Online fogadás | TippmixPRO

Vasárnap Érden vizitál az Előre

Interjú Horvát Dorinával

20190331_horvat_dorina

Fotó: Antal János

Mozgalmas hete van női kézilabda csapatunknak, hiszen alig néhány napja még Siófokon vendégeskedtek Horváth Roland tanítványai, a hétvégén pedig már egy újabb megmérettetés vár az együttesre, ugyanis vasárnap Érden lesz jelenésük. És noha a lilák a szerdai Balaton parti összecsapásra is előzetesen egy szoros eredmény elérését tűzték ki célul, a házigazdák már az első játékrészben jelezték nem szándékoznak pontokat ajándékozni a csabai egyletnek. A találkozó elejétől roppant domináns játékot mutattak, ennek is köszönhetően megnyugtató 10 gólos előnnyel térhettek szünetre. És ugyan a második játékrészben jelentősen nem nőt tovább a két csapat közötti különbség, a vége így is sima 12 gólos siófoki győzelem lett. Ha pedig előzetesen is a „nehéz” jelzőt használtuk a lilák Balaton parti kirándulásához, akkor a vasárnapi összecsapást végképp ezzel a kifejezéssel illethetjük. Ugyanis az ellenfél az az érdi gárda lesz, akikét egységgel épp a lila-fehérek szerdai ellenfelét megelőzve, 27 ponttal a harmadik pozíciót foglalják el a tabellán. Így talán mondanom sem kell, menyire fontos lehet a Pest megyeieknek ez a két pont a bronzért folyó csatában. Amelyért a legutóbbi hazai összecsapásuk alkalmával azért nagyon nagy lépést tettek, hiszen az őket üldöző Siófokot sikerült 30-26-ra legyőzniük. Igaz, ha azt nézzük, hogy ebben a szezonban még veretlen hazai környezetben Szabó Edina együttese, akkor talán nem is akkora meglepetés a sikerük. Idegenben már azért többször hullajtottak pontokat Janurikék, amiből a váci vereség, vagy a békéscsabai pontveszteség különösen fájdalmas lehet. A legutóbbi szerdai játéknapon, Mosonmagyaróváron is igencsak megszenvedtek a kétbajnoki pontért, de a végén azért egy góllal 23-22-re csak sikerült két vállra fektetniük a hazaiakat, egy végig kiélezett, szoros összecsapáson. Egyébként, ha az érdi játékosok listáját böngésszük, több ismerős néven is megakadhat a szemünk, ami nem véletlen, hiszen a jelenlegi keretükből hárman is szerepeltek korábban az Előrében. Ilyen a csabai nevelés Gávai Szonja, csapatunktól az Érdbe nyáron távozó Jovana Kovacevic, sőt még 2010-ben Kisfaludy Anett is játszott lilában egy félévet. Vasárnap tehát ismét egy élcsapat otthonában kell helytállnia a csabai lányoknak, és hogy ez igazából miért nem sikerült Siófokon arra együttesünk fiatal hálóőrével, Horvát Dorinával kerestük a válaszokat.

– Mi hiányzott szerdán, hogy szorosabb találkozót tudjatok játszani?

– Talán leginkább a megfelelő koncentráció. Nagyon sok hibával kézilabdáztunk, főként támadásban, amiket gyors lerohanás gólokkal büntetett a Siófok. Az első tíz percben még viszonylag tudtuk őket tartani, de utána ritmust váltottak, és fokozatosan elhúztak tőlünk. Gyakorlatilag ebben az időszakban átfutottak rajtunk, mi kapusok is szinte csak ziccereket kaptunk. A 22 gól, amit egy félidő alatt begyűjtöttünk az pedig rengeteg. A második játékrészben azért valamit javult a játékunk képe, de ekkor is még sok hibával játszottunk.

– Valamivel meglepett benneteket a Siófok? 

– Az igazat megvallva nem. Amúgy is leginkább a saját játékunkra szoktunk koncentrálni, ilyen szintű ellenfelek esetében pedig még inkább igaz ez. Viszont abból, amit előzetesen elterveztünk nem sok mindent sikerült megvalósítanunk a pályán. Szerettük volna lassítani a játékot, például egy-egy támadásunk alkalmával minél tovább menjen körbe a labda, hogy ez által is megtaláljuk az optimális helyeket a lövésre. Amikor így játszottunk rendszeresen eredményesek is tudtunk lenni, de sajnos sokszor türelmetlenek voltunk és elkapkodtuk a befejezéseket.

– Ha már elsősorban a védekezést boncolgatjuk, Te hogy érzed a kapus-védelem összhangban mennyit fejlődtetek a szezon során?

– Nehéz kérdés. Én úgy gondolom, hogy fejlődünk folyamatosan, de azért bőven van még min csiszolni. Vannak találkozók, amikor ez nagyon jól működik, és sajnos vannak, amikor kevésbé. Ez nyilván abból is adódik, hogy még nagyon fiatal a csapatunk, és így a teljesítményünk illetve a védekezésünk, akár még egy mérkőzésen belül is meglehetősen hullámzó. Valamint a legfontosabb belső védő pozícióban a szezon során többször is változott a játékosok személye, pedig itt kifejezetten hangsúlyos az összeszokottság. Ettől függetlenül próbáljuk egymást húzni a mérkőzéseken belül is, és mi kapusok szintén arra törekszünk, hogy minél jobb teljesítménnyel segítsük a hátsó szekciót.

– Ha előre tekintünk a következő ellenfeletekre, abban azért megegyezhetünk, hogy ők sem lesznek könnyű falat…

– Nem bizony, egy újabb élcsapat, akik ráadásul otthon még erősebbek. A játékuk egyébként sokban hasonlít a Siófokéhoz, szóval mindenképpen tanulnunk kell a szerdai mérkőzésünkből, és kijavítanunk az ott elkövetett hibáinkat. Ők is nagyon gyorsan kézilabdáznak, és főként egy-egy jó védekezés vagy kapusbravúr után villámgyors lerohanással fejezik be a támadásaikat. Ezt ráadásul Janurik Kinga és Katarina Krpez vezetésével rendkívül magas szinten is űzik. Roppant magas és erős védőfallal rendelkeznek, igaz ezt a gyors lábú, jól cselező játékosaink által akár még a mi javunkra is fordíthatjuk. Azt hiszem számukra minden szinten komoly presztízzsel bíró összecsapás lesz a vasárnapi, és nem csak arra gondolok, hogy jelenleg nagy csatában vannak a Siófokkal így minden pont nagyon számít nekik, hanem arra is, hogy Békéscsabán mégiscsak elcsentünk tőlük egy pontot.

– Milyen célokkal utaztok akkor Érdre?

– Legfőképpen, hogy összeszedjük magunkat a hétközitalálkozót követően, és a játék minden elemében, de legfőképpen védekezésben feljavuljunk. Sokkal nagyobb összhangban kell hátul dolgoznunk, és persze jóval koncentráltabban is. Fontos lesz, hogy az elején bemenjenek az átlövéseink, és így több helye legyen a jól cselező játékosainknak egy az egyben a védelmükkel szemben. És persze a visszafutásokra is nagy hangsúlyt kell helyeznünk, hogy ne csak ziccerben érkezzenek a kapunk elé. Természetesen azért szeretnénk minél jobb eredménnyel távozni Érdről, de azért az ilyen találkozókon a legfontosabb, hogy tudjunk tovább fejlődni, és ez által még hatékonyabban felkészüljünk azokra az összecsapásokra, amiket a szezon hátralévő részében a hozzánk erősségben azért közelebb álló együttesekkel szemben kell majd megvívnunk.

A két csapat összecsapásaira jellemző, hogy a szorosabb csatákat mindig Békéscsabán játsszák egymással, ennek ékes bizonyítéka a felek őszi 30-30-as Viharsarki találkozója. Érden általában simább hazai győzelmek születtek az elmúlt időszakban, ahogy az előző szezonban is, amikor is a vendéglátók 35-24-es sikernek örülhettek. A gárdák tehát vasárnap 18 órától az Érd Arénában csapnak össze, a találkozó két játékvezetője Kovács-Sebők Stefánia és Réti Rebeka lesz.

Dömény Dezső

line

Készítette: Békéscsabai Médiacentrum Kft.

line

Kapcsolódó hivatkozás:
https://www.youtube.com/watch?v=G1AcA7a5Izc