védelem és a kapus közötti kapcsolat sem működött megfelelően a találkozó során. Ennek eredményeképpen nagyon sok gólt kaptunk, amit egy ilyen meccsen, főleg hazai pályán nem engedhetünk meg magunknak. Sajnos fejben sem voltunk maximálisan koncentráltak, és küzdőszellemben is maradhatott hiányérzet bennünk. A Kohász pedig van olyan jó csapat, hogy ezeket kihasználta, és viszonylag könnyedén megnyerte az összecsapást.

– Neked a védelemben van leginkább kulcsszereped, de ahogy Te is említetted, ebben eddig még nem tudtatok elég hatékonyak lenni…

– Valóban, pedig folyamatosan dolgozunk azon, hogy hátul is összeálljunk, és a tavasszal mutatott szinten tudjuk megoldani a védekezésünket. Viszont mivel nagyon kicserélődtünk, a megfelelő összhang is még sokszor hiányzik közöttünk, és ez sajnos a legutóbbi találkozókon meg is látszódott. De biztos vagyok abban, hogy a gyakorlások, és a mérkőzések alatt, idővel kellően össze fogunk csiszolódni.

– Pedig egy nagyon jó formában lévő Vác otthonába látogattok, ami szintén nem lesz egyszerű feladat. Mit gondolsz, azért lehet rajtuk fogást találni?

– A Vác egy gyors, fiatal csapat, akik komoly sikerekkel kezdték el a szezont, de azért megpróbáljuk megtalálni a gyenge pontjaikat. A támadójátékukon tényleg nehéz fogást találni, mert minden poszton vagy rutinos nagynevű játékosaik vannak – mint például a Brazil De Souza, illetve a biztos kezű szélső Dijana Jovetic -, vagy fiatal agilis játékosok. És akkor még nem beszéltünk a védelmük fő erősségéről, a világklasszis kapus Barbara Arenhartról. A középső szekciókból, mint a beállós, mint az átlövő pozícióból kifejezetten veszélyesek, de mivel rettentően gyors játékot játszanak, a lerohanásokra és a gyors középkezdésekre is nagyon oda kell figyelnünk. A megfelelő visszafutásra edzőnk külön is felhívta figyelmünket, mert a legutóbbi – nem túlságosan szép emlékű – váci összecsapásunk alkalmával is leginkább ez okozta a vesztünket.

– Nyilván akkor az elmúlt mérkőzésekhez képest koncentráltabban kell kézilabdáznotok, de miben kell még javulni, hogy szorosabbá tudjátok tenni a találkozót?

– Nagyobb szívvel kell játszanunk, ami hiányzott a Dunaújváros ellen is. Főként, ha egy nálunk erősebb csapattal kell farkasszemet néznünk elengedhetetlen, hogy az utolsó leheletünkig küzdjünk. Nyilván a játék több elemében is javulnunk kell, így például összjátékban és a már említett védekezésben is. És persze a helyzeteinket is jobb százalékkal kell lőnünk. Ráadásul az elmúlt mérkőzésen többször is abba a hibába estünk, hogy elkapkodtuk a támadásinkat, és akár már két-három passzt követően ellőttük a labdát. Erre is mindenképpen nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a jövőben, hogy ha a játék azt kívánja, lassítsunk és okosan kézilabdázzunk. Nehéz szériában vagyunk, és még ezt követően is kivaló ellenfelekkel kell majd megvívnunk, de én remélem, hogy azért ezek között is lesz olyan a találkozó, ahol nekünk fog jobban kijönni a lépés. Ami biztos, Vácon is szeretnénk helytállni, és a lehető legtöbbet kihozni az összecsapásból.

Szilágyi Zoltán a GVM Europe-Vác vezetőedzője a következőképpen látja az esélyek a találkozóval kapcsolatban:

 – Minden egyes hazai mérkőzésen, számunkra elvárás a győzelem. Ettől függetlenül tiszteljük a Békéscsabát, azért azt lehet látni, hogy jobb játékot produkál, mint mondjuk tavaly ilyenkor. Megerősödtek, sokat erősödött a keretük a tavalyi évhez képest. De azt gondolom, hogy nekünk itt a váci csarnokban, a szurkolóink segítségével, ezt a feladatot meg kell tudnunk oldani. Viszont nagyon koncentráltan kell nekimennünk a meccsnek már az első perctől kezdve. Senkit nem lehet, és nem is szabad lebecsülni, hiszen ahogy látjuk nincs gyenge csapat ebben az osztályban, így nagyon komolyan kell venni Őket is. Amennyiben azt a játékot tudjuk hozni, amit mi tudunk, akkor véleményem szerint ezen a találkozón mi vagyunk az esélyesebbek.

A tavalyi bajnoki kiírásban nem sok babér termett a lila-fehéreknek a Vác ellen, sőt két kifejezetten nagyarányú győzelmet aratott a Pest-megyei gárda, Békéscsabán 33-22, míg Vácon 48-28 arányban nyertek Szilágyi Zoltán tanítványai. Reméljük csapatunk ezúttal szorosabb küzdelemre készteti majd a hazai együttest, a szombaton 18 órától a Váci Városi Sportcsarnokban megrendezésre kerülő összecsapáson, melyen a Rontó Ádám, Szanyi Péter Gábor bírópáros tevékenykedik majd.

Dömény Dezső

line

line

line

#hajralilak #csakacsaba #kezilabda #enkse #bajnoki #tippmix